Kesihatan

Inilah Cara Membuat Deodoran Semula jadi

, Jakarta - Penggunaan deodoran sering dilakukan untuk mengatasi masalah bau badan dan berpeluh berlebihan yang boleh mengganggu aktiviti seharian. Walaupun berkesan dan dapat membuat pengguna merasa selesa dalam menjalani hari, deodoran masih dapat membuat kebanyakan orang gugup. Sebabnya, kandungan kimia dalam produk ini dikhuatiri akan mengganggu badan.

Memilih produk deodoran yang sesuai dengan kulit dan rasa anda bukanlah perkara yang mudah, terutama bagi orang yang mempunyai jenis kulit sensitif. Kandungan kimia yang cukup tinggi dalam produk deodoran kadang-kadang boleh merengsakan kulit. Duh, jika itu berlaku, apa yang perlu saya lakukan?

Makan, jangan risau. Bagi anda yang tidak yakin untuk bergerak tanpa deodoran, tetapi terlalu bimbang tentang kesan yang boleh berlaku, deodoran semula jadi boleh menjadi jawapannya. Anda boleh membuat deodoran sendiri dengan menggunakan bahan semula jadi yang anda ada di rumah. Jangan bimbang, walaupun itu semula jadi dan sederhana, faedahnya tidak kurang dari produk deodoran di pasaran, anda tahu!

Menggunakan deodoran semula jadi juga akan membantu mencegah penumpukan bahan kimia pada kulit dan badan anda. Sebenarnya, beberapa ramuan deodoran semula jadi dikatakan dapat membantu memutihkan ketiak dan mengatasi peluh berlebihan yang boleh mencetuskan masalah bau badan. Jadi, bagaimana anda membuat deodoran semula jadi anda sendiri di rumah?

Mengumpulkan Bahan Utama Deodoran Asli

Perkara pertama yang perlu dibuat untuk membuat deodoran mesra kulit semula jadi adalah mengumpulkan bahan-bahan utama. Terdapat beberapa jenis bahan yang diperlukan untuk membuat produk yang satu ini.

Bahan pertama adalah minyak kelapa dara atau minyak kelapa dara. Pilih bahan pepejal. Minyak kelapa murni berfungsi untuk melicinkan kulit ketiak dan menghalang pertumbuhan bakteria kerana pengeluaran peluh yang berlebihan.

Seterusnya, sediakan juga baking soda untuk bahan membuat deodoran semula jadi. Sebenarnya, bahan ini dikenali sebagai "pembuat kek" juga mempunyai manfaat untuk kulit. Baking soda mempunyai sifat berasid yang dianggap dapat menghilangkan bau badan dan meringankan ketiak gelap. Jadi, kelebihan ramuan yang satu ini sangat sesuai untuk kulit sensitif.

Pati jagung juga termasuk dalam senarai ramuan untuk membuat deodoran semula jadi. Fungsinya adalah untuk menghalang bakteria yang tumbuh di kawasan ketiak. Pati jagung juga dapat membantu mengurangkan jumlah peluh berlebihan yang boleh mencetuskan masalah bau badan.

Bahan terakhir yang mesti disediakan ialah lilin lebah lilin lebah. Bahan satu ini digunakan untuk membantu melembapkan kulit. Selain itu, antioksidan yang terkandung di dalamnya juga dapat membantu menangkal radikal bebas dan dapat memperbaiki masalah kulit, seperti kulit kering dan kasar.

Cara Membuat Deodoran Asli

Setelah semua bahan dikumpulkan, proses pembuatan deodoran semula jadi dapat dimulakan. Langkah pertama adalah mencairkan minyak kelapa padat dan lilin lebah . Caranya, campurkan kedua-dua bahan ke dalam mangkuk kaca, kemudian letakkan mangkuk di atas periuk air dan kemudian panaskan di atas dapur. Tetapi ingat, jangan biarkan air masuk ke dalam mangkuk. Setelah bahan cair sepenuhnya, campurkan baking soda dan tepung jagung. Gaul rata dan masukkan titisan minyak aroma penting sebelum doh mengeras. Masukkan adunan ke dalam bekas dan biarkan mengeras sepenuhnya sebelum digunakan.

Adakah anda menghadapi masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Ketiak Hitam dan Fakta Menarik yang Perlu Anda Ketahui
  • Menggunakan Deodoran Boleh Menyebabkan Kanser Payudara, Mitos atau Fakta
  • Katakan TIDAK Pada Ketiak Hitam dengan Cara Semulajadi. Anda pasti tahu?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found