Kesihatan

Mukus di Kerongkong, Amaran untuk Tanda-tanda Rhinitis Vasomotor

, Jakarta - Gejala penyakit seperti merasakan banyak lendir di kerongkong, hidung berair, bersin, dan kesesakan hidung berlaku ketika anda demam. Namun, pernahkah anda mengalami simptom seperti selesema tetapi anda tidak menghidap selesema? Mungkin anda menghidap rhinitis vasomotor.

Vasomotor rhinitis, juga dikenal sebagai rhinitis bukan alergi, berlaku apabila bahagian dalam hidung menjadi radang tetapi bukan disebabkan oleh alahan. Keadaan ini berlaku apabila saluran darah di hidung melebar atau mengembang. Pelebaran saluran darah di hidung ini mengakibatkan pembengkakan dan boleh menyebabkan kesesakan hidung. Ini boleh menjadikan lendir kering di hidung.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Rhinitis

Apa yang Menyebabkan Seseorang Mengalami Vasomotor Rhinitis?

Sehingga kini, penyebab sebenar rhinitis vasomotor belum dijumpai. Walau bagaimanapun, gejalanya disebabkan oleh sesuatu yang mengganggu bahagian dalam hidung, misalnya:

 • Pencemaran udara ;

 • Perubahan cuaca & udara kering;

 • Asap rokok;

 • Alkohol atau minyak wangi;

 • ubat-ubatan tertentu seperti ubat antihipertensi, penyekat beta, antidepresan, aspirin, dan pil kawalan kelahiran;

 • Penggunaan dekongestan semburan hidung yang berlebihan;

 • Makanan pedas;

 • Tekanan yang teruk;

 • Perubahan hormon semasa kehamilan atau haid.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara rhinitis alergi dan rhinitis bukan alergi

Sementara itu, faktor risiko rhinitis vasomotor termasuk:

 • Pendedahan kepada perengsa, seperti kabut, asap ekzos, atau asap rokok.

 • Lebih 20 tahun. Tidak seperti rhinitis alergi, rhinitis vasomotor pada umumnya menyerang orang yang berumur lebih dari 20 tahun.

 • Penggunaan titisan atau penyembur hidung dekongestan yang berpanjangan: penggunaan titisan hidung dekongestan atau sembur (Afrin, Dristan, dll) selama lebih dari beberapa hari menyebabkan penyumbatan apabila dekongestan telah hilang, yang sering disebut sebagai kesesakan semula .

 • Jantina wanita: disebabkan oleh perubahan hormon, kesesakan hidung sering bertambah buruk semasa haid dan kehamilan.

 • Mengalami masalah kesihatan tertentu menyebabkan atau memburukkan lagi rhinitis vasomotor, seperti hipotiroidisme dan sindrom keletihan kronik.

 • Tekanan emosi atau fizikal mencetuskan rhinitis vasomotor pada sesetengah orang.

Apabila kerengsaan terjadi di hidung, gejala termasuk hidung berair, tersumbat, bersin, hidung berair, dan kerengsaan ringan atau ketidakselesaan di dalam atau di sekitar hidung yang dapat mengurangkan deria bau.

Sekiranya anda merasakan simptom-simptom ini, segera lakukan pemeriksaan dengan doktor agar gejala dapat membaik. Buat temu janji dengan doktor dengan segera melalui aplikasi untuk mendapatkan rawatan terbaik untuk mencegah komplikasi.

Apakah Kaedah Terbaik Merawat Vasomotor Rhinitis?

Perkara utama adalah untuk mencegah faktor pencetus rhinitis vasomotor. Sekiranya anda pernah mengalaminya atau gejalanya berulang, anda memerlukan ubat yang dapat meredakan gejala. Prinsip rawatan utama dalam rhinitis vasomotor adalah untuk mengelakkan faktor-faktor yang menyebabkan gejala. Tidur dengan bantal yang lebih tinggi membantu mengurangkan kesesakan hidung.

Sementara itu, beberapa ubat yang digunakan termasuk semburan hidung garam, kortikosteroid semburan hidung, antihistamin semburan hidung, dan dekongestan oral. Walau bagaimanapun, pastikan penggunaan ubat ini berada di bawah pengawasan doktor.

Penyakit ini tidak berbahaya, tetapi cukup menjengkelkan dan boleh mengakibatkan komplikasi. Bermula dari polip hidung, sinusitis, dan jangkitan telinga, semua kemungkinan ini boleh berlaku sekiranya penghidapnya tidak mendapat pertolongan.

Sehingga kini tidak ada kaedah pencegahan dalam merawat keadaan rhinitis vasomotor. Oleh itu, penting untuk mengetahui faktor penyebabnya agar anda dapat menjauhinya. Penting juga untuk tidak menggunakan dekongestan hidung secara berlebihan, kerana penggunaan ubat ini terlalu kerap boleh menyebabkan gejala bertambah buruk.

Sekiranya rhinitis vasomotor tidak dapat dirawat dengan ubat, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan. Oleh itu, jangan sekali-kali meremehkan gejala selesema berulang yang anda alami. Sekiranya penyebabnya tidak jelas, harus disyaki bahawa ini adalah hasil dari vasomotor rhinitis.

Baca juga: Musim Hujan, Ketahui Punca Hidung Berair