Kesihatan

Ketahui 6 Khasiat Kayu Secang untuk Kesihatan Tubuh

“Kayu Secang adalah tanaman herba yang sering digunakan sebagai minuman tradisional Indonesia. Tumbuhan herba ini dianggap mempunyai pelbagai manfaat kesihatan mulai dari mengatasi sakit sendi, menghentikan cirit-birit, mencegah perkembangan barah dan lain-lain. ”

, Jakarta - Caesalpinia sappan atau yang sering kita ketahui sebagai sappan kayu adalah tanaman herba yang sering dijadikan minuman khas di beberapa daerah di Indonesia. Sebelum dijadikan minuman, batang kayu sappan dicukur terlebih dahulu dan kemudian dikeringkan di bawah sinar matahari hingga kering. Selepas itu, kayu sappan biasanya direbus bersama rempah lain untuk dijadikan minuman suam.

Sejak zaman kuno, kayu sappan juga sering digunakan sebagai ubat tradisional. Jadi, apa faedah kesihatan yang dapat diperoleh dari pengambilan kayu sappan? Nah, berikut adalah pelbagai kebaikan kayu sappan yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Jarang Diketahui, Ini adalah 7 Khasiat Minuman Herba untuk Kesihatan

Pelbagai Khasiat Kayu Secang untuk Kesihatan

Sebatian yang terdapat dalam kayu sappan dianggap mampu memberikan pelbagai manfaat kesihatan berikut:

1. Mengatasi Sakit Sendi

Kayu Secang mengandungi sebatian antioksidan yang dapat mengatasi keradangan pada sendi dan otot. Antioksidan brazilin yang terkandung dalam kayu sappan berfungsi dengan menghalang aktiviti hyaluronidase, protein yang dirancang secara genetik untuk menyebabkan keradangan.

2. Merawat Jangkitan Bakteria

Jangkitan bakteria adalah penyebab penyakit berjangkit yang paling biasa. Nah, kayu sappan ternyata mengandungi sebatian antibakteria yang mampu merawat jangkitan kuman seperti bakteria Salmonella, Streptokokus, dan E coli. Jangkitan bakteria secara amnya dicirikan oleh gejala demam, mual, muntah, kepekaan terhadap selesema, tidak ada selera makan dan kelemahan.

Sekiranya anda mengalami simptom-simptom ini, anda tidak boleh berlengah berjumpa doktor. Buat temu janji hospital melalui aplikasi pertama untuk menjadikannya lebih mudah dan praktikal. Segera berjumpa doktor sebelum keadaan semakin teruk. Muat turunpermohonan sekarang!

3. Mencegah Kanser

Sifat antioksidan pada kayu sappan dianggap mampu menghalang pertumbuhan sel barah. Namun, khasiat kayu sappan sebagai rawatan barah masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah prosedur percubaan klinikal untuk perubatan herba

4. Berhenti Cirit-birit

Tumbuhan herba ini sering digunakan sebagai ubat tradisional untuk menghentikan cirit-birit. Kayu Secang biasanya digunakan sebagai teh herba atau ubat herba untuk mengatasi gangguan pencernaan. Kandungan antibakteria di dalamnya adalah yang berperanan besar dalam membasmi bakteria yang menyebabkan cirit-birit.

5. Mencegah Kerosakan Sel

Kandungan antioksidan, seperti flavonoid, polifenol, dan brazilin dalam kayu sappan dapat mencegah kerosakan sel-sel tubuh akibat terkena radikal bebas. Bukan hanya itu, antioksidan ini juga dapat mengurangkan risiko penyakit berbahaya seperti barah dan diabetes jenis 2.

6. Mengekalkan Fungsi Hati

Manfaat antioksidan lain dari kayu sappan ialah ia dapat mengekalkan fungsi hati. Antioksidan berfungsi meneutralkan sifat radikal bebas yang merosakkan sehingga dapat mencegah penyakit yang cenderung menyerang hati.

Perhatikan ini sebelum memakan kayu sappan

Pelbagai tuntutan untuk faedah kayu sappan di atas sebenarnya masih perlu dikaji lebih lanjut, kerana terdapat sedikit kajian yang berkaitan dengan tanaman herba ini. Kayu Secang umumnya aman untuk dikonsumsi sebagai ubat herba atau teh herba, tetapi pastikan anda tidak membawanya bersama ubat untuk mencegah kesan interaksi ubat.

Baca juga: Mula diperhatikan untuk rawatan, adakah ramuan selamat?

Sekiranya anda ingin menggunakan kayu sappan sebagai rawatan alternatif untuk penyakit tertentu, anda harus bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut pertama untuk memastikan keselamatannya.

Rujukan:

Jadi Jurnal Penyelidikan Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kesan ekstrak kayu sappan dalam merawat diabetes yang disebabkan oleh tikus.

ScienceDirect. Diakses pada tahun 2021. Kajian toksikologi pewarna kayu sappan Caesalpinia yang berasal dari tikus Wister albino.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found