Kesihatan

Sebab-sebab Orang dengan Penyakit Autoimun Tidak boleh diberi vaksin

“Setiap orang yang tidak mempunyai masalah kesihatan harus segera mendapatkan dosis vaksin COVID-19 untuk mencapai kekebalan kawanan. Walau bagaimanapun, orang dengan penyakit autoimun perlu memastikan bahawa keadaan mereka terkawal dan bahawa doktor telah membenarkan mereka mendapatkan dos vaksin COVID-19. "

, Jakarta - Pemerintah Indonesia dan kebanyakan negara lain memang berusaha menjadikan vaksin COVID-19 dapat diterima oleh masyarakat. Malangnya, tidak semua orang dapat menerima dua dos vaksin semasa, terutama yang menghidap penyakit autoimun.

Orang dengan keadaan autoimun boleh menerima vaksin COVID-19. Namun, mereka harus sadar bahawa saat ini tidak ada data yang tersedia mengenai keselamatan vaksin COVID-19, untuk orang dengan penyakit autoimun.

Baca juga: Gejala Umum apabila Seseorang Mempunyai Penyakit Autoimun

Bolehkah Orang dengan Penyakit Autoimun Menerima Vaksin COVID-19?

Penderita autoimun tidak dapat menerima vaksin secara sewenang-wenangnya. Ini kerana vaksin yang diberikan kepada orang yang menderita penyakit autoimun bahkan boleh berbalik pada tubuh penghidapnya. Terdapat dua kebimbangan yang dapat terjadi jika orang dengan vaksin autoimun diberi vaksin. Pertama, ada kemungkinan vaksin COVID-19 bahkan dapat mengaktifkan sistem imun yang tidak selamat atau tidak tepat. Kemungkinan lain adalah bagi orang yang mengalami gangguan autoimun yang mengambil ubat imunosupresan, ia sebenarnya menjadikan vaksin tidak berkesan.

Di samping itu, rayuan juga telah dikeluarkan dari Kementerian Kesihatan dan Persatuan Pakar Perubatan Dalaman (PAPDI) untuk orang dengan penyakit autoimun sistemik untuk menunda vaksinasi Covid-19. Mereka harus berjumpa dengan doktor yang merawatnya terlebih dahulu.

Setakat ini, pesakit autoimun yang masih dibenarkan mendapatkan vaksin mengikut cadangan PAPDI adalah tiroid autoimun, hematologi autoimun, dan penyakit tiroid autoimun. penyakit radang usus (IBD). Walau bagaimanapun, ketiga-tiga jenis penghidap autoimun mesti berada dalam keadaan terkawal.

Salah satu cara untuk mengawal keadaan ini adalah dengan terus mengambil ubat atau makanan tambahan yang disyorkan oleh doktor. Sekiranya ubat atau suplemen habis, anda kini boleh menebus preskripsi ubat di . Dengan cara ini, anda tidak perlu lagi bersusah payah meninggalkan rumah.

Baca juga: 9 Penyakit Autoimun Ini Sering Dengar

Pakar Terus Mendesak Semua Orang Menerima Vaksin

Pemerintah Indonesia juga telah memulai vaksinasi COVID-19 untuk orang dengan penyakit autoimun dan komorbiditi. Vaksinasi ini boleh dilakukan dengan menggunakan vaksin Moderna.

Profesor Fakulti Perubatan, Universitas Indonesia, Iris Rengganis mengatakan bahawa manfaat vaksinasi bagi orang yang mengalami gangguan autoimun terhadap virus korona jauh melebihi kekurangan atau kesan sampingan.

Selain itu, alasan mengapa orang dengan gangguan autoimun harus divaksinasi adalah kerana risiko mengembangkan COVID-19 tetap lebih besar daripada risiko mengalami kambuh penyakit autoimun. Iris juga menjelaskan bahawa terdapat sejumlah laporan kesan sampingan dari vaksin Moderna, seperti reaksi alergi. Walau bagaimanapun, ia juga mungkin berlaku kerana vaksin lain.

Kesan sampingan lain dari vaksinasi Moderna termasuk sakit tempatan di tempat suntikan, kemerahan, bengkak, gatal, keletihan, sakit kepala, sakit otot, sakit sendi, demam, muntah, dan cirit-birit.

Lebih-lebih lagi, vaksinasi untuk orang dengan penyakit autoimun dibenarkan ketika mereka berada dalam keadaan stabil sesuai dengan cadangan doktor. Namun, jika belum dikendalikan, mereka tidak dapat memperoleh dosis vaksin.

Baca juga: Penghidap Lupus lebih terdedah kepada komplikasi COVID-19

Malangnya, sehingga kini belum ada vaksin khusus untuk orang yang menghidap penyakit autoimun. Atas dasar itu, Iris menggesa mangsa-mangsa autoimun yang berada dalam keadaan stabil dan sihat untuk segera mendapatkan vaksin COVID-19 di pusat vaksinasi.

Pakar juga berpendapat bahawa setiap orang harus diberi vaksin setelah mereka berjaya. Terdapat faedah peribadi dan faedah sosial yang dapat diperoleh ketika seseorang telah menerima vaksin. Dengan cara ini, manusia perlahan-lahan dapat membasmi wabak ini.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Vaksin COVID-19 untuk Orang yang Mengalami Keadaan Perubatan.
Institut Autoimun Global. Diakses pada tahun 2021. Soalan Lazim Covid Vaccine & Autoimmune Disease.
Bahasa Inggeris Tempo. Diakses pada tahun 2021. Pakar Mendorong Orang dengan Penyakit Autoimun untuk Mendapatkan Vaksin Covid-19.