Kesihatan

Apa itu Implan Koklea?

, Jakarta - Memiliki pendengaran yang sihat dapat dianggap sebagai aset. Sebabnya, mereka yang tidak mempunyai pendengaran yang baik mesti menggunakan alat bantu pendengaran untuk menyokong aktiviti harian mereka. Salah satu alat bantu dengar untuk membetulkan kehilangan pendengaran sederhana hingga teruk, walaupun pekak, adalah implan koklea. Baiklah, bagi anda yang mendengar istilah ini untuk pertama kalinya, pertimbangkan terlebih dahulu maklumat lengkap berikut mengenai implan koklea.

Baca juga: Bolehkah Masalah Pendengaran Diatasi?

Ini adalah Implan Koklear

Objek elektronik kecil yang biasanya diletakkan di telinga adalah implan koklea. Berkat alat ini, mereka yang menghadapi masalah pendengaran akan dapat membantu memahami suara atau pertuturan yang sedang berlaku. Tetapi pendengaran melalui implan koklea berbeza dengan cara kita mendengar secara normal, jadi memerlukan masa untuk mencernanya lagi. Objek elektronik ini terdiri daripada beberapa bahagian, iaitu:

  • Mikrofon yang mengambil suara dari persekitaran di sekitarnya.

  • Pemproses suara memilih dan menyusun suara yang diambil oleh mikrofon.

  • Pemancar dan penerima / perangsang menerima isyarat dari pemproses bunyi dan menukarnya menjadi impuls elektrik.

  • Susunan elektrod, adalah susunan elektrod untuk mengumpulkan impuls dari stimulator dan kemudian menghantarnya ke saraf pendengaran.

Baca juga: Inilah Sebabnya Penting Melakukan Pelepasan Otoacoustic

Inilah Cara Kerja Implan Koklear

Bagi mereka yang mengalami gangguan pendengaran sensorineural, keadaan biasanya melibatkan pemusnahan sel-sel rambut kecil di bahagian telinga dalam yang disebut koklea. Sel-sel rambut ini mengambil getaran suara dan menghantarnya ke otak melalui saraf pendengaran. Apabila mereka rosak, suara tidak dapat mencapai saraf tersebut. Implan koklea dapat memotong sel rambut yang rosak dan menghantar isyarat ke saraf pendengaran secara langsung.

Peranti ini mempunyai dua bahagian, bahagian stimulator penerimaan diletakkan di bawah kulit melalui pembedahan. Sementara bahagian memproses pertuturan, dipakai di belakang telinga seperti alat pendengaran. Bahagian luarnya sedikit lebih besar daripada alat pendengaran biasa di belakang telinga.

Pakar bedah meletakkan penerima suara di bawah kulit di belakang telinga melalui sayatan kecil. Penerima suara ini disambungkan ke elektrod, yang dimasukkan ke bahagian telinga dalam yang disebut koklea. Pembedahan memerlukan satu atau dua jam, dan anda mungkin pulang pada hari yang sama.

Satu hingga dua minggu selepas prosedur, doktor dipadankan dengan pemproses pertuturan. Anda memakai mikrofon, yang kelihatan seperti alat pendengaran, di belakang telinga anda. Pemproses boleh disambungkan ke mikrofon dan dipakai di telinga, atau dipakai di tempat lain di badan, bergantung pada seberapa aktif anda, usia, atau gaya hidup anda.

Pemproses ini menawarkan pelbagai pilihan program dan telefon. Mereka juga boleh berhubung dengan alat bantu dengar dan teknologi lain, seperti iPod. Beberapa mempunyai bateri yang boleh dicas semula, yang dapat menurunkan pengisian dari masa ke masa.

Apabila ada bunyi, mikrofon dan pemproses mengambil dan menukarnya menjadi impuls elektrik. Kemudian pemancar menghantar isyarat berkod ini ke penerima di bawah kulit. Seterusnya, penerima menghantar isyarat ke elektrod di dalam koklea. Elektrod ini merangsang saraf pendengaran, yang membawa isyarat ke otak, di mana anda mengenalinya sebagai bunyi.

Baca juga: Sekiranya anda menghidap tinitus, inilah yang berlaku pada badan anda

Itulah maklumat ringkas mengenai implan koklea. Sekiranya anda mengalami pendengaran yang teruk dan ingin mencuba implan koklea, anda boleh berbincang dengan doktor mengenai penggunaan alat ini. Di samping itu, untuk melakukan pemeriksaan lanjutan mengenai masalah telinga yang anda alami, anda juga dapat membuat janji temu dengan doktor ENT di hospital terdekat dari rumah anda melalui . Praktikal, bukan? Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!