Kesihatan

Ketahui Petua Mencegah Penularan Penyakit Tuberkulosis

, Jakarta - Tuberkulosis (TBC) sebenarnya dapat dicegah. Secara umum, penyakit yang dikenali sebagai TB adalah penyakit paru-paru yang berlaku akibat serangan bakteria Mycobacterium tuberculosis . Keadaan ini dicirikan oleh gejala seperti batuk dalam jangka masa panjang, biasanya berlangsung lebih dari 3 minggu, kahak, dan kadang-kadang pendarahan.

Berita buruknya adalah bahawa kuman yang menyebabkan TB tidak hanya menyerang paru-paru. Penyakit ini juga dapat menyerang tulang, usus, atau kelenjar. Kuman yang menyebabkan penyakit ini ditularkan melalui percikan air liur yang dikeluarkan oleh orang yang menghidap penyakit ini. Penularan boleh berlaku apabila seseorang dengan TB bercakap, batuk, atau bersin. Jadi, bagaimana untuk mencegah penyakit ini?

Baca juga: Hati-hati dengan TB, Batuk teruk yang menyebabkan kematian

Cara Mencegah Penularan Penyakit Tuberkulosis

Tuberkulosis (TB) adalah penyakit yang disebabkan oleh kuman dan menular melalui air liur penghidapnya. Penyakit ini lebih mudah menyerang orang yang mempunyai imuniti rendah, seperti orang dengan HIV. Selain memicu batuk, penyakit ini juga dicirikan oleh gejala demam, kelemahan, penurunan berat badan, tidak ada selera makan, sakit dada, dan berpeluh pada malam hari.

Berita baiknya ialah TB adalah penyakit yang dapat dicegah. Salah satu cara yang paling berkesan untuk mencegah penyakit ini adalah dengan menerima vaksinasi. Tuberkulosis dapat dicegah dengan pemberian vaksin BCG. Bacillus Calmette-Guerin ). Vaksin ini termasuk dalam senarai vaksin wajib di Indonesia. Vaksin untuk mencegah TB diberikan kepada bayi yang belum berumur 2 bulan.

Walaupun begitu, vaksin masih boleh diberikan dengan segera sekiranya anda tidak pernah mendapat vaksin ini sebelumnya. Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit ini, vaksin penting untuk mencegah TB. Setelah mendapat vaksin, pencegahan TB juga dapat dilakukan dengan cara mudah, salah satunya selalu memakai topeng ketika berada di tempat yang ramai.

Baca juga: Ketahui Jangkitan TB, Berikut adalah Tahap Ujian Mikrobiologi

Topeng juga disyorkan untuk selalu dipakai ketika berinteraksi dengan orang yang menghidap TB. Kerana, orang dengan penyakit ini masih dapat menyebarkan kuman penyebab penyakit, walaupun mereka telah menerima perawatan awal. Biasanya, penghidap TB masih boleh menyebarkan penyakit ini dalam 2 bulan pertama. Menjaga kebersihan, iaitu dengan mencuci tangan dengan kerap juga harus dilakukan untuk mencegah batuk kering.

Penghidapnya juga dapat mencegah penularan tuberkulosis. Bagi penderita TB, ada beberapa langkah yang dapat diambil untuk mencegah penularan TB, termasuk:

  • Sentiasa tutup mulut anda ketika bercakap, bersin, ketawa, atau batuk. Sentiasa memakai tisu untuk menutup mulut dan membuang sisa tisu sebaik sahaja digunakan.
  • Jangan memuntahkan kahak atau meludah secara sembarangan. Kerana, ia boleh menjadi medium penularan kuman yang menyebabkan penyakit.
  • Menjaga kebersihan rumah dengan memastikan rumah mempunyai peredaran udara yang baik. Salah satu caranya adalah dengan kerap membuka pintu dan tingkap supaya udara dan matahari segar masuk dan keluar dengan betul.
  • Jangan tidur di bilik yang sama dengan orang lain. Perkara ini harus dielakkan sehingga doktor mengatakan dia sembuh atau tidak lagi dapat menyebarkan kuman penyebab TB.

Baca juga: Biasakan mencuci tangan untuk mengelakkan batuk kering

Selain itu, mencegah penularan TB juga dapat dilakukan dengan selalu menjaga tubuh yang sihat. Biasakan juga untuk selalu mengamalkan gaya hidup sihat dan melengkapkannya dengan pengambilan makanan tambahan khas. Untuk mempermudah, gunakan aplikasi untuk membeli makanan tambahan atau produk kesihatan lain yang diperlukan. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2021. Lembaran Fakta: Tuberkulosis.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2021. Tuberkulosis (TBC).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Tuberkulosis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Tuberkulosis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found