Kesihatan

Kepialu Boleh Disebabkan oleh Makanan, Benarkah?

, Jakarta - Typhus adalah penyakit yang dapat menyebabkan beberapa gejala, mulai dari demam tinggi, cirit-birit atau sembelit, sakit kepala, dan sakit perut. Biasanya gejala ini muncul dalam satu hingga tiga minggu dan menyebabkan komplikasi jika tidak segera diubati.

Ada banyak perkara yang dapat meningkatkan risiko penyakit ini, seperti kebersihan yang buruk, dan melakukan beberapa perkara yang menyebabkan bakteria Salmonella typhi senang disebarkan. Jadi, bolehkah kepialu disebabkan oleh makanan?

Baca juga: 2 Sebab Bahaya Tifus boleh membawa maut

Berhati-hati dengan Punca Tifus

Kebersihan yang buruk adalah sesuatu yang meningkatkan risiko penyakit ini, misalnya menggunakan tandas yang telah dicemari bakteria. Walau bagaimanapun, makanan juga merupakan salah satu penyebab yang paling biasa. Bakteria yang menyebabkan kepialu masih boleh melekat pada sayur-sayuran yang menggunakan baja dari sisa manusia. Mereka kekal kerana sayur-sayuran tidak dimasak dengan betul. Produk tenusu dan turunannya juga dianggap makanan yang mudah terdedah kepada penyakit ini.

Oleh itu, penting untuk memproses makanan dengan betul supaya bakteria penyebab tifus tidak memasuki makanan. Caranya, anda mesti mencuci makanan sebelum memproses dan memasaknya dengan teliti. Pastikan juga mencuci tangan dengan sabun sebelum makan dan menjaga kebersihan alat makan. Bagi susu, pastikan anda hanya mengambil susu yang telah dipasteurisasi.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, kepialu boleh menyebabkan komplikasi seperti pendarahan dalaman atau pecah usus. Oleh itu, jika anda mengalami gejala yang mencurigakan, pastikan anda segera mengunjungi hospital untuk pemeriksaan dengan doktor. Sebelum ini, anda boleh membuat temu janji doktor melalui aplikasi supaya lebih praktikal.

Baca juga: Diagnosis Kepialu dengan Ujian Mikrobiologi, Inilah Penjelasannya

Langkah Pengendalian dan Pencegahan Kepialu

Setelah memakan makanan atau air yang tercemar, bakteria Salmonella menyerang usus kecil dan memasuki aliran darah. Bakteria ini dibawa oleh sel darah putih di hati, limpa, dan sumsum tulang, di mana mereka membiak dan memasuki kembali aliran darah. Bakteria akan menyerang pundi hempedu, sistem empedu, dan tisu limfatik usus. Di sini, mereka membiak dalam jumlah yang banyak dan memasuki saluran usus dan dapat dikenal pasti dalam sampel najis. Oleh itu, jika keputusan ujian najis tidak jelas, sampel darah atau air kencing akan diambil untuk membuat diagnosis.

Langkah rawatan yang berkesan untuk merawat kepialu adalah memberi antibiotik. Sebagai tambahan, jika demam masih berlaku, maka ubat penurun demam diberikan. Sebelum doktor menggunakan antibiotik, kadar kematian akibat demam kepialu cukup tinggi, iaitu sekitar 20 peratus. Kematian berlaku disebabkan oleh jangkitan luar biasa, radang paru-paru, pendarahan usus, atau perforasi usus. Dengan antibiotik dan rawatan sokongan, kadar kematian dikurangkan menjadi 1 hingga 2 peratus. Dengan terapi antibiotik yang sesuai, biasanya terdapat peningkatan dalam satu hingga dua hari dan pemulihan dalam tujuh hingga 10 hari.

Rawatan kepialu biasanya dilakukan di hospital, tetapi ketika gejala masih ringan dan dikesan lebih awal, rawatan di rumah dapat dilakukan. Selagi penghidapnya berehat dan ubat diberikan secara berkala.

Baca juga: Cara Membezakan Gejala Hepatitis dan Kepialu

Sementara itu, untuk mencegahnya, vaksinasi dapat dilakukan. Di Indonesia, vaksin kepialu adalah imunisasi yang disyorkan. Vaksin kepialu diberikan kepada kanak-kanak berusia lebih dari dua tahun dan berulang setiap tiga tahun. Di samping itu, menjaga kebersihan persekitaran juga merupakan pencegahan yang paling penting.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Demam Kepialu.
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Demam Kepialu.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Demam Kepialu
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found