Kesihatan

Gangguan Kesuburan, Mitos atau Fakta?

, Jakarta - Pernahkah anda merasakan benjolan di kawasan selangkangan yang kemudian menimbulkan rasa tidak selesa? Anda harus berhati-hati kerana ini mungkin merupakan gejala yang anda alami semasa menopaus. Dalam dunia perubatan, keadaan ini juga disebut sebagai hernia yang merupakan gangguan biasa yang berlaku pada kebanyakan orang.

Pembengkakan berlaku apabila organ atau tisu di badan memerah melalui titik lemah otot pada tisu penghubung, juga dikenali sebagai fasia. Hernia yang paling biasa adalah inguinal (bahagian dalam pangkal paha), femoral (pangkal paha luar), umbilik (pusar), dan hiatal (perut atas).

Turun Bergu Inguinal

Keturunan Inguinal adalah jenis yang paling biasa. Gangguan ini berlaku ketika usus menerobos titik lemah atau terkoyak di dinding perut bawah, selalunya di saluran inguinal. Keturunan jenis ini akan berlaku di pangkal paha seseorang.

Hernia inguinal berlaku apabila saluran inguinal tidak ditutup dengan betul beberapa bulan selepas anak lelaki dilahirkan. Melalui saluran ini, tisu usus atau lemak dari perut atau kedua-duanya dapat menembusi kawasan selangkangan.

Pada lelaki, ini adalah kawasan di mana tali sperma bergerak dari perut ke skrotum. Tali ini dapat menahan testis keluar. Pada wanita, saluran inguinal mengandungi ligamen yang membantu menahan rahim di tempatnya. Oleh itu, keadaan ini akan lebih kerap berlaku pada wanita.

Baca juga: Jangan datang dari urutan, berikut adalah 3 cara untuk merawat keguguran rambut anda

Bolehkah Gangguan Menstruasi Mengganggu Kesuburan pada Lelaki?

Sekiranya kandungan perut di dalam skrotum disebabkan oleh hernia, ia boleh menyebabkan suhu perut menetes ke testis. Testis badan mengekalkan suhu yang sedikit lebih rendah daripada suhu badan. Suhu yang lebih rendah ini bertanggungjawab untuk sperma yang sihat.

Keturunan anak lembu inguinal yang tidak diawasi selama bertahun-tahun berpotensi mengubah suhu testis. Variasi suhu tentunya boleh mengganggu proses pengeluaran sperma dan berpotensi memusnahkan sperma.

Sekiranya hernia inguinal baru saja berlaku dan segera dikesan, kemungkinan pengeluaran sperma terjejas lebih kecil. Tanya pakar bedah hernia dan bantuan perubatan lebih lanjut harus dilakukan untuk mengatasi masalah ini dengan berkesan.

Baca juga: 5 Jenis Hernias, Penyakit Dikenali Sebagai Hernias

Bolehkah Inguinal Descending Menyebabkan Disfungsi Ereksi pada Lelaki?

Sekiranya seseorang yang menderita buasir inguinal, ereksi atau keupayaan zakar untuk ereksi tidak akan terganggu. Ini kerana gangguan jenis ini tidak menekan saluran darah yang dapat mengawal ereksi pada seseorang.

Walau bagaimanapun, jika ovari tidak dirawat selama bertahun-tahun, pembengkakan skrotum menjadi lebih teruk. Ini boleh menyebabkan ereksi yang boleh menyebabkan kesakitan ketika digunakan untuk hubungan seks.

Bolehkah Pembedahan Penyakit Inguinal Menyebabkan Kemandulan?

Pembedahan atau pembedahan pada gangguan ini tidak dapat menyebabkan kemandulan pada lelaki. Sebenarnya, ia menyelamatkan seorang lelaki dari keadaan kemandulan akibat gangguan haid. Banyak perkara boleh menjadikan seseorang tidak subur, seperti hormon yang tidak seimbang dan kecacatan genetik.

Semasa pembedahan dilakukan, doktor yang melaksanakannya akan menggunakan kaedah laparoskopi untuk mengubatinya. Doktor akan melakukan operasi melalui lubang kecil di bahagian perut. Ia tidak melibatkan saluran darah atau saraf di skrotum. Oleh itu, operasi ini agak selamat dan tidak menyebabkan kemandulan pada lelaki.

Baca juga: Kenali Gejala Turun

Itulah beberapa fakta yang perlu kita ketahui mengenai haid yang boleh mengganggu kesuburan lelaki. Sekiranya anda ingin memastikan bahawa kitaran haid anda tidak menimbulkan masalah, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ia mudah, hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar anda dan anda boleh membuat janji temu dengan doktor tanpa perlu beratur!

Rujukan:

Kesihatan Setiap Hari. Diakses 2019. Disfungsi Seksual dan Hernias.

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Hernia inguinal.

Dikemas kini pada 26 September 2019.