Kesihatan

7 Khasiat Biji Pepaya Yang Tidak Diketahui

, Jakarta - Ketika diserang sembelit, buah betik menjadi alternatif rawatan semula jadi. Dimakan secara langsung atau dijus, buah betik mempunyai rasa lazat yang disukai oleh semua orang. Namun, tahukah anda bahawa bukan hanya daging, biji buah betik juga mempunyai manfaat. Biji betik mengandungi pelbagai mikronutrien penting, dan bahkan ditambah dengan polifenol dan flavonoid seperti daging buah.

Baca juga: 7 Khasiat Buah Pepaya untuk Kesihatan

Khasiat Benih Pepaya untuk Kesihatan

Terdapat beberapa cara untuk memakan biji betik, bermula dari memakannya secara langsung dengan daging atau mengisar hingga lumat sehingga membuatnya lebih halus. Baiklah, mari kita lihat faedah biji betik untuk kesihatan berikut:

  • Kekalkan Fungsi Pencernaan

Sama seperti daging betik, biji betik adalah sumber serat untuk menjaga fungsi pencernaan. Dengan pengambilan serat yang mencukupi, lebih mudah bagi anda untuk membuang air besar dan mengelakkan masalah sembelit (sukar buang air besar). Dengan pencernaan yang sihat, anda dilindungi dari pelbagai penyakit pencernaan yang berbahaya seperti radang usus, mencegah kecederaan usus, hingga buasir. Apabila gangguan pencernaan mengganggu aktiviti, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang tepat dari doktor. Lebih mudah sekarang untuk membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi .

  • Melindungi Prestasi Ginjal

Sebagai organ yang bertugas menapis cairan yang masih dan tidak lagi diperlukan dari tubuh, mempunyai buah pinggang yang sihat adalah suatu keharusan. Untuk membantu fungsi ini, anda boleh mengambil biji betik untuk melindungi dan menjaga kesihatan dan fungsi buah pinggang. Ini kerana kandungan antioksidan yang tinggi dalam biji pepaya dapat menghambat kerusakan sel ginjal sehingga dapat mempertahankan fungsinya.

  • Mencegah barah

Biji betik mengandungi antioksidan yang dapat mencegah barah. Kajian 2014 yang diterbitkan oleh Pemakanan dan Kanser menyebutkan bahawa biji betik mempunyai sifat anti-barah berkat banyak nutrien dan antioksidan di dalamnya.

Baca juga: 8 Khasiat Pepaya untuk Kecantikan

  • Menjaga Kesihatan Jantung

Biji betik juga mengandungi nutrien penting yang efektif dalam membantu menyembuhkan sirosis atau kerosakan hati kronik. Anda boleh tumbuk atau tumbuk 5 hingga 6 biji betik, kemudian anda boleh menambahkannya ke makanan atau jus. Minum secara berkala sekurang-kurangnya dua kali sehari selama satu bulan untuk mendapatkan kembali hati yang sihat. Bukan hanya itu, biji betik juga bertindak sebagai detoks semula jadi bagi hati sehingga dengan memakannya secara teratur dapat menyuburkan fungsi hati.

  • Lawan Jangkitan

Bukan hanya anti-barah, yang tidak kurang pentingnya daripada manfaat biji pepaya adalah kemampuannya melawan jangkitan di dalam tubuh, baik itu disebabkan oleh jamur atau parasit. Selain itu, pengambilan ekstrak biji pepaya kering dengan madu berkesan dalam membunuh parasit yang tersimpan di dalam usus sehingga prestasi usus menjadi lebih baik.

  • Kontraseptif Semula Jadi

Sejak berabad-abad, khasiat biji betik dapat digunakan sebagai kontraseptif semula jadi dan mengawal kesuburan tanpa kesan sampingan. Untuk itu, bagi wanita yang sedang atau ingin segera hamil, pengambilan biji betik boleh menjadi salah satu rahsia. Sementara untuk lelaki, anda boleh mengonsumsi biji betik 1 sdt biji betik setiap hari selama 3 bulan untuk mengurangkan pengeluaran sperma tanpa mempengaruhi libido. Namun, apabila pengambilan biji betik dihentikan, kesuburan dapat kembali normal.

  • Pembuangan Rambut

Khasiat biji betik dapat digunakan untuk menghilangkan uban. Serbuk biji betik yang telah dikeringkan dan digiling halus dipercayai dapat membantu menghilangkan uban. Anda boleh menggunakannya dengan kerap di bilik mandi dan kemudian mencucinya dengan air bersih.

Baca juga: Selain buah, daun betik juga mempunyai manfaat kesihatan

Rujukan:
Livestrong (Diakses pada tahun 2019). Nilai Pemakanan Biji Pepaya ..
Talian Kesihatan (Diakses pada 2019). Bolehkah Anda Makan Biji Pepaya?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found