Kesihatan

Ini adalah 5 kebaikan kulit manggis untuk kesihatan

Jakarta - Tahukah anda bahawa kulit manggis mempunyai banyak faedah, anda tahu! Sekiranya anda pernah merasai buah dengan nama Latin Garcinia mangostana ini mesti biasa dengan citarasa. Rasa manggis yang sedikit manis dan masam menjadikan buah ini cukup digemari oleh sesetengah orang. Bukan itu sahaja, manggis ternyata merupakan buah yang berasal dari Asia Tenggara sehingga senang dijumpai di Indonesia.

Baca juga: 9 Keajaiban Madu Manggis untuk Kesihatan

Bukan hanya di Indonesia, manggis mudah dijumpai di pelbagai kawasan tropika di seluruh dunia. Manggis yang berkualiti dapat dilihat melalui bentuk daging di dalamnya yang berair dan berwarna putih cerah. Tidak hanya enak, buah ini ternyata mempunyai manfaat kesihatan yang dapat diperoleh dari kulit. Inilah faedah kesihatan yang boleh kita perolehi dari kulit manggis.

  1. Memerangi Radikal Bebas

Salah satu kelebihan manggis yang terkenal di kalangan masyarakat adalah kandungan antioksidannya yang unik. Antioksidan adalah sebatian yang meneutralkan kerosakan dari radikal bebas. Radikal bebas berkait rapat dengan kerosakan sel yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit kronik.

Manggis mengandungi nutrien dengan kapasiti antioksidan, seperti vitamin C dan folat. Selain itu, buah ini menyediakan xanthones, yang merupakan jenis sebatian tumbuhan unik yang diketahui mempunyai sifat antioksidan yang kuat. Kegiatan antioksidan xanthones telah menghasilkan kesan anti-radang, antikanker, anti-penuaan, dan antidiabetik.

  1. Mengurangkan Keradangan

Kelebihan xanthones dalam manggis tidak berhenti di situ. Ternyata sebatian ini berkesan untuk mengurangkan keradangan, sehingga risiko penyakit radang, seperti barah, penyakit jantung, dan diabetes dapat dikurangkan dengan ketara. Manggis juga kaya dengan serat yang membantu mengurangkan tindak balas keradangan badan.

Keradangan biasanya dicirikan oleh demam. Sekiranya anda demam, ada pelbagai ubat yang tersedia untuk mengurangkan keradangan. Sekiranya anda memerlukan ubat itu, beli melalui aplikasi . Masa lalu , anda tidak perlu bersusah payah pergi ke farmasi dan hanya menunggu ubat selama lebih kurang satu jam untuk sampai ke destinasi.

Baca juga: 5 Kebaikan Sayuran dan Buah yang Tidak Diketahui

  1. Kawal Gula Darah

Sebatian Xanthone dalam manggis membantu mengekalkan kadar gula darah pada seseorang yang mempunyai sejarah diabetes keluarga. Sebatian ini sekali lagi dapat mengurangkan daya tahan insulin, yang merupakan faktor risiko diabetes dengan ketara. Buah ini juga merupakan sumber serat yang baik yang membantu menstabilkan gula darah dan meningkatkan kawalan diabetes. Kandungan xanthones dan serat dalam manggis adalah gabungan sempurna yang membantu menyeimbangkan gula dalam darah.

  1. Meningkatkan Sistem Imun

Serat dan vitamin C yang terkandung dalam manggis berfungsi untuk meningkatkan sistem imun. Serat mengekalkan keadaan bakteria baik dalam usus yang merupakan komponen penting dalam imuniti. Sebaliknya, vitamin C diperlukan untuk fungsi pelbagai sel imun dan mempunyai sifat antioksidan. Selain itu, sebatian tertentu dalam manggis juga mempunyai sifat antibakteria untuk memerangi bakteria yang berpotensi berbahaya.

  1. Menjaga Kesihatan Kulit

Kerosakan kulit akibat pendedahan cahaya matahari merupakan penyumbang utama kepada barah kulit dan tanda-tanda penuaan. Ekstrak kulit manggis memberikan kesan perlindungan terhadap sinaran ultraviolet-B (UVB) pada kulit. Bukan hanya itu, pengambilan ekstrak manggis setiap hari meningkatkan keanjalan kulit dan mengurangkan pengumpulan sebatian tertentu yang diketahui menyumbang kepada penuaan kulit.

Baca juga: Bukan sekadar Penghias Kek, Inilah 6 Khasiat Ceri

Jadi, adakah anda berminat untuk memakan ekstrak manggis? Pada masa ini, banyak ekstrak kulit manggis dijual secara bebas, jadi anda tidak perlu repot membuat ekstrak anda sendiri.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. 11 Manfaat Kesihatan Manggis (Dan Cara Memakannya).
Manfaat Kesihatan Dr. Diakses 2019. 14 Faedah Kesihatan Ilmiah Kulit Manggis.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found