Kesihatan

Bilakah Masa Terbaik untuk Memeriksa dengan Doktor?

, Jakarta - Periksa rahim secara rutin ke doktor atau bidan adalah sesuatu yang mesti dilakukan oleh wanita hamil. Selain memastikan kesihatan janin, ibu juga dapat mengetahui kesihatan ibu semasa hamil. Jadi, ia dapat mencegah perkara buruk yang berlaku pada ibu dan janin semasa hamil.

Baca juga: 5 Sebab Wanita Hamil Tidak Boleh Bosan pada Trimester Pertama

Ibu yang jarang memeriksa rahimnya ke doktor berisiko mempunyai bayi yang lahir dengan berat badan yang kurang atau kesihatan yang buruk ketika dilahirkan jika dibandingkan dengan ibu yang secara rutin memeriksa rahim mereka dengan pakar perbidanan atau bidan mereka.

Masa Terbaik untuk Memeriksa Kandungan

Semasa melawat pakar sakit puan ada beberapa perkara yang akan dilakukan, salah satunya adalah ultrasound atau ultrasound. Dengan melakukan ultrasound, kita akan ditunjukkan perkembangan dan pertumbuhan janin mengikut usia kehamilan.

  • Lakukan pada Kehamilan Awal

Kehamilan awal adalah masa terbaik bagi ibu untuk memeriksa rahim setelah mengetahui bahawa mereka hamil melalui ujian kehamilan di rumah. Dengan melakukan ultrasound pada awal kehamilan, ibu dapat mengetahui usia kehamilan dan bagaimana janin berada dalam rahim. Biasanya, kehamilan awal 8 hingga 12 minggu adalah masa terbaik untuk menjalani ultrasound dan berjumpa dengan pakar perbidanan atau bidan anda. Pada awal kehamilan, doktor biasanya mengesyorkan memeriksa rahim sebulan sekali sekiranya ibu tidak mempunyai aduan mengenai kehamilannya.

  • Semasa Kehamilan, Terutama ketika Memasuki Trimester Baru

Wanita hamil harus terus memeriksa rahim pada doktor mengikut jadual yang diberikan oleh doktor. Ini untuk mengelakkan masalah pada kehamilan sehingga ia dapat diselesaikan lebih awal. Dengan terus memeriksa kandungan semasa mengandung, anda juga akan mengetahui lebih banyak mengenai pengambilan nutrien dan nutrien apa yang diperlukan oleh janin untuk perkembangan dan pertumbuhannya.

Begitu juga dengan pengambilan nutrien dan nutrien yang diperlukan oleh ibu. Semasa memasuki trimester baru, doktor biasanya juga akan melakukan ultrasound untuk melihat dan menerangkan dengan lebih terperinci mengenai pertumbuhan janin dan keadaan kehamilan.

  • Sebelum Proses Kelahiran

Biasanya doktor atau bidan akan mencadangkan untuk memeriksa rahim lebih kerap ketika usia kehamilan hampir memasuki hari kelahiran. Pada awal kehamilan, mungkin doktor hanya mengesyorkan memeriksa kandungannya sebulan sekali. Ia berbeza ketika memasuki trimester ketiga, ketika sebulan sebelum melahirkan, doktor biasanya mengesyorkan memeriksa kandungannya seminggu sekali. Ini adalah peluang untuk memeriksa keadaan dan kedudukan janin, pemeriksaan serviks ibu, pemeriksaan pelvis, dan juga anggaran berat bayi semasa lahir.

Baca juga: Inilah Kepentingan Ibu Mengetahui tentang Kalkulator Kehamilan

Terdapat beberapa kemungkinan yang dapat membuat ibu lebih kerap memeriksa rahim, jika kehamilan ibu mempunyai beberapa risiko, seperti wanita hamil berusia lebih dari 35 tahun, berisiko melahirkan sebelum waktunya, mengalami komplikasi kehamilan, atau mempunyai sejarah penyakit seperti asma, anemia, diabetes, obesiti, dan tekanan darah tinggi. Namun, sekiranya keadaan ibu sihat, anda masih harus mengikuti nasihat doktor.

Sekiranya ibu mengalami aduan semasa mengandung, ibu harus segera berjumpa doktor. Ibu boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor mengenai aduan yang anda rasakan. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found