Kesihatan

Idola Kpop Terpengaruh dengan Msyophobia, Inilah Faktanya

Jakarta - Semua orang takut akan sesuatu yang wajar berlaku. Walau bagaimanapun, ketakutan ini menjadi tidak wajar jika ia berlaku secara berlebihan, atau biasa disebut fobia. Ketakutan yang berlebihan ini sering terjadi kerana trauma yang berlaku pada masa kanak-kanak dan dibawa ke orang dewasa. Walaupun begitu, fobia dapat disembuhkan dengan terapi yang betul.

Terdapat pelbagai jenis fobia. Contohnya, anda takut pada haiwan tertentu, ketinggian, bilik gelap, atau tempat yang ketat. Terdapat juga fobia yang agak aneh dan tidak masuk akal, iaitu fobia kuman, benda kotor, atau bakteria. Keadaan ini dipanggil mysophobia. Fobia ini dialami oleh salah seorang bintang Brown Eyed Girls Kpop bernama Gain.

Kenali Mysophobia, Takut pada Kotoran dan Kuman

Nampaknya, mysophobia Gain tidak hanya terhad kepada rasa takut terkena kuman atau bakteria. Fobia ini malah menjijikkan penderita ketika dia harus menyentuh sehelai kertas yang baru sahaja jatuh. Ketakutan kuman atau kotoran yang berlebihan ini juga sering membuat penghidap enggan berinteraksi atau bersentuhan langsung dengan orang lain, misalnya berjabat tangan.

Baca juga: Takut atau Fobia? Kenali Gejala Fobia Ini

Malangnya, mysophobia mempunyai kesan buruk, bahkan melumpuhkan, terhadap kehidupan mereka yang menderita penyakit itu. Sebabnya, mereka mempunyai kehidupan yang terlalu higienis dan meningkatkan risiko pelbagai penyakit. Penggunaan produk antiseptik dan antibakteria yang berlebihan untuk membersihkan kuman menjadikan anda mudah terkena penyakit.

Mysophobia tidak sama dengan OCD

Gejala utama mysophobia adalah membersihkan bilik atau diri sendiri secara berlebihan, termasuk mencuci tangan berulang kali. Mereka cenderung menghindari tempat di mana terdapat banyak kuman, mengelakkan interaksi dengan haiwan, tidak mahu berkongsi barang peribadi atau makanan, dan tidak mahu menggunakan tandas awam. Keadaan ini menjadikan penderita juga cenderung untuk mengelakkan orang ramai.

Baca juga: Ketahui Mengenai Aerophobia dan Cara Mengatasinya

Namun, keadaan ini tidak sama dengan gangguan kompulsif obsesif atau sering disebut OCD walaupun mempunyai simptom ciri yang sama, iaitu mencuci tangan berulang kali. Orang yang menghidap mysophobia mencuci tangan berulang kali kerana mereka selalu berfikir bahawa tangan mereka tercemar dengan kuman, sementara orang dengan OCD melakukan perkara yang sama untuk mengurangkan tekanan dan kegelisahan yang mereka rasakan.

Seseorang yang mempunyai sejarah OCD berisiko lebih tinggi terkena mysophobia. Walau bagaimanapun, tidak semua orang dengan OCD akan mengalami keadaan ini. Sekiranya anda merasakan sebarang gejala yang menunjukkan mysophobia, jangan takut untuk segera bertanya kepada doktor mengenai rawatan yang betul. Anda boleh memanfaatkan ciri Tanya Doktor dalam aplikasi .

Baca juga: 3 Fakta Mengenai Hob ​​Phobia aka Trypophobia yang Perlu Anda Ketahui

Rawatan untuk mysophobia sebenarnya tidak jauh berbeza dengan fobia lain yang sering berlaku, seperti psikoterapi CBT untuk menghentikan gejala, tingkah laku obsesif, dan membantu meningkatkan pemikiran pesakit. Kemudian, rawatan dapat dilakukan dengan mengonsumsi ubat-ubatan perubatan yang merupakan kombinasi beta-blocker, antidepresan, dan ubat-ubatan untuk mengurangkan kegelisahan yang berlebihan. Jangan takut untuk bercerita, kerana fobia dapat dirawat seperti masalah kesihatan yang lain.

Rujukan:

Kesihatan Setiap Hari. Diperoleh pada 2019. Kebersihan Baik Germaphobia Menjadi Buruk.
Psycom. Diperoleh pada 2019. Mysophobia (Germophobia): Ketakutan Kuman.
Baiklah. Diakses pada 2019. Semua Mengenai Mysophobia, Takut pada Kuman.