Kesihatan

4 Kaedah Rawatan untuk Mengubati Hipokalemia

Jakarta - Dalam darah yang mengalir ke seluruh tubuh, ada berbagai mineral yang dibawa bersama dengan oksigen. Satu jenisnya adalah kalium. Biasanya, kalium dalam darah berkisar antara 3,6 hingga 5,2 mmol / L. Sekiranya tahapnya lebih rendah, walaupun di bawah 2.5, ini bermakna anda menghidap hipokalemia. Hati-hati dengan penyakit yang satu ini, ya!

Apa yang menyebabkannya? Banyak, perkara utama adalah pengambilan ubat diuretik, yang menjadikan anda senang dan kerap membuang air kecil. Alkohol, pencahar, berpeluh berlebihan, cirit-birit, kegagalan buah pinggang kronik, ketoasidosis diabetes, hingga kekurangan asid folik boleh menyebabkan hipokalemia. Beberapa kes kekurangan kalium juga berlaku kerana kekurangan magnesium dan kekurangan zat makanan.

Baca juga: Jangan memandang rendah, hipokalemia boleh membawa maut

Rawatan Hipokalemia, Apa itu?

Seperti penyebabnya, rawatan hipokalemia berbeza-beza. Walau bagaimanapun, supaya anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai tempat yang sesuai dengan keadaan badan anda, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut dengan menggunakan ciri Ask a Doctor. Anda juga boleh membuat janji temu tanpa perlu beratur di hospital mana pun dengan doktor pilihan anda.

Rawatan untuk Kekurangan Kalium

Rawatan pertama bertujuan untuk merawat apa yang menyebabkan kekurangan kalium dalam darah. Terdapat empat jenis:

  • Diuretik tanpa mengurangkan kalium. Walaupun anda akan kerap membuang air kecil kerana sifat diuretik ubat, kadar kalium dalam darah juga tidak berkurang.

  • Penyekat reseptor Angiotensin II . Ubat ini berfungsi untuk mencegah kehilangan kalium akibat dibawa ke dalam air kencing dengan mengurangkan rembesan hormon aldosteron.

  • Menghambat enzim yang menukar angiotensin. Cara ubat ini berfungsi adalah dengan menghalang pembentukan hormon aldosteron di buah pinggang.

  • antagonis aldosteron selektif, yang menghalang aldosteron daripada mengikat reseptor tetapi lebih selektif.

Baca juga: Disebabkan oleh Tahap Kalium Rendah, Ini adalah Fakta Hipokalemia

Rawatan untuk Memulihkan Tahap Kalium yang Hilang

Rawatan hipokalemia seterusnya bertujuan untuk memulihkan kadar kalium darah yang hilang. Ini dilakukan sekiranya hipokalemia tidak terlalu teruk. Kaedah yang paling banyak digunakan adalah penyediaan makanan tambahan yang dimakan secara langsung. Walau bagaimanapun, jika kesnya teruk, pengambilan kalium ini diberikan melalui IV.

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui, seperti kesan sampingan penggunaan makanan tambahan yang boleh mencetuskan kegatalan pada perut. Sekiranya suplemen diberikan dalam bentuk infus, ia mesti diberikan dengan sangat berhati-hati dan perlahan kerana boleh mencetuskan masalah jantung. Sekiranya anda mempunyai sejarah asidosis teruk dan batu kalsium, berikan suplemen kalium sitrat dan bukannya kalium klorida.

Pemantauan Tahap Kalium

Tahap rawatan ini dilakukan apabila anda telah diberi rawatan inti. Tujuannya mudah, supaya kadar kalium dalam badan anda tidak terlalu banyak, sehingga apabila keperluan dipenuhi, pengambilan makanan tambahan dapat dikurangkan. Tahap kalium rendah bukan sahaja mencetuskan komplikasi, tahap terlalu tinggi tidak baik untuk tubuh anda.

Baca juga: Boleh membawa maut, Ketahui 9 Gejala Hipokalemia

Hidup Sihat dengan Pemakanan yang betul

Tidak kurang pentingnya adalah menjaga pengambilan nutrien yang betul dengan memakan makanan sihat yang kaya dengan kalium. Biasanya, ini disertai dengan kombinasi makanan yang tinggi magnesium, kerana kedua-dua mineral ini saling berkaitan. Kemudian, jangan lupa mengambil makanan tambahan untuk meningkatkan magnesium.

Terlalu rendah atau terlalu tinggi, apa sahaja yang tidak pernah baik untuk badan anda. Jadi, pastikan semua komponen mineral atau nutrien lain yang diperlukan sentiasa seimbang dan dalam dos yang betul. Penyelesaiannya, disiplin untuk sentiasa hidup sihat, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found