Kesihatan

Kepentingan Peranan Suami Ketika Isteri Melahirkan

, Jakarta - Tidak seperti zaman dahulu di mana suami tidak dibenarkan menemani isteri semasa melahirkan. Pada masa ini, semakin banyak suami yang mengikuti kelas pranatal sehingga mereka dapat menolong isteri semasa melahirkan. Ini kerana kelahiran anak adalah masa yang tertekan dan beremosi bagi wanita. Dan kehadiran suami juga dapat menjadi sokongan terbesar bagi isteri untuk lebih tenang dan kuat semasa melahirkan.

Kehamilan dan kelahiran anak adalah dua proses yang hanya dilalui oleh wanita. Namun, itu tidak bermaksud suami tidak berperanan di dalamnya. Semasa isteri hamil, suami dapat memenuhi semua keperluan isterinya dan membantu menghilangkan rasa sakit yang dialaminya dengan memberinya urutan lembut secara berkala. Walaupun ketika melahirkan, peranan suami diperlukan untuk menemani isterinya, terutama jika isteri melahirkan secara normal. Kerana pada masa ini, suami telah dibenarkan memasuki bilik bersalin, inilah yang dapat dilakukan oleh calon ayah ketika menemani isteri mereka untuk melahirkan:

  1. Menemani & Isteri Tenang

Beberapa hari sebelumnya tarikh akhir , cubalah selalu berada di dekat isteri sehingga jika pada bila-bila masa isteri mengalami kontraksi, si ayah dapat dengan cepat membawanya ke hospital. Tetapi apabila isteri anda mula merasa sakit akibat kontraksi, jangan panik juga, oke? Sebagai gantinya, si ayah harus menolong isterinya menenangkan dan mengingatkannya untuk menarik nafas agar dia tidak terlalu tegang.

  1. Alihkan Perhatiannya

Apabila proses kelahiran normal berlaku, isteri akan panik dan merasa sangat sakit. Baiklah, itu tugas ayah untuk dapat menenangkan isterinya. Ayah dapat mengalihkan perhatiannya dari rasa sakit dengan berbual dengan isterinya, mengadakan musik yang menenangkan, atau hanya mempersiapkan lengannya untuk dicubit sebagai jalan keluar untuk kesakitan isterinya.

  1. Buat Isteri Tetap Selesa

Semasa isteri mendorong, dia mungkin banyak berpeluh, merasa letih atau dahaga. Seorang ayah dapat membuat isterinya merasa selesa semasa bersalin dengan mengelap peluhnya, memberinya minuman ketika dia dahaga, menghilangkan helai rambut dari wajahnya, dan menyesuaikan bantalnya.

  1. Ceriakan isteri

Apabila isteri merasa tegang semasa kontraksi, si ayah dapat mengurutnya sambil mengucapkan kata-kata yang menggalakkan agar isteri dapat berehat dan tenang kembali. Anda juga dapat mengingatkan isteri anda untuk menekan dagu ke dadanya ketika dia mendorong bayi, dan menggunakan teknik pernafasan yang betul ketika mendorong.

  1. Sedia Membuat Keputusan

Apa-apa sahaja boleh berlaku semasa proses kelahiran, jadi bapa diharapkan tetap berfikiran jernih sehingga mereka dapat membuat keputusan terbaik untuk isteri mereka. Akan lebih baik lagi jika si ayah telah membincangkan terlebih dahulu dengan isterinya apa keputusan yang harus diambil sekiranya proses melahirkan mengalami masalah. Oleh kerana isteri mesti menumpukan pada melahirkan, maka ayah harus menjadi pembuat keputusan pada hari kelahiran. Jangan teragak-agak untuk bertanya dan meminta nasihat doktor anda mengenai apakah langkah terbaik yang harus diambil.

  1. Membuat Dokumentasi

Kerana proses kelahiran adalah momen yang berharga dan tidak akan dilupakan, bapa dapat menolong isteri mereka mendokumentasikan momen paling beremosi ini dengan mengambil gambar atau video ketika bayi akhirnya dilahirkan ke dunia atau ketika isteri memegang si kecil untuk pertama kalinya masa.

Itulah beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ayah ketika menemani isteri mereka melahirkan. Yang pasti, kehadiran ayah di bilik bersalin akan menjadi sokongan terbesar dan paling berharga bagi isteri. Sekiranya isteri mempunyai masalah kesihatan, segera hubungi doktor melalui permohonannya hanya. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh membincangkan keluhan anda dengan doktor anda pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Membeli pelbagai produk kesihatan dan ujian kesihatan kini lebih mudah dengan penggunaannya . Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.