Kesihatan

Inilah Cara Mencegah Mata Minus pada Kanak-kanak

Jakarta - Seiring bertambahnya usia, ibu perlu memberi perhatian lebih kepada anak-anak mereka. Termasuk dari segi kesihatan. Bukan hanya kesihatan tubuhnya, tetapi juga kesihatan matanya. Sebabnya ialah kanak-kanak dan remaja adalah kumpulan orang yang paling mudah terdedah kepada rabun atau rabun jauh.

Apabila rabun berlaku, kanak-kanak tidak dapat melihat objek yang jauh dengan jelas, alias mata mereka akan kabur pada objek yang berada jauh. Sebaliknya, semakin dekat dengan anda, semakin jelas objek tersebut dapat dilihat. Ibu dapat memerhatikannya dengan mudah semasa anak membaca. Sekiranya jarak membaca mereka terlalu dekat, ini bermakna kanak-kanak itu mungkin menunjukkan gejala rabun jauh atau rabun.

Apa yang menyebabkannya?

Sekiranya anak anda rabun jauh, dia mempunyai bola mata yang sedikit lebih panjang daripada biasa dari depan ke belakang. Sinar cahaya yang berfungsi sebagai penyusun gambar sehingga dapat dilihat fokus di depan retina. Oleh itu, kanak-kanak mesti memfokus secara langsung pada objek tersebut supaya objek yang berada di kejauhan kelihatan kabur dan tidak jelas.

Baca juga: Mata Gempi Minus dan Silinder, Bagaimana Mencegahnya?

Sering dijumpai, rabun jauh pada kanak-kanak berlaku kerana gaya hidup atau tabiat buruk. Ini termasuk menonton televisyen atau membaca buku pada jarak yang terlalu dekat dan cahaya redup atau minimum, ia juga disebabkan oleh interaksi berlebihan dengan peranti. Kekurangan aktiviti di luar rumah boleh mencetuskan rabun pada kanak-kanak.

Walaupun begitu, rabun jauh pada kanak-kanak juga boleh berlaku disebabkan oleh faktor genetik atau keturunan. Risiko ini akan lebih besar sekiranya terdapat sejarah keluarga dengan keadaan yang sama. Malangnya, kes rabun pada kanak-kanak lebih kerap disebabkan oleh faktor ini dan diperburuk oleh tabiat buruk.

Adakah terdapat cara untuk mencegah rabun jauh pada kanak-kanak?

Kanak-kanak dengan rabun jauh mesti memakai cermin mata supaya mereka dapat melihat dengan lebih jelas. Ini bermaksud, ibu mesti mengenali simptom rabun sejak awal agar rawatan dapat dijalankan dengan segera dan keadaan rabun yang dialami oleh anak tidak bertambah buruk.

Baca juga: Mana Yang Lebih Buruk, Mata Minus atau Silinder?

Ibu boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya kepada pakar oftalmologi mengenai rabun jauh pada kanak-kanak. Permohonan Anda juga boleh menggunakannya untuk membuat temu janji jika anda perlu pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan. Jadi, tidak perlu beratur lama untuk diperiksa.

Lalu, adakah cara untuk mencegah anak-anak mengembangkan rabun jauh? Petua berikut boleh dicuba oleh ibu untuk menerapkannya kepada bayi:

  • Hadkan masa masa skrin kanak-kanak, terutamanya menonton televisyen, melihat skrin komputer, atau bermain dengan alat tidak lebih dari dua jam sehari.
  • Elakkan kanak-kanak menonton TV, bermain di komputer, atau membaca pada jarak yang terlalu dekat.
  • Sekiranya anak anda terpaksa berinteraksi dengan komputer dalam jangka masa yang lama, pastikan pencahayaan layar tepat, begitu juga dengan pencahayaan ruangan. Beri mata anda setiap 20 minit dengan melihat objek selain dari skrin komputer.
  • Cahaya biru dan putih dari skrin telefon atau tablet anda boleh menyebabkan kerosakan mata jangka panjang dan mempengaruhi kualiti tidur. Oleh itu, jauhkan semua alat elektronik sekurang-kurangnya 3 jam sebelum tidur. Ini juga berlaku untuk orang dewasa.
  • Aktiviti di luar rumah, seperti bermain dengan rakan, dapat membantu mengurangkan risiko rabun jauh pada anak-anak. Walau bagaimanapun, pastikan tidak menggunakan peranti ini.

Baca juga: Ini adalah 3 Cara Semula jadi untuk Menyembuhkan Penglihatan Rambang Mata Tanpa Pembedahan

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengelakkan anak mereka mengalami rabun jauh. Mari beri perhatian lebih kepada kesihatan mata kanak-kanak sejak usia dini!Rujukan:
Visi Anak Saya. Diakses pada tahun 2020. Myopia.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Mungkinkah Anak Saya Terlihat Pantat?