Kesihatan

Hati-hati, ini adalah komplikasi yang boleh berlaku akibat tetanus

, Jakarta - Tetanus dikenal oleh banyak orang sebagai penyakit yang akan dijangkiti ketika digigit binatang. Sebenarnya, bukan hanya melalui gigitan haiwan, bakteria penyebab tetanus juga dapat memasuki tubuh melalui luka kotor. Contohnya, luka akibat kecederaan, kuku berkarat, atau luka bakar. Dengan rawatan yang betul, tetanus sebenarnya dapat disembuhkan. Namun, penyakit ini tidak boleh dipandang ringan, kerana tetanus juga dapat menyebabkan komplikasi berbahaya.

Tetanus adalah jangkitan yang menyebabkan penderita mengalami kekejangan dalam bentuk kekejangan otot yang bermula di rahang dan leher. Jangkitan ini disebabkan oleh toksin berbahaya dari bakteria clostridium tetani yang boleh masuk dan menyerang saraf badan melalui luka kotor. Bakteria ini dapat bertahan lama di luar tubuh manusia dalam bentuk spora. Spora clostridium tetani Ia dapat dijumpai di tanah, debu, kotoran binatang dan manusia, serta pada benda-benda yang berkarat dan kotor. Itulah sebabnya jika anda cedera akibat jatuh di permukaan yang kotor atau dicucuk oleh benda tajam yang berkarat, anda berisiko terkena tetanus.

Baca juga: Air liur Menyembuhkan Luka, Benarkah?

Gejala Tetanus

Apabila spora clostridium tetani Setelah masuk ke dalam badan, bakteria tetanus akan membiak dan mula melepaskan neurotoksin, iaitu racun yang menyerang sistem saraf. Neurotoksin ini menyebabkan prestasi sistem saraf menjadi huru-hara, sehingga penghidapnya akan mengalami sawan dalam bentuk kekakuan otot. Simptom utama tetanus adalah rahang terkunci ( lockjaw ) di mana penghidapnya tidak dapat membuka atau menutup rahangnya dengan erat. Orang yang menghidap tetanus juga mungkin sukar menelan.

Komplikasi Tetanus

Tetanus perlu dirawat dengan segera, kerana jika dibiarkan terlalu lama, boleh menyebabkan komplikasi yang membawa maut. Pelbagai komplikasi yang boleh berlaku akibat tetanus, termasuk:

  • Embolisme paru, yang merupakan penyumbatan pada arteri pulmonari.
  • Hati yang tiba-tiba berhenti, dan
  • Pneumonia, yang merupakan jangkitan yang berlaku di kantung udara di paru-paru seseorang.

Tetanus juga berpotensi mematikan, terutama jika luka di kepala atau wajah, dialami oleh bayi baru lahir, dan jika luka tidak dirawat dengan cepat dan tepat.

Baca juga: Sebab-sebab Tetanus Boleh Mematikan Sekiranya Tidak Dirawat Dengan Betul

Rawatan Tetanus

Rawatan tetanus bertujuan untuk memusnahkan spora dan menghentikan pertumbuhan bakteria. Caranya ialah membersihkan luka kotor dan mengambil ubat untuk menghentikan pengeluaran neurotoksin, meneutralkan toksin yang belum menyerang saraf badan, dan mencegah komplikasi. Doktor juga akan menyarankan untuk memberi vaksinasi tetanus jika orang tersebut tidak pernah diberi vaksin, telah divaksinasi, tetapi belum lengkap, atau tidak pasti apakah dia telah divaksinasi atau tidak.

Proses penyembuhan tetanus biasanya memakan masa beberapa minggu hingga beberapa bulan.

Pencegahan Tetanus

Cara paling berkesan untuk mencegah tetanus adalah dengan mendapat vaksin. Di Indonesia, vaksin tetanus adalah salah satu vaksin wajib untuk anak-anak. Vaksin tetanus diberikan sebagai sebahagian daripada vaksin DTP (difteria, tetanus, dan pertusis) ketika anak berusia 2, 4, 6, 18 bulan, dan 5 tahun. Kemudian, vaksin ini akan diulang sekali lagi ketika anak berusia 12 tahun dalam bentuk imunisasi Td. Penggalak Vaksin Td diulang setiap 10 tahun.

Baca juga: Jenis-jenis Imunisasi yang Perlu Diperolehi Kanak-kanak Sejak Lahir

Wanita juga perlu mendapatkan imunisasi TT (tetanus toxoid) yang harus dilakukan sekali sebelum berkahwin dan sekali semasa kehamilan. Ini untuk mengelakkan tetanus pada bayi baru lahir.

Selain vaksinasi, tetanus juga dapat dicegah dengan selalu menjaga kebersihan. Terutama ketika merawat luka untuk mencegah jangkitan.