Kesihatan

Fakta Perubatan Mengenai Anestesia Epidural semasa Bersalin

, Jakarta - Pernah dengar mengenai anestesia epidural? Tindakan perubatan ini adalah salah satu prosedur perubatan yang boleh menjadi pilihan calon ibu yang akan melahirkan anak. Prosedur ini dikatakan dapat membantu ibu hamil yang ingin melahirkan tanpa rasa sakit yang ketara. Ini kerana tindakan anestetik ini dapat mematikan kawasan badan ibu semasa bersalin.

Anestesia epidural dilakukan dengan menyuntik anestetik ke saraf punggung bawah. Semasa berada di bawah pengaruh ubat, kawasan tubuh tertentu, dari pusar hingga kaki ibu, akan mati rasa semasa melahirkan. Namun, ibu yang akan melahirkan tetap sedar semasa proses kelahiran. Fakta perubatan mengenai anestesia epidural akan dibincangkan dalam artikel berikut!

Baca juga: 7 Tanda Kelahiran Bayi Anda Sudah Dekat

Anestesia Epidural dan Perkara yang Perlu Tahu

Terdapat banyak maklumat yang beredar mengenai anestesia epidural. Namun, harus diingat bahawa tidak semua maklumat ini benar, malah mitos. Ini menjadikan tidak sedikit ibu yang merasa takut dan enggan melakukan anestesia epidural semasa melahirkan anak. Salah satu maklumat yang paling dipercayai ialah anestetik ini boleh menyebabkan sakit belakang yang berpanjangan, termasuk selepas bersalin.

Anestesia epidural sememangnya disapu di bahagian belakang dan boleh menyebabkan sakit belakang. Namun, biasanya sensasi ini hanya dirasakan apabila jarum dimasukkan ke belakang dan kateter epidural dimasukkan. Selepas itu, rasa sakit biasanya akan hilang secara beransur-ansur sehingga proses bersalin berlangsung. Ada juga yang mengatakan bahawa anestesia epidural boleh menjadikan kelahiran lebih sukar.

Baca juga: Menonton Video Melahirkan Sebelum Bersalin, Betul atau Tidak?

Sebenarnya, tidak ada bukti yang cukup untuk menunjukkan bahawa anestesia epidural dapat menghalang persalinan. Sebaliknya, ini sebenarnya dapat memberikan rasa selesa kepada tubuh dan boleh menjadi pilihan untuk melahirkan tanpa rasa sakit. Dos anestetik yang diberikan pada umumnya rendah, jadi tubuh ibu masih mempunyai tenaga untuk mendorong semasa melahirkan bayi.

Kesan sampingan anestesia epidural juga membuat ramai wanita merasa takut. Sebenarnya, prosedur ini memang boleh mencetuskan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, secara amnya kesan sampingan yang muncul tidak terlalu berbahaya, asalkan ia dilakukan dengan cara dan dos yang betul. Prosedur ini sebenarnya cukup berkesan untuk membantu mengurangkan kesakitan semasa bersalin.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kesan sampingan yang mungkin muncul, tetapi tidak jauh berbeza dengan kesan sampingan yang normal semasa melahirkan. Ibu mungkin mengalami loya dan muntah, sakit kepala, penurunan tekanan darah, gatal-gatal, sukar menahan kencing, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, kesan sampingan biasanya hilang sebaik sahaja ubat bius dihentikan.

Oleh itu, bolehkah semua wanita hamil mendapat anestesia epidural? Jawapannya bergantung pada keadaan tubuh ibu yang akan menjadi ibu. Sebenarnya, prosedur yang satu ini dapat diberikan kepada kebanyakan wanita. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang membuat anestesia epidural tidak disarankan, seperti mempunyai sejarah alergi terhadap anestetik, gangguan pembekuan darah, diabetes, jangkitan, masalah belakang, dan mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti pengencer darah.

Baca juga: Yang Perlu Anda Ketahui Sekiranya Anda Mempunyai Cesarean

Ketahui lebih lanjut mengenai anestesia epidural semasa bersalin dan fakta perubatan lain dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Juga sampaikan aduan atau pertanyaan mengenai kehamilan kepada pakar. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Epidural?
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. 8 Fakta Mengenai Kesan Sampingan Epidural.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Epidural.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Epidural?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found