Kesihatan

Anak Kecil Anda Juga Boleh Mengalami Gegaran, Inilah Punca

, Jakarta - Setiap orang pasti mengalami gegaran dan mengalami di mana-mana bahagian badan. Walau bagaimanapun, keadaan ini sering mempengaruhi tangan, kaki, lengan dan bahagian badan yang lain. Gegaran atau gegaran sebenarnya adalah keadaan yang sering memberi kesan kepada orang dewasa berusia lebih dari 40 tahun. Walaupun lebih kerap dialami oleh orang dewasa, gegaran juga dapat dialami oleh kanak-kanak dan juga bayi yang baru lahir.

Baca juga: Serangan Panik Boleh Menyebabkan Gegaran Mematikan

Pada kanak-kanak, permulaan episod gegaran mempengaruhi kemahiran motorik, seperti kemampuan untuk mencengkam dan menulis. Sebenarnya, gegaran boleh bertambah teruk ketika anak anda mengalami tekanan atau keletihan. Oleh itu, faktor apa yang boleh mencetuskan gegaran pada kanak-kanak? Inilah ulasannya.

Punca Gegaran pada Kanak-kanak

Kehadiran fungsi otak yang terganggu adalah penyebab utama gegaran. Sebabnya, salah satu kerja otak adalah mengatur pergerakan semua otot badan dan jika fungsi ini terganggu, maka seseorang dapat mengalami gegaran. Penyakit genetik, penyakit neurologi, kecederaan kepala atau penggunaan ubat-ubatan yang mempengaruhi otak adalah beberapa faktor yang mempengaruhi fungsi otak.

Baca juga: Adakah Tremor untuk Kesihatan?

Bukan hanya itu, kekurangan nutrien seperti vitamin B1 dan magnesium juga merupakan faktor yang mencetuskan gegaran. Sebabnya, nutrien ini penting untuk merangsang metabolisme saraf dan karbohidrat, sehingga otak mendapat cukup tenaga. Terdapat banyak perkara lain yang mencetuskan gegaran pada kanak-kanak, termasuk:

  • Gegaran penting. Gegaran penting adalah jenis gegaran yang paling biasa. Orang dengan gegaran penting biasanya mengalami gegaran tangan, kaki, kepala dan lidah.
  • Gegaran fisiologi. Gegaran jenis ini mempengaruhi mana-mana bahagian badan. Sebenarnya, keadaannya boleh bertambah buruk jika anak kecil anda mengalami penurunan gula dalam darah.
  • Gegaran distonik. Seperti namanya, tremor dystonic adalah sejenis gegaran yang hanya dialami oleh kanak-kanak dengan dystonia (gangguan kontraksi otot).
  • Gegaran otak kecil. Serebelum dipicu oleh keadaan perubatan seperti kecederaan otak, tumor otak atau sklerosis berganda. Gegaran jenis ini dicirikan oleh gegaran yang bergerak perlahan.
  • Gegaran Parkinson. Gegaran Parkinson disebabkan oleh penyakit Parkinson. Gegaran jenis ini sebenarnya sangat jarang berlaku pada kanak-kanak.

Bolehkah Gegaran pada Kanak-kanak Disembuhkan?

Gegaran adalah keadaan yang tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Rawatan merangkumi hanya untuk melegakan simptom. Tetapi ibu tidak perlu risau, ibu dapat mengelakkan perkara yang boleh mencetuskan kemunculan anak-anak.

Pastikan anak kecil anda tidak mengalami tekanan dan keletihan kerana kedua-dua faktor ini dapat meningkatkan kemungkinan gegaran. Sekiranya anda masih ingin mencari rawatan lain yang lebih berkesan, anda harus berjumpa dengan doktor anda. Panggil doktor , jika ibu ingin bertanya mengenai gegaran pada anak-anak. Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Baca juga: Gegaran ketika gugup, adakah itu normal?

Itulah maklumat yang berkaitan dengan gegaran pada kanak-kanak yang perlu anda ketahui. Sentiasa perhatikan pertumbuhan anak kecil anda sehingga dia dapat tumbuh dengan baik. Jangan lupa memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan mereka setiap hari untuk menyokong tempoh pertumbuhan mereka.

Rujukan:
Mengenai Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2019. Gegaran.
Yayasan Gegaran Nasional. Diakses 2019. Gegaran Penting pada Zaman Kanak-kanak.