Kesihatan

Kenali Ginkgo Biloba, tumbuhan untuk mengatasi demensia

Jakarta - Demensia pikun adalah masalah biasa pada orang tua (tua). Selain ubat perubatan, ubat-ubatan herba juga dapat digunakan untuk meningkatkan daya ingatan. Salah satunya adalah dengan menggunakan daun ginkgo biloba.

Kelebihan Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba adalah tumbuhan yang biasa dijumpai di Asia Timur seperti Jepun, China, dan Korea. Sejak beribu-ribu tahun yang lalu, tumbuhan ini dipercayai mempunyai khasiat untuk meningkatkan daya ingatan dan mempertajam fungsi otak. Bahagian tanaman yang digunakan sebagai ubat adalah daun. Jadi, apa faedah ginkgo biloba?

  1. meningkatkan mood ( mood ).
  2. Membantu aliran darah ke otak dan mempertajam fungsi otak.
  3. Bantu masalah kesihatan. Ini termasuk sakit kepala, pendengaran, refluks asid, sakit haid, asma, dan bronkitis.
  4. Meningkatkan aliran darah, dengan itu membantu mengatasi kesemutan atau kekejangan.

Sebelum menggunakan ginkgo biloba, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

  • Pada sesetengah orang, buah ginkgo biloba boleh menyebabkan alahan.
  • Elakkan memakan biji ginkgo biloba, kerana racun di dalamnya boleh menyebabkan sawan dan juga kematian.
  • Elakkan biji ginkgo biloba yang telah dipanggang. Kerana, sepuluh keping ginkgo biloba panggang setiap hari menyebabkan kesukaran bernafas, sawan, nadi lemah, dan kehilangan kesedaran.
  • Sebaliknya, gunakan ginkgo biloba dalam bentuk suplemen. Sesuaikan dengan dos yang disyorkan dan jangan berlebihan. Kerana, pengambilan suplemen ginkgo biloba terlalu banyak dapat meningkatkan risiko barah hati dan tiroid.
  • Kesan sampingan ringan yang boleh disebabkan oleh ginkgo biloba adalah sakit perut, sembelit, pening, sakit kepala, berdebar-debar, atau reaksi alergi. Dalam beberapa kes, ekstrak daun ginkgo biloba juga dapat meningkatkan risiko lebam dan pendarahan.

Walaupun terdapat banyak faedah, anda tidak dinasihatkan untuk mengambil ginkgo biloba jika anda merancang untuk hamil, hamil dan menyusu, menghidap diabetes, atau sedang dalam peringkat persiapan untuk pembedahan. Sebabnya adalah kerana dalam keadaan ini, pengambilan ginkgo biloba boleh membahayakan tubuh.

Itulah kelebihan ginkgo biloba untuk mengatasi rasa pusing. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah ginkgo biloba, gunakan aplikasinya hanya. Kerana melalui aplikasi tersebut Anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!