Kesihatan

Cara Merawat Puting Semasa Kehamilan dan Penyusuan

, Jakarta - Apakah normal puting retak dan berdarah ketika menyusui? Puting yang retak dan berdarah adalah kesan sampingan yang normal dari penyusuan susu ibu. Sebenarnya, sakit puting semasa mengandung dan menyusu adalah amaran bahawa ibu mempunyai masalah kesihatan yang mesti ditangani dengan segera.

Sebenarnya, ketika anda memasuki trimester kehamilan kedua, ibu harus mula mengambil berat tentang perubahan fizikal, salah satunya adalah puting yang semakin menonjol. Adalah sangat penting untuk bersiap menghadapi perubahan fizikal termasuk menjaga puting semasa mengandung agar ibu dapat menyusui tanpa masalah.

Cara penyusuan yang salah adalah penyebab puting susu retak dan berdarah. Memperbaiki cara menyusui adalah cara yang tepat untuk menyembuhkan puting yang sakit dari penyusuan. Kedudukan penyusuan susu ibu sangat berkaitan dengan cara ibu meletakkan payudara dan bayi untuk menerima susu dengan betul.

Terdapat beberapa cara untuk merawat puting semasa mengandung dan menyusui yang perlu diketahui oleh wanita hamil dan menyusui:

1. Menjaga Kebersihan Payudara

Mencuci payudara dengan air semasa mandi akan memastikan puting tetap bersih. Benjolan kecil di kawasan areola ibu akan menghasilkan minyak semula jadi yang melembapkan dan melindungi puting. Sabun mandi biasanya akan menghilangkan minyak semula jadi ini dan menyebabkan kekeringan dan kerengsaan. Mengeringkan puting dengan tuala dengan hati-hati akan menjaga kebersihan payudara secara semula jadi.

2. Rawatan sebelum Penyusuan

Tidak perlu membersihkan payudara dan puting susu sebelum memberi makan. Terutama jika ibu telah menjaga kebersihan payudara secara umum. Tepatnya bakteria semula jadi yang terdapat di payudara akan mengembangkan mikroba usus bayi.

3. Menambah Susu Payudara Segar

Mengamalkan susu ibu segar dapat menyembuhkan puting yang jengkel. Cuba titiskan susu segar pada puting baru, kemudian lakukan urutan supaya susu segar dapat diserap sepenuhnya.

4. Menukar Bra Secara Berkala

Mengubah bra secara berkala dapat mengelakkan ibu dari risiko jangkitan atau penyebaran bakteria atau kulat di kawasan payudara termasuk puting.

5. Penyusuan susu ibu yang kuat

Penyusuan yang kuat sebenarnya akan menjaga kesihatan payudara ibu, termasuk puting susu. Sekiranya ibu mengelakkan penyusuan susu ibu hanya kerana dia takut kesakitan akan meningkat, sebenarnya menahan susu ibu hanya akan meningkatkan rasa sakit pada puting. Kemudian, terdapat pembengkakan payudara kerana susu tidak keluar.

6. Perhatikan Kedudukan Penyusuan

Salah satu cara untuk merawat puting susu lain adalah dengan memperhatikan kedudukan mulut bayi. Posisi yang paling sesuai adalah dengan lebih banyak areola menghadap ke mulut bayi. Caranya adalah dengan menyelaraskan hidung bayi dengan puting ibu sehingga mulut bayi dapat meraup hingga ke pangkal puting ibu. Semasa bayi membuka mulutnya, segera pegang bayi sehingga puting boleh masuk jauh ke dalam mulut bayi.

7. Bersikap kreatif dan selesa

Setiap ibu mempunyai kedudukan selesa sendiri. Mencuba kedudukan penyusuan yang berbeza boleh menjadi cara bagi ibu untuk mencari posisi yang paling sesuai dan selamat. Selain itu, ia juga bermanfaat untuk kesihatan puting dan bayi.

8. Kompres dengan Tuala Sejuk

Memampatkan puting yang sakit dengan tuala sejuk dapat membantu menghilangkan rasa sakit semasa menyusu.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara merawat puting susu semasa mengandung dan menyusu, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • 5 Trik Menyusui Bayi di khalayak ramai
  • 5 Petua Merawat Puting Yang Retak Semasa Menyusu
  • 6 Punca Sakit Payudara Semasa Menyusu
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found