Kesihatan

5 Petua Orgasme Selamat untuk Wanita Hamil

, Jakarta - Kehamilan sering menjadi sebab banyak pasangan ragu-ragu untuk melakukan hubungan seks. Bermula dari sebab takut menghadapi risiko, seperti keguguran, hingga merasa tidak selesa. Pada dasarnya, kehamilan tidak semestinya membuat anda dan pasangan anda harus menghentikan aktiviti seksual.

Sekiranya dilakukan dengan selamat dan betul, tentu pada waktu yang tepat, hubungan seksual semasa mengandung dikatakan bermanfaat untuk kesihatan ibu dan janin. Ketakutan terbesar yang membuat pasangan enggan melakukan hubungan seks semasa hamil adalah kerana takut membahayakan janin dan mencetuskan keguguran. Walau bagaimanapun, andaian ini tidak sepenuhnya benar.

Melakukan hubungan seks, malah mencapai orgasme mempunyai faedah sihat tersendiri bagi ibu mengandung. Pengecutan pada rahim yang berlaku semasa orgasme biasanya ringan dan tidak berbahaya. Namun, untuk mengelakkan risiko ini. Adalah idea yang baik untuk melakukan hubungan seks selepas 20 minggu kehamilan atau pada trimester kedua.

Baca juga: 5 Peraturan untuk Seks yang Selamat Semasa Kehamilan

Orgamse pada wanita hamil boleh menjadi sihat kerana peningkatan aliran darah dari jantung ke kawasan kemaluan dan pelvis. Selain itu, hubungan seksual dan orgasme semasa mengandung juga dapat mengurangkan risiko serangan penyakit jantung semasa hamil. Nah, untuk lebih selamat, anda perlu tahu 5 petua untuk orgasme yang selamat untuk wanita hamil! Ada apa-apa?

1. Tetapkan Kedudukan Terbaik

Semasa mengandung, wanita mungkin merasa tidak selesa pada kedudukan tertentu, termasuk berbaring. Untuk itu, jika anda dan pasangan merancang untuk melakukan hubungan seks, pastikan untuk menetapkan kedudukan terbaik. Cuba bereksperimen dengan kedudukan yang berbeza.

Cubalah setiap posisi yang mungkin untuk melihat mana yang paling selesa. Mengekalkan kedudukan yang selesa ketika melakukan hubungan seks adalah salah satu cara untuk memastikan dan mengelakkan risiko yang tidak diingini.

Tidak perlu ragu untuk mencari kedudukan terbaik, kerana janin sebenarnya tidak akan terluka. Ini kerana bayi dilindungi di dalam rahim oleh otot dan cairan ketuban. Untuk lebih selesa semasa melakukan persetubuhan, jangan ragu untuk memberitahu pasangan anda jika kedudukannya tidak selesa.

2. Jangan Terlepas Main Permainan

Permainan seks dalam aktiviti seksual ternyata menyeronokkan dan dapat menolong ibu tetap tenang. Oleh itu, anda tidak boleh melewatkan tahap ini. Sebenarnya, anda dan pasangan anda digalakkan untuk berlama-lama sehingga melakukan persetubuhan lebih selesa bagi wanita hamil.

Baca juga: 8 Fakta Seks Semasa Kehamilan Yang Anda Perlu Tahu

3. Banyak Pelincir

Anda dan pasangan anda boleh memilih untuk menggunakan pelincir atau losyen untuk menjadikan hubungan intim lebih menyeronokkan. Ini dapat membantu menjadikan persetubuhan lebih selesa dan menyeronokkan bagi wanita hamil.

4. Bantal Tambahan

Rasa tidak selesa dalam posisi tidur sangat normal dan sering dirasakan oleh wanita hamil. Untuk mengakali, anda boleh menambah bantal agar badan tetap selesa. Menggunakan bantal tambahan dapat membantu ibu hamil merasa lebih selesa dan kurang sakit.

5. Perhatikan Masa

Petua seterusnya untuk seks yang selamat semasa kehamilan adalah memastikannya melakukannya pada waktu yang tepat. Wanita hamil baru disyorkan untuk melakukan hubungan seks setelah 5 bulan mengandung. Tetapi nampaknya, semakin hampir dengan waktu kelahiran, persetubuhan dianjurkan untuk dilakukan lebih kerap. Ini kerana dapat membantu mempercepat proses kelahiran.

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Berhubungan Seks Setiap Hari?

Sekiranya anda dan pasangan anda tidak pasti melakukan hubungan seks semasa hamil, cuba tanya doktor di aplikasi tersebut hanya. Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua mengenai hubungan intim dan menjaga kesihatan semasa mengandung dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found