Kesihatan

5 Masalah Pergigian dan Mulut Yang Perlu Diatasi Segera

, Jakarta - Sakit gigi tidak pernah menyenangkan. Ia menyakitkan dan menjadikannya tidak selesa untuk melakukan apa sahaja. Oleh itu, doktor gigi mengesyorkan menjaga mulut dan gigi anda dengan menggosok gigi dua kali sehari. flossing setiap hari, makan dengan betul dan menjalani pemeriksaan gigi secara berkala.

Sebenarnya, gigi dan gusi yang sihat memudahkan anda makan dengan baik dan menikmati makanan. Beberapa masalah boleh mempengaruhi kesihatan mulut, terutama dengan usia. Berikut adalah 5 masalah pergigian dan mulut yang mesti diatasi dengan segera.

Baca juga: 5 Petua Mengatasi Masalah Gigi Sensitif

  1. Nafas berbau

Nafas berbau, juga disebut halitosis, boleh memalukan. Umumnya, orang yang mengalami bau mulut mempunyai masalah kesihatan pada gigi mereka. Sama ada penyakit gusi, rongga, barah mulut, mulut kering, dan bakteria pada lidah adalah beberapa masalah gigi yang boleh menyebabkan bau mulut. Menggunakan ubat kumur untuk menutup bau mulut apabila terdapat masalah pergigian hanya akan menghilangkan bau sementara dan tidak menyembuhkannya.

  1. Rongga

Rongga berlaku apabila plak, bahan melekit yang terbentuk pada gigi, bergabung dengan gula atau kanji dari makanan yang anda makan. Gabungan ini menghasilkan asid yang menyerang enamel gigi.

Anda boleh mengalami rongga pada usia berapa pun. Seiring bertambahnya usia, anda dapat mengembangkan rongga ketika enamel gigi mula terhakis. Mulut kering kerana usia atau ubat juga boleh menyebabkan rongga.

Baca juga: Gigi Sensitif, Elakkan 4 Minuman Ini

Cara terbaik untuk mencegah kerosakan gigi adalah dengan menggosok gigi dua kali sehari, menggosok gigi setiap hari, dan melakukan pemeriksaan gigi secara berkala. Makan makanan sihat dan mengelakkan makanan ringan dan minuman yang tinggi gula juga merupakan cara untuk mencegah kerosakan.

  1. Tumis

Terdapat beberapa jenis sariawan dan boleh menyebabkan masalah mulut. Umumnya sariawan yang bertahan lebih dari dua minggu, biasanya tidak perlu dibimbangkan dan akan hilang sendiri.

Baca juga: Jangan memandang rendah bau mulut, ini boleh menjadi tanda 5 penyakit ini

Sakit mulut yang biasa adalah sariawan (bisul aphthous) yang berlaku di dalam mulut dan bukan di bibir. Keadaan ini tidak menular dan boleh dicetuskan oleh pelbagai sebab. Akan menjadi masalah sekiranya sariawan tidak sembuh setelah lebih dari dua minggu.

Terutama jika lepuh disertai demam, ia disebabkan oleh virus Herpes simplex dan berlaku di pinggir bibir luar. Ia boleh berjangkit dan akan datang dan pergi tetapi tidak dapat disembuhkan sepenuhnya.

Selain itu, sariawan yang mesti segera memerlukan bantuan perubatan adalah kandidiasis oral atau kandidiasis, jangkitan yis di mulut, sariawan akibat penggunaan gigi palsu, yang dialami oleh penderita diabetes, dan terjadi pada pesakit yang menerima rawatan barah.

  1. Hakisan Gigi

Hakisan gigi adalah kehilangan struktur gigi dan disebabkan oleh asid yang menyerang enamel. Tanda dan gejala hakisan gigi boleh berkisar dari kepekaan hingga masalah yang lebih teruk seperti retak.

  1. Kanser Mulut

Kanser mulut boleh tumbuh di mulut atau tekak. Ia lebih mungkin berlaku pada orang berusia lebih dari 40 tahun. Pemeriksaan gigi adalah masa yang tepat bagi doktor gigi untuk mencari tanda-tanda barah mulut.

Kesakitan biasanya bukan merupakan gejala awal penyakit. Rawatan berjalan dengan baik sebelum penyakit merebak. Walaupun anda kehilangan semua gigi kongenital, anda masih perlu berjumpa doktor gigi untuk pemeriksaan kanser mulut secara berkala.

Sekiranya anda menghadapi masalah kesihatan, segera periksa secara langsung di hospital yang disyorkan di sini. Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko kesihatan jangka panjang. Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found