Kesihatan

Pelbagai Keadaan Yang Boleh Diubati Dengan Amoxicillin

“Amoxicillin adalah salah satu jenis antibiotik yang sering digunakan. Ubat kelas penisilin ini berkesan untuk merawat penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Ini adalah penggunaan amoksisilin dalam merawat pelbagai penyakit. "

Jakarta - Amoksisilin Penisilin adalah antibiotik dalam kelas penisilin, yang merupakan ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria. Ubat ini biasa diberikan oleh doktor ketika mereka mengetahui pesakit mereka mempunyai jangkitan yang disebabkan oleh bakteria. Apa kegunaannya amoksisilin dalam menangani pelbagai aduan kesihatan? Ayuh, lihat penjelasan penggunaannya amoksisilin lebih banyak di bawah.

Baca juga: Ini adalah 4 Ubat Demam Yang Boleh Dibeli Tanpa Preskripsi Perubatan

Keadaan Yang Boleh Diatasi Dengan Amoksisilin

Ubat ini berfungsi dengan membunuh untuk menghentikan pertumbuhan bakteria. Amoksisilin tidak diperdagangkan secara bebas, jadi pengambilannya mestilah dengan preskripsi doktor. Yang berikut utiliti amoksisilindalam mengatasi sejumlah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria:

1. Mengatasi Bronkitis Akut

Bronkitis adalah keradangan saluran udara kerana jangkitan bakteria yang menyebabkan lendir di paru-paru. Gejala termasuk sesak di dada, batuk kahak, berdehit, sakit tekak, demam dan menggigil, dan sakit.

2. Mengatasi Jangkitan ENT

Mengatasi jangkitan ENT (telinga, hidung, dan tekak) berguna amoksisilin seterusnya. Jangkitan ENT ini, termasuk sinus, jangkitan telinga luar (otitis externa), dan jangkitan telinga tengah (otitis media). Untuk mengatasi ini, amoksisilin membunuh bakteria Streptococcus pneumoniae dan bakteria Haemophilus influenzae yang menyebabkan jangkitan.

3. Mengatasi Jangkitan Kulit

Utiliti amoksisilin Langkah seterusnya adalah merawat simptom eksim. Ekzema dicirikan oleh keradangan atau pembengkakan, kemerahan, dan gatal-gatal pada kulit. Walaupun tidak menular, gejala akan menyebabkan rasa tidak selesa di kawasan kulit yang terjejas. Beberapa kes eksim boleh menyebabkan lepuh yang mengalir ke air. Pelepasan ini adalah tanda bahawa eksim telah menjadi jangkitan.

4. Mengatasi Jangkitan Saluran Kencing (UTI)

Penyakit ini berlaku apabila bakteria memasuki pundi kencing, saluran kencing, dan buah pinggang. Pentadbiran dadah amoksisilin akan bergantung kepada keparahan gejala, serta jenis bakteria yang menyebabkan penyakit ini. UTI akan dicirikan oleh sejumlah gejala, seperti sakit ketika membuang air kecil, penurunan jumlah air kencing, keinginan untuk membuang air kecil, dan air kencing yang berbau busuk.

Baca juga: Bahaya Menggunakan Dadah Pengguguran Tanpa Pengawasan Doktor

Berikut adalah peraturan untuk menggunakan amoksisilin

Setelah mengetahui apa kegunaannya amoksisilin, anda juga perlu mengetahui cara menggunakannya. Antibiotik ini boleh diambil sebelum atau sesudah makan, dua kali sehari. Sekiranya memerlukan perhatian lebih, anda boleh memakannya setiap 8 jam. Sudah tentu sesuai dengan persetujuan dan arahan doktor, ya.

Dos itu sendiri bergantung kepada setiap pesakit. Ubat ini terbahagi kepada beberapa bentuk, iaitu kapsul dan cecair. Semasa mengambil kapsul, disarankan untuk minum banyak air, ya. Walaupun dalam bentuk cair, ubat itu boleh dicampurkan dengan susu formula, jus buah, susu, atau air mineral. Jangan lupa goncangkan sebotol ubat cair sebelum meminumnya, okey?

Baca juga: 3 Faktor Yang Meningkatkan Risiko Ketagihan Dadah Semula Jadi

Kesan sampingan yang mungkin

Seperti ubat lain, amoksisilin boleh menyebabkan kesan sampingan dari intensiti ringan. Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul, seperti:

  • Mual;
  • Gag;
  • Sakit kepala;
  • Ruam pada kulit;
  • Cirit-birit.

Dalam kes yang jarang berlaku amoksisilin boleh mencetuskan sejumlah kesan sampingan yang serius. Beberapa kesan sampingan ini adalah:

  • Sakit otot dan sendi beberapa hari selepas mengambil ubat.
  • Cirit-birit yang berpanjangan selama lebih dari 4 hari.
  • Gejala gangguan fungsi hati, seperti kekejangan perut, urin gelap, dan menguningnya mata dan kulit.
  • Lebam atau pendarahan mudah di hidung, mulut, atau vagina.

Berhenti mengambil ubat dengan segera jika anda mengalami beberapa kesan sampingan seperti yang disebutkan, ya. Sekiranya doktor menetapkan ubat ini untuk merawat penyakit yang anda alami, anda boleh membelinya menggunakan ciri "kedai kesihatan" dalam aplikasi .

Rujukan:
BPOM RI. Diakses pada tahun 2021. Periksa BPOM. Amoksisilin.
ubat-ubatan.com. Diakses pada tahun 2021. Amoxicillin.
MIMS Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Amoxicillin.