Kesihatan

4 Gangguan Perkembangan Kanak-kanak yang perlu diperhatikan

Jakarta - Dalam tiga tahun pertama kehidupan anak, pertumbuhan dan perkembangan mereka akan sangat pesat. Sekiranya terdapat gangguan pada fasa ini, maka gangguan tersebut dapat terus berlaku. Kerana itulah ibu bapa perlu memantau pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Oleh itu, gangguan perkembangan yang dijumpai dapat segera mendapat rawatan dan rawatan yang sesuai.

Baca juga: Anak Berlari Lewat? Inilah 4 Sebab

Berikut adalah tanda-tanda gangguan perkembangan pada anak-anak yang perlu diketahui oleh ibu bapa:

1. Gangguan Pembangunan Motor Kasar

Pergerakan motor adalah istilah untuk menggambarkan tingkah laku pergerakan yang dilakukan oleh tubuh manusia. Pergerakan ini terbahagi kepada dua, iaitu motor kasar dan motor halus.

 • Kemahiran motor kasar adalah pergerakan badan yang menggunakan otot besar yang dipengaruhi oleh usia, berat badan, dan perkembangan fizikal anak. Pada kanak-kanak, gangguan perkembangan motor kasar dapat dilihat dari pergerakan yang tidak terkawal atau tidak seimbang. Contohnya, pergerakan yang tidak seimbang antara anggota badan kanan dan kiri, refleks badan terganggu, dan nada otot terganggu.
 • Kemahiran motor halus berkaitan dengan kebolehan fizikal yang melibatkan otot kecil dan koordinasi mata dan tangan. Pada kanak-kanak, gangguan motorik halus dapat dilihat ketika seorang anak masih sering mencengkam ketika berumur lebih dari empat bulan dan lebih dominan menggunakan sebelah tangan ( sikap tidak bertanggungjawab ) sehingga dia berumur 1 tahun. Setelah melewati usia 14 bulan, dia juga masih melakukan eksplorasi lisan, seperti memasukkan mainan di mulutnya.

2. Gangguan Perkembangan Kognitif

Perkembangan kognitif yang terganggu pada kanak-kanak dapat dilihat melalui tanda-tanda seperti:

 • Pada usia 2 bulan menunjukkan kurang minat terhadap sesuatu atau seseorang.
 • Pada usia 4 bulan tidak dapat mengikuti pergerakan objek.
 • Pada usia 6 bulan tidak dapat bertindak balas atau mencari sumber suara.
 • Pada usia 9 bulan, dia belum dapat mengoceh atau menyebut perkataan "mama" atau "baba".
 • Pada usia 24 bulan, dia belum dapat mengucapkan kata-kata yang mempunyai makna.
 • Pada 36 bulan, dia tidak dapat menyatukan tiga perkataan.

3. Gangguan Pembangunan Sosio-Emosi

Perkembangan sosio-emosi kanak-kanak yang terganggu dapat dilihat melalui tanda-tanda seperti:

 • Pada usia 6 bulan jarang menunjukkan senyuman atau ekspresi keseronokan yang lain.
 • Pada usia 9 bulan, dia tidak dapat berkata-kata dan menunjukkan ekspresi wajah.
 • Pada usia 12 bulan, dia sering tidak menyahut panggilan namanya.
 • Pada usia 15 bulan tidak dapat mengucapkan sepatah kata pun.
 • Pada usia 24 bulan, dia belum dapat menghasilkan gabungan dua perkataan yang bermakna.
 • Pada semua peringkat usia tidak mempunyai kemampuan untuk bersosial atau berinteraksi.

4. Gangguan Perkembangan Pertuturan dan Bahasa

Gangguan perkembangan ini dicirikan oleh kurangnya kemampuan anak untuk menunjuk dan menunjukkan minat terhadap sesuatu atau seseorang, bahkan sehingga dia berusia 20 bulan. Ketika memasuki usia 30 bulan, ibu bapa masih sukar memahami apa yang anak mereka katakan. Ini kerana kanak-kanak itu tidak konsisten sebagai tindak balas terhadap suara atau suara. Contohnya, ia tidak bertindak balas ketika dipanggil.

Baca juga: Ini adalah Perkembangan Ideal Kanak-kanak dari 1 - 3 Tahun

Itulah empat gangguan perkembangan kanak-kanak yang perlu diperhatikan. Sekiranya semasa pertumbuhan dan perkembangan Si Kecil menunjukkan tanda-tanda ini, segera berjumpa doktor . Melalui aplikasi tersebut anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja berbual, dan Panggilan Suara / Video .

Di samping itu, ibu juga boleh membeli ubat-ubatan atau vitamin yang diperlukan oleh anak-anak mereka melalui ciri-ciri tersebut Penghantaran Farmasi di aplikasi . Ibu hanya memesan ubat dan vitamin yang diperlukan, kemudian tunggu pesanan tiba. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang.