Kesihatan

3 Jenis Kanser Testis yang Perlu Anda Fahami

, Jakarta - Untuk dapat membiak, lelaki memerlukan hormon seks dan sperma. Untuk menghasilkan kedua-duanya, lelaki memerlukan testis yang sihat. Kanser testis adalah keadaan yang menghalang pembiakan. Gangguan ini berlaku di testis, yang terletak di skrotum, kantong kulit yang longgar di bawah zakar.

Kanser testis adalah jenis barah yang jarang berlaku jika dibandingkan dengan jenis barah yang lain. Namun, barah ini umumnya dialami oleh lelaki berusia antara 15 hingga 35 tahun. Berita baiknya ialah barah testis dapat disembuhkan, walaupun barah itu telah merebak di luar testis. Kanser testis juga terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu:

Baca juga: Kesakitan Testis Kerana Varicocele, Ini adalah Pertolongan Cemas yang Boleh Dilakukan

 1. Seminoma

Seminoma adalah sejenis tumor yang sering tumbuh dan menyebar dengan lebih perlahan. Seminoma sendiri terbahagi kepada dua, iaitu seminoma klasik dan seminoma spermatositik. Seminoma dikeluarkan gonadotropin korionik manusia (HCG) tetapi jangan mengeluarkan penanda tumor lain. Sekiranya seminoma menyebar dari testis, ia paling kerap dan paling baik dirawat dengan kemoterapi atau radiasi atau gabungan kedua-duanya.

 1. Sel Kuman Nonseminomatous

Sel kuman nonseminomatous boleh berbeza bentuk dan prognosisnya. Terdapat empat jenis utama sel kuman nonseminomatous yang berlaku sendiri atau dengan jenis lain. Berikut adalah subtipe sel kuman bukan seminomatik:

 • Karsinoma embrio, adalah sejenis tumor yang cepat tumbuh dan berpotensi agresif.

 • Karsinoma kantung kuning telur. Tumor jenis ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berbanding orang dewasa. Jenis ini bertindak balas dengan baik terhadap kemoterapi pada kanak-kanak dan orang dewasa.

 • Choriocarcinoma adalah bentuk barah testis yang sangat jarang dan agresif.

 • teratoma. Jenis ini paling kerap muncul sebagai sel kuman nonseminomatous bercampur. Teratoma tumbuh secara tempatan tetapi boleh muncul di kelenjar getah bening retroperitoneal.

 1. Stroma

Stroma berkembang dari tisu sokongan di sekitar sel kuman di testis. Tumor ini jarang membentuk barah testis dan mempunyai prognosis yang sangat baik jika dirawat secara pembedahan. Terdapat dua jenis tumor stromal, iaitu tumor sel Leydig, iaitu sel yang membuat hormon lelaki testosteron dan tumor sel Sertoli, yang merupakan sel yang menyokong dan mengekalkan sperma yang sedang berkembang.

Baca juga: Perlu diketahui, 5 penyakit ini umumnya menyerang testis

Gejala Kanser Testis

Sebagai tambahan kepada jenis kanser testis di atas, lelaki perlu mengetahui tanda-tanda dan gejala yang menunjukkan barah testis. Keadaan ini dicirikan oleh gejala, iaitu:

 • Benjolan atau pembesaran di salah satu buah zakar;

 • Rasa berat di skrotum;

 • Sakit yang membosankan di perut atau pangkal paha;

 • penumpukan cecair secara tiba-tiba di skrotum;

 • Kesakitan atau ketidakselesaan pada testis atau skrotum;

 • Pembesaran atau kelembutan payudara;

 • Sakit belakang.

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, segera berjumpa doktor untuk pengesahan lebih lanjut. Sebelum memeriksa, jangan lupa membuat janji temu terlebih dahulu melalui aplikasi . Melalui Anda hanya perlu memilih doktor di hospital yang sesuai mengikut keperluan anda.

Pilihan Rawatan Kanser Testis

Pilihan untuk merawat barah testis bergantung pada beberapa faktor, seperti jenis barah, tahap barah, keadaan kesihatan keseluruhan dan pilihan rawatan yang diinginkan. Beberapa pilihan rawatan yang boleh dilakukan, iaitu pembedahan, terapi radiasi atau kemoterapi. Melalui pembedahan, doktor perlu membuat sayatan untuk membuang sel-sel tumor atau membuang testis jika keadaannya teruk.

Baca juga: Gondok Boleh Muncul di Zakar, Adakah Berbahaya?

Sementara itu, melalui terapi radiasi, doktor akan menggunakan sinar bertenaga tinggi, seperti sinar-X, untuk membunuh sel barah. Untuk rawatan kemoterapi, doktor akan memberi ubat untuk membunuh sel barah.

Rujukan:

Perubatan Hopkins. Diakses 2019. Jenis Kanser Testis.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Kanser Testis.