Kesihatan

Ketahui Bahagian Makanan yang Betul untuk diberikan kepada Kucing

, Jakarta - Kucing adalah haiwan karnivor, yang bermaksud bahawa pengambilan daging adalah menu wajib dalam makanan mereka. Kucing tidak pernah menjadi vegetarian, kerana mereka bergantung pada protein sebagai sumber tenaga utama mereka. Kucing memerlukan tahap protein yang lebih tinggi daripada makanan anjing. Daging juga menyediakan tiga nutrien yang diperlukan kucing, iaitu taurin, asid arakidonat, dan vitamin A.

Untuk memastikan kucing anda sihat, anda perlu memberi makan kucing anda dengan makanan dan nutrien yang seimbang. Makanan kucing yang lengkap dan berkualiti harus diberikan dengan berhati-hati agar mereka mendapat nutrien seimbang yang diperlukan kucing. Di samping itu, makanan juga mesti sedap dan diberikan dengan bahagian makanan yang sesuai mengikut pertumbuhannya.

Baca juga: Jangan memandang rendah cakar kucing, inilah kesannya

Bahagian Makan untuk Kucing

Sekiranya anda tertanya-tanya, berapa banyak yang harus dimakan oleh kucing? Mula-mula anda harus mengetahui bangsa, aktiviti dan gaya hidupnya. Cara terbaik untuk mula menguruskan bahagian makanan kucing adalah dengan mengikuti garis panduan pembungkusan makanan kucing.

Harap maklum bahawa garis panduan dan jumlah makanan yang diperlukan kucing mungkin berbeza-beza bergantung pada ukuran dan tahap aktiviti kucing. Oleh itu, anda perlu mengetahui berat badan kucing dengan kerap. Berat badan digunakan sebagai asas untuk menyesuaikan bahagian makanan yang anda berikan kepada kucing anda.

Bahagian makanan juga dapat disesuaikan berdasarkan tahap kehidupan kucing, dengan apa yang mereka perlukan pada peringkat usia dan perkembangan yang berbeza. Sebagai tambahan kepada tenaga, kucing memerlukan tahap protein, vitamin, mineral, dan lemak dalam diet mereka mengikut usia mereka. Tahap kehidupan kucing adalah:

  • Anak kucing: 0-12 bulan.
  • Kucing dewasa: 1 - 7 tahun.
  • Kucing tua: Berumur lebih dari 7 tahun.
  • Kucing geriatrik: Lebih 11 tahun.

Baca juga: Adakah OK untuk mengandung kucing semasa hamil? Cari Jawapannya Di Sini!

Diet Anak Kucing

Anak kucing mula makan makanan pada usia tiga minggu. Makanan pertama mestilah lembut dan mudah dicerna. Makanan kering harus direndam di dalam air atau susu anak kucing (ingat untuk tidak memberi susu lembu kepada anak kucing kerana ini boleh mengganggu kesihatan perutnya).

Makanan ini harus diberikan dalam jumlah kecil, kerana ibu masih memberi makan kepada anaknya yang masih kecil. Perut anak kucing juga masih kecil, tetapi kira-kira lapan minggu anak kucing akan memakan lima makanan kecil sehari.

Diet Kucing Dewasa

Banyak kucing dewasa suka makan sepanjang hari dan enggan dihalang. Kucing dewasa makan antara 8 hingga 16 kali sehari jika diberi peluang. Sekiranya anda membiarkan kucing anda "merumput" atau snek dan makan secara berterusan, lebih baik meninggalkan makanan kering untuk dimakan ketika dia mahu makan.

Pertimbangkan untuk menentukan bahagian atau peruntukan makanan kucing pada awal hari, dengan cara itu anda tidak tergoda untuk makan berlebihan. Sebilangan besar kucing tahu berapa banyak yang mereka perlukan untuk makan, tetapi ada juga kucing yang suka makanannya dan akan terus meminta lebih banyak.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah bahaya rambut kucing untuk wanita hamil

Diet Kucing Senior

Seiring bertambahnya usia kucing, dietnya perlu diubah untuk memenuhi keperluannya yang lebih matang. Anda perlu memberi perhatian kepada tahap aktiviti kucing yang mulai perlahan.

Walaupun keperluan tenaga kucing geriatrik tidak banyak dikurangkan, badan mereka mempunyai masa yang lebih sukar untuk mencerna protein dan lemak. Di samping itu, kucing yang lebih tua biasanya mempunyai masalah gigi, sama ada gigi yang hilang atau mulut yang sakit kerana penyakit gigi. Menyesuaikan ukuran kucing kucing yang lebih tua akan memudahkan pencernaan makanan dan kekal sihat.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai pertimbangan dalam memberikan bahagian makanan kepada kucing. Sekiranya kucing peliharaan anda menghadapi masalah kesihatan kerana kesalahan makan, anda boleh membincangkannya dengan doktor haiwan melalui aplikasi . Ayuh, cepat muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Pusat Kesihatan Cornell Feline. Diakses pada tahun 2020. Memberi Makan kepada Kucing Anda
PDSA. Diakses pada tahun 2020. Makanan terbaik untuk kucing
Purine. Diakses pada tahun 2020. Memberi Makan kepada Kucing Anda dan Mendapatkan Keseimbangan dengan Betul