Kesihatan

6 Makanan Laut yang Selamat Dimakan Semasa Diet

, Jakarta - Ketika sedang menjalani diet, anda pasti perlu mengurangi porsi yang Anda makan dan menghindari jenis makanan yang dapat membuat Anda gemuk, seperti makanan yang berlemak, karbohidrat, dan tinggi gula. Namun, anda masih perlu memenuhi keperluan pengambilan protein dengan memakan daging. Baik, jika dibandingkan dengan ayam, daging lembu, dan daging kambing, makanan laut atau makanan laut terbukti mengandungi lebih sedikit kalori. Oleh itu, makanan laut sangat sesuai dimakan ketika anda sedang berdiet. Mahu mengetahui jenisnya makanan laut sedang diet? Mari cari di sini.

Makanan Laut yang Selamat Dimakan semasa Diet

Anda tidak perlu takut menjadi gemuk semasa makan makanan laut ketika berdiet. Pelbagai makanan laut sebenarnya mengandungi protein haiwan yang baik untuk membina dan meningkatkan jisim otot anda. Sebenarnya, terdapat beberapa jenis diet yang melibatkan makanan laut dalam diet mereka, seperti diet Mediterranean dan diet peskatarian. Ini kerana makan makanan laut Ketika berdiet adalah pilihan yang tepat kerana rendah kalori, tinggi protein, dan rendah lemak. Lain daripada itu, makanan laut Ia juga mengandungi banyak nutrien penting, salah satunya adalah asam lemak omega-3, yang bermanfaat untuk kesihatan.

1. Kerang

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Sains Makanan , kerang adalah "anti-obesiti" kerana tinggi protein dan rendah kalori. Itulah sebabnya anda boleh mengambil kerang setiap hari semasa menjalani diet. Bukan hanya itu, menurut kajian lain, kerang Ia juga berguna untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah sehingga aman untuk dimakan.

2. Sotong

Kaya dengan nutrien, kandungan protein yang terdapat dalam sotong sebenarnya lebih tinggi daripada udang dan hanya mengandungi sedikit lemak. Oleh itu, secara amnya sotong boleh dimakan bagi anda yang menjalankan program penurunan berat badan. Makan makanan laut apabila diet yang ketat dijamin tidak menggemukkan.

3. Salmon

Selain tidak membuat anda gemuk, makan ikan salmon ketika menjalani diet juga dapat memberi bonus faedah kesihatan, yaitu menurunkan risiko penyakit jantung. Ini kerana salmon kaya dengan asid lemak omega-3 yang baik untuk jantung. Di samping itu, kandungan protein salmon yang tinggi dapat menstabilkan hormon badan yang mengawal selera makan.

4. Tuna

Jenis makanan makanan laut apabila makanan lain adalah tuna. Daging ikan ini juga mengandungi protein rendah lemak sehingga tidak akan membuat anda gemuk. Sebenarnya, tuna adalah makanan yang sihat kerana kaya dengan vitamin B12 dan vitamin D, serta kandungan kalsium dan zat besi.

5. udang karang

Bagi anda yang tidak tahu mengenai udang karang, makanan laut ini serupa dengan udang karang, tetapi saiznya lebih kecil. Udang karang sangat sesuai untuk dimakan semasa menjalani diet kerana mengandungi lemak yang sangat rendah. Selain itu, udang karang juga dikenali sebagai makanan makanan laut yang sihat kerana tinggi vitamin dan mineral B, seperti zink, zat besi, magnesium, fosforus, dan kalsium.

6. Ikan keli

Ada berita baik bagi anda yang gemar makan ikan keli. Selain mempunyai rasa yang sangat baik, kandungan kalori dan lemak pada ikan keli agak rendah, anda tahu. Sebenarnya, ikan keli dapat memenuhi keperluan nutrisi tubuh kerana mengandungi vitamin dan lemak sihat, seperti omega-3 dan omega-6.

Petua Makan Makanan Laut Semasa Diet

Walaupun enam jenis itu makanan laut Di atas mempunyai lemak rendah, tetapi apabila dimasak dengan cara yang tidak sihat, ia dapat menghalang penurunan berat badan. Makan makanan laut Goreng dengan banyak marjerin, minyak, dan garam sebenarnya boleh membuat anda gemuk dan merosakkan kandungan makanan laut yang sihat. Oleh itu, cubalah mengambil makanan laut dikukus, direbus, atau digoreng, kerana lebih sihat dan rendah kalori.

Di samping itu, bahagiannya makanan laut Apa yang anda makan juga perlu dihadkan. Sebabnya, walaupun rendah lemak, tetapi ada beberapa jenis makanan laut yang mengandungi kolesterol tinggi. Jadi, hadkan makan makanan laut semasa anda menjalani diet.

Sekiranya anda ingin memeriksa tahap kolesterol dalam badan, gunakan saja ciri-cirinya Makmal Perkhidmatan , dalam aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Bosan dengan Daging dan Ayam, Pilihlah Makan Ikan Ini
  • Inilah Cara Memasak Ikan yang Sihat
  • 5 peraturan untuk makan makanan laut supaya anda tidak mempunyai kolesterol
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found