Kesihatan

5 Petua Mengatasi Masalah Gigi Sensitif

Jakarta - Pernahkah anda merasakan gigi anda sakit ketika anda makan atau minum sesuatu yang sejuk? Hati-hati, ini mungkin kerana anda mempunyai masalah gigi sensitif. Ketidakselesaan ini semasa mengunyah boleh menjengkelkan kerana anda merasa sukar untuk menikmati makanan dan minuman kegemaran anda. Gigi sensitif sebenarnya bukan disebabkan oleh jenis makanan atau minuman tertentu, tetapi kerana ada masalah dengan gigi.

Punca Gigi Sensitif

Secara amnya, masalah gigi sensitif ini disebabkan oleh enamel gigi yang usang atau akar gigi yang terdedah. Tetapi ada sebab lain yang boleh menyebabkan masalah gigi sensitif muncul. Dengan mengetahui dengan pasti punca gigi sensitif, maka anda dapat dengan mudah mencari jalan untuk merawat dan mengatasinya. Beberapa penyebab gigi sensitif yang lain adalah:

  • Rongga.
  • Hancur gingiva (penyakit gusi), akibat periodontitis (jangkitan gusi).
  • Penumpukan tartar (penumpukan plak berlebihan).
  • Gigi retak atau pecah.
  • Patch baru.
  • Pemutihan gigi atau prosedur pergigian lain.

Cara Mengatasi Gigi Sensitif

Masalah gigi sensitif ini dapat diatasi dengan berjumpa doktor. Anda akan mendapat rawatan dan diberi nasihat mengenai cara menjaga gigi dengan cara yang betul. Beberapa rawatan yang digunakan untuk merawat gigi sensitif adalah:

1. Gunakan ubat gigi untuk gigi sensitif. Pakar Sensitif Pepsodent adalah salah satu pilihan ubat gigi untuk gigi sensitif yang sesuai untuk anda. Ubat gigi ini direka khas untuk merawat ketidakselesaan akibat gigi sensitif. Bahan aktif berfungsi menyekat kesakitan dengan cepat dan juga membantu melindungi gigi. Ingat juga untuk menggunakan berus gigi yang lembut sehingga terasa lembut pada gusi semasa menggosok gigi. Anda boleh memilih berus gigi Sensitif Penjagaan Ganda Pepsodent direka khas untuk gigi sensitif.

2. Sekiranya anda melakukan rawatan di doktor, biasanya doktor akan memohon gel fluorida, bilas atau sapukan varnis pada gigi sensitif untuk meningkatkan perlindungan gigi.

3. Sekiranya gigi sensitif disebabkan oleh permukaan akar yang terdedah, doktor biasanya menggunakan resin pengikat untuk melapisi kawasan di sekitar gigi.

4. Dalam masalah pergigian yang teruk, seperti gigi sensitif akibat kehilangan tisu gusi, tindakan perubatan yang diambil adalah cantuman gusi.

5. Sekiranya rasa sakit itu teruk dan berpanjangan disebabkan oleh kerosakan pada saluran akar, doktor akan melakukan rawatan saluran akar untuk jangka waktu tertentu.

Cara Mencegah Gigi Sensitif

Tidak sukar untuk merawat gigi anda untuk mengelakkan masalah gigi sensitif. Perkara yang paling penting adalah menjaga kebersihan gigi dan mulut. Ingatlah untuk selalu menggosok gigi dua kali sehari dan menukar sikat gigi anda setiap dua hingga tiga bulan. Beberapa perkara lain yang perlu anda perhatikan untuk mengelakkan gigi sensitif adalah:

  • Jangan gosok gigi secara berlebihan dan elakkan menggosok gigi 30 minit selepas makan makanan berasid. Ini kerana jika asid masih melekat pada enamel gigi, menyikatnya sebenarnya boleh merosakkannya.
  • Kurangkan makanan bergula dan minuman berasid yang boleh melekat pada enamel gigi.
  • Mengelakkan kebiasaan menggosok gigibruxism). Ini kerana bruxism boleh mematahkan gigi dan meningkatkan risiko kepekaan.

Baca juga: Cara Mengatasi Rongga Gigi

Apa sahaja masalah pergigian yang anda hadapi, ingatlah segera dengan doktor gigi yang betul. Lakukan langkah pencegahan dengan menggunakan ubat gigi Pakar Sensitif Pepsodent dan berus gigi Sensitif Penjagaan Ganda Pepsodent.

Anda boleh menggunakan aplikasi untuk menghubungi doktor gigi Pepsodent yang sedia membantu mengatasi masalah gigi sensitif. Anda boleh mendapatkan nasihat yang tepat mengenai masalah gigi sensitif di doktor gigi Pepsodent dalam melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Anda juga boleh membeli produk Pepsodent apa yang anda perlukan melalui , kamu tahu. Dalam satu jam pesanan anda akan dihantar terus ke destinasi anda. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found