Kesihatan

Suka Takoyaki? Inilah Kelebihan Daging Gurita untuk Kesihatan

, Jakarta - Takoyaki adalah salah satu makanan dari Jepun yang biasanya menggunakan daging gurita sebagai pengisiannya. Biota laut ini, yang serupa dengan sotong, mempunyai rasa dan tekstur yang sangat berbeza daripada makanan laut lain. Daging gurita mempunyai rasa manis dan gurih yang sangat khas dengan tekstur yang kenyal tetapi padat. Ini kerana badan gurita hanya terdiri daripada otot dan sel saraf dan tidak mempunyai struktur tulang.

Bukan hanya enak dimakan, sotong juga mempunyai kandungan nutrisi yang cukup tinggi. Antaranya ialah protein, karbohidrat, zat besi, omega 3, omega 6, kalsium, magnesium, kalium, natrium, fosfor, selenium, vitamin A, vitamin E, dan niasin. Selain itu, daging gurita juga mengandungi antioksidan dan sifat anti-radang yang berguna untuk menangkis serangan radikal bebas yang mencetuskan pelbagai penyakit kronik.

Sebelum makan daging gurita yang enak, pertimbangkan terlebih dahulu kebaikan daging gurita yang mesti anda ketahui di bawah:

  1. Baik untuk Hati

Kandungan asid lemak omega 3 yang terdapat dalam makanan laut jenis moluska seperti gurita dan sotong diyakini baik untuk dimakan, kerana dapat memenuhi kebutuhan DHA sebanyak 500 miligram. Selain itu, kandungan omega 6nya juga mampu memberikan pertahanan bagi tubuh dan menjaga jantung, saluran darah, dan sel saraf otak yang sihat.

Baca juga: Ambil 7 makanan ini untuk jantung yang sihat

  1. Mengatasi Anemia

Seperti jenis makanan laut yang lain, daging gurita juga mampu merangsang pengeluaran dan produktiviti sel darah merah. Ini berlaku kerana kandungan vitamin B12 cukup tinggi berbanding dengan jenis makanan laut yang lain. Vitamin B12 sendiri adalah bahan aktif dalam proses pembentukan sel darah merah dan menjaga sistem saraf. Dengan sel darah merah yang mencukupi, badan akan sentiasa terjaga dan mengelakkan anemia yang menyebabkan anda merasa lemah.

  1. Menguatkan Sistem Imun

Nutrien seperti flavonoid, vitamin C, vitamin D, vitamin B6, dan thiamin adalah bahan penting yang dapat meningkatkan sistem imun. Nutrien ini juga boleh didapati dalam daging gurita. Nutrien ini dapat mengoptimumkan prestasi sel darah putih, sehingga tubuh anda dilindungi dari radikal bebas seperti virus, bakteria, kuman, dan mikroba berbahaya lainnya.

  1. Menyuburkan Kulit

Gabungan omega 3, magnesium, fosforus, dan protein dalam daging gurita menurut penyelidikan dapat mencegah risiko penuaan dini. Selain itu, gabungan zat ini juga dapat mengekalkan keasidan kulit agar lebih sihat dan mengawal pengeluaran minyak berlebihan. Kulit kelihatan sihat dan mendapat nutrien dari dalam.

  1. Otak Cerdas

Daging gurita juga sangat baik dimakan oleh anak-anak, kerana kandungan omega 3 dan zat besi sangat baik untuk menjaga kesihatan saraf otak anak-anak. Dengan memakan daging sotong, kanak-kanak akan lebih mudah menyerap maklumat semasa proses pembelajaran. Bukan hanya itu, bagi orang dewasa, gabungan nutrien ini juga berkesan untuk mencegah gangguan mental dan mengurangkan risiko Alzheimer.

  1. Meningkatkan Stamina

Bagi lelaki yang ingin meningkatkan stamina, terutama ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan, anda boleh mencuba memakan sotong yang kaya dengan zat besi, kalsium, magnesium, kalium, dan fosforus. Dengan nutrien ini, stamina akan dimaksimumkan dan ditingkatkan, sehingga hubungan rumah tangga berjalan dengan harmoni.

Baca juga: Lakukan Ini untuk Meningkatkan Stamina Seksual Lelaki

Walaupun kelebihan daging gurita banyak, pemprosesan daging gurita juga mesti dilakukan dengan betul. Terutama gurita yang mempunyai tentakel, kerana kemungkinan besar gurita jenis ini telah dicemari dengan parasit dan bakteria berbahaya. Ini dilakukan untuk mengelakkan alahan atau keracunan, sehingga manfaat daging gurita dimaksimumkan.

Untuk mengetahui makanan lain yang juga baik untuk kesihatan, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung bila-bila masa yang anda inginkan melalui aplikasi tersebut . Aplikasi ini akan memudahkan anda untuk berkomunikasi mengenai segala hal mengenai kesihatan dengan doktor 24/7 setiap hari. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found