Kesihatan

Bolehkah Ejakulasi Pramatang Menghambat Kehamilan?

, Jakarta - Ejakulasi dini adalah salah satu gangguan fungsi seksual lelaki yang biasanya enggan dibincangkan oleh lelaki. Ramai isteri mengadu bahawa mereka jarang mendapat kepuasan seksual ketika suami mereka mengalami ejakulasi dini. Namun, yang cukup menjadi masalah adalah ketika ejakulasi dini menjadi halangan kehamilan.

Namun, adakah benar bahawa ejakulasi dini menjadikan kesuburan lelaki menurun? Jadi, apa yang boleh dilakukan agar kehamilan masih berlaku walaupun suami mengalami ejakulasi dini?

Baca juga: Tisu Ajaib Menghalang Ejakulasi Pramatang, Mitos atau Fakta?

Hubungan antara Ejakulasi Pramatang dan Kehamilan

Sebenarnya, tidak ada kaitan antara kehamilan yang terlewat dan keadaan ejakulasi pramatang yang dialami oleh lelaki. Ingat, kehamilan hanya dapat dilakukan apabila telur betina disenyawakan oleh spermatozoa lelaki. Persenyawaan hanya dapat dilakukan sekiranya hubungan seks dilakukan dalam tempoh subur wanita. Jadi, hubungan seks yang dilakukan di luar masa subur wanita biasanya tidak akan mengakibatkan persenyawaan dan kehamilan.

Ejakulasi pramatang tidak menggambarkan kehadiran atau ketiadaan gangguan kesuburan pada lelaki. Jadi, pada dasarnya, lelaki yang mengalami ejakulasi dini mempunyai kadar kesuburan yang mungkin normal. Sebaliknya, lelaki yang tidak mengalami ejakulasi dini sangat mungkin mengalami masalah kesuburan, sehingga mereka tidak dapat menghasilkan kehamilan.

Namun, jika ejakulasi dini yang terjadi cukup berat, sehingga tidak ada sperma yang memasuki vagina, ini dapat mencegah kehamilan. Oleh itu, selagi ejakulasi berlaku di dalam faraj, kemungkinan kehamilan tetap ada, selagi lelaki dan wanita mempunyai kesuburan yang baik.

Biasanya keadaan bertambah buruk apabila lelaki merasa malu, kecewa, atau cemas, sehingga mereka cenderung untuk menghindari aktiviti seksual. Ini juga secara tidak langsung akan mempengaruhi kesuburan.

Baca juga: Pasangan Ejakulasi Pramatang pada Malam Pertama, Apa yang Perlu Dilakukan?

Jadi, bagaimana untuk mengelakkan ejakulasi dini?

Kebanyakan ejakulasi pramatang berlaku kerana tekanan dan masalah yang melibatkan emosi dan psikologi. Doktor akan mencadangkan sesi kaunseling yang biasanya melibatkan psikoterapi. Pesakit lelaki juga akan diminta untuk berkomunikasi dengan pasangannya mengenai disfungsi seksual.

Selain kaunseling, rawatan lain juga akan melibatkan beberapa kaedah, seperti:

  • Kejuruteraan Tingkah Laku. Teknik ini tidak sukar dilakukan, oleh itu lelaki akan disyorkan melakukan onani sekitar satu atau dua jam sebelum melakukan hubungan seksual. Kaedah ini dianggap berkesan untuk mengawal ejakulasi dini semasa hubungan seksual.
  • Latihan Lantai Pelvis . Latihan Kegel juga tidak hanya ditujukan untuk wanita, lelaki juga dapat melakukan latihan Kegel untuk menguatkan otot-otot dasar pelvis untuk mengelakkan ejakulasi dini.
  • Teknik Jeda Picit. Ini adalah teknik yang memerlukan peranan wanita untuk melakukan. Oleh itu, ketika melakukan hubungan seks, wanita diminta untuk menekan titik di mana kepala (kelenjar) menyatu dengan batang untuk mencegah keinginan ejakulasi.

Di samping itu, terdapat beberapa perubahan gaya hidup sihat yang kadang-kadang dapat membantu disfungsi ereksi, misalnya:

Perkara yang perlu dilakukan:

  • Menurunkan berat badan jika seorang lelaki berlebihan berat badan.
  • Berhenti merokok.
  • Makan makanan yang sihat.
  • Bersenam setiap hari.
  • Mengawal atau mengurangkan tekanan dan kegelisahan.

Perkara yang tidak boleh dilakukan:

  • Jangan berbasikal sebentar (Terutama jika anda berbasikal lebih dari 3 jam seminggu).
  • Jangan minum alkohol secara berlebihan.

Baca juga: Hubungan antara Ejakulasi Pramatang dan Kemandulan pada Lelaki

Walau bagaimanapun, sebelum mencuba beberapa cadangan ini, anda masih perlu berjumpa doktor di hospital. Sebabnya, hanya doktor yang tahu kaedah apa yang terbaik untuk mengatasi ejakulasi dini berdasarkan keadaan yang anda alami. Jadi, buat temu janji dengan doktor di sekarang baru sahaja berlalu telefon pintar , dan dapatkan rawatan terbaik untuk masalah seksual anda hanya dari doktor profesional!

Rujukan:
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2021. Disfungsi Ereksi (mati pucuk).
Urologyhealth.org. Diakses pada tahun 2021. Ejakulasi Pramatang.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found