Kesihatan

Belum Menstruasi Hingga Umur 15, Apa Artinya?

, Jakarta - Umumnya, ketika mereka berusia 15 tahun, anak-anak telah memasuki usia baligh. Terdapat pelbagai ciri gadis memasuki akil baligh, salah satunya mengalami haid pertama mereka. Lalu, bagaimana jika pada usia 15 tahun anak itu tidak mengalami haid? Ibu, haid lewat pada seorang gadis mungkin dia mengalami amenore.

Baca juga: Tiada Haid, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Amenorea

Amenorea berlaku pada wanita yang tidak mengalami haid. Mereka yang tidak pernah mengalami haid dikenali sebagai amenorea primer. Sementara itu, wanita yang mengandung anak, tidak hamil, dan tidak mengalami haid selama 6 bulan dikenali sebagai amenore sekunder. Anda mesti tahu lebih banyak mengenai amenorea primer supaya anak-anak segera mendapatkan rawatan yang tepat.

Kenali Gejala Amenorea Primer

Haid pertama adalah saat yang dinanti-nantikan oleh anak perempuan dan ibu untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan anak yang optimum. Terdapat pelbagai faktor yang mendorong anak-anak mengalami haid yang lewat, seperti tekanan berlebihan, berat badan, keturunan, hingga melakukan senaman yang berlebihan.

Amenorea primer dapat dialami oleh kanak-kanak sehingga anak-anak mengalami kelewatan haid. Lancarkan Klinik Mayo Terdapat simptom lain yang biasa dialami oleh wanita yang mengalami amenorea, seperti sakit kepala, rambut gugur, payudara yang tidak membesar, sakit pelvis, dan jerawat di wajah.

Sekiranya anak anda mengalami beberapa gejala ini, segera pergi ke hospital terdekat untuk mengetahui punca kelewatan haid anak. Sebelum ini, ibu boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi tersebut .

Baca juga: 4 Kaedah Menangani Kes Amenorea

Mengesahkan Punca Amenorea Primer

Institut Kesihatan Kanak-kanak dan Pembangunan Manusia Negara terungkap, amenore primer boleh disebabkan oleh kelainan kromosom atau genetik yang menyebabkan ovari berhenti berfungsi secara normal. Atau mungkin disebabkan oleh masalah dengan hipotalamus atau kelenjar pituitari di otak yang menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang menghalang haid.

Lancarkan Kesihatan Setiap Hari Terdapat beberapa ujian yang dilakukan untuk mengetahui penyebab amenorea primer, iaitu:

1. Ujian Darah

Pemeriksaan ini dilakukan untuk melihat kelainan tahap hormon yang boleh menyebabkan amenorea. Tahap hormon prolaktin, estrogen, tiroid, dan testosteron yang tidak normal adalah beberapa jenis hormon yang mempengaruhi kitaran haid seseorang.

2. Ujian Pengimejan

Ujian pencitraan, seperti ultrasound, MRI, atau CT scan boleh dilakukan untuk mencari kelainan pada organ pembiakan. Pemeriksaan ini juga dapat dilakukan untuk memastikan bahawa tidak ada tumor di kelenjar pituitari.

Amenorea Menyebabkan Gangguan Kesuburan

Mengetahui punca amenore pasti membuat rawatan dapat dilakukan lebih awal. Sekiranya amenore tidak dirawat dengan segera, terutama pada kanak-kanak perempuan yang baru memasuki akil baligh, risiko terburuk yang boleh berlaku adalah masalah kesuburan. Gangguan kesuburan yang dialami oleh kanak-kanak boleh menyukarkan dia mendapat keturunan di kemudian hari.

Namun, ibu-ibu tidak perlu risau, amenore primer dapat diatasi dengan penggunaan ubat-ubatan dan terapi hormon yang disesuaikan dengan amenorea. Selain itu, jangan lupa melakukan rawatan diri di rumah, dengan mengajak anak-anak menjalani gaya hidup sihat. Gaya hidup sihat membantu kanak-kanak mengurangkan risiko tekanan dan mengekalkan berat badan yang stabil.

Baca juga: Wanita Perlu Tahu, Ini Komplikasi Kerana Amenorea

Di samping itu, ibu harus memperhatikan pemakanan dan pemakanan yang dimakan oleh anak mereka setiap hari. Pemakanan dan pemakanan yang betul membantu perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak mengikut usia mereka.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Amenorea
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Amenorea
Institut Kesihatan Kanak-kanak dan Pembangunan Manusia Negara. Diperoleh pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Amenorea?
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Amenorea