Kesihatan

Ini adalah Perkembangan Bayi 13 Bulan

, Jakarta - Selamat! Anak kecil anda kini berusia 13 bulan. Pelbagai saat gembira tentu dilalui oleh ibu bapa dan bayi, bermula sejak lahir, pengambilan susu ibu, dan pertumbuhan dan perkembangan anak-anak yang dirasakan berlaku terlalu cepat. Memasuki usia 13 bulan, apa yang telah berubah pada bayi? Lihat gambaran keseluruhan perkembangan bayi berusia 13 bulan dalam artikel berikut!

Apabila kanak-kanak semakin tua, mereka akan mengalami perubahan fizikal dan pengembangan kemampuan, termasuk bahasa. Pada usia 13 bulan, bayi akan mula mengalami perkembangan dalam kemahiran berbahasa dan rasa ingin tahu yang lebih tinggi. Pada usia ini, kanak-kanak mula dapat mengeluarkan satu hingga dua perkataan dan nampaknya faham ketika diajak bercakap.

Baca juga: Ketahui Tahap Perkembangan Bahasa pada Bayi

Kemahiran Bahasa dan Rasa ingin tahu

Pada usia 13 bulan, bayi telah mengalami peningkatan dalam kemahiran berbahasa. Bayi pada usia ini kelihatan seolah-olah mereka sudah faham ketika diajak bercakap, dan kadang-kadang malah bertindak balas dengan satu hingga dua perkataan. Bayi biasanya mula menyebut perkataan "ba", "ma", atau "mama". Biasanya, perkataan yang akan dikeluarkan oleh bayi adalah perkataan yang sering dia dengar setiap hari.

Kadang-kadang, bayi berusia 13 bulan akan mempunyai slanga sendiri untuk sesuatu, seperti "ba" untuk sebotol. Selain perkembangan bahasa, refleks bayi juga mula berkembang. Apabila seseorang melambai atau mengucapkan selamat tinggal, bayi berusia 13 bulan biasanya bertindak balas dengan melakukan perkara yang sama.

Walaupun begitu, anak kecil anda masih sukar dan kecewa untuk memasukkan hasratnya ke dalam kata-kata. Kerana, kemahiran bahasanya masih sangat terhad dan baru mulai berkembang. Mereka juga cenderung mengalami kesulitan untuk menyatakan rasa takut, sakit, senang, sedih, atau marah. Ibu bapa mempunyai peranan penting dalam membantu bayi berusia 13 bulan untuk mengatasi masalah ini.

Baca juga: Ini adalah perkembangan bahasa kanak-kanak pada usia 1 hingga 4 tahun

Pada usia ini, ibu dan bapa dapat membantu memperkenalkan bayi kepada perubahan emosi yang cepat. Ini dapat membantu mengelakkan kekeliruan pada kanak-kanak. Bantu anak kecil anda mengenali perasaan dan ajar dia ketika menggunakan emosi tersebut. Ibu boleh melatihnya dengan meminta anak melihat ke cermin untuk melihat ekspresi yang dibuatnya.

Anak itu mungkin merasa terpesona dan belajar mengenai perubahan emosi yang berlaku pada dirinya. Selain perkembangan bahasa dan ekspresi, pada usia 13 bulan bayi biasanya juga mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi. Ini boleh meningkatkan risiko anak anda cedera, jatuh, dan bahkan jatuh sakit. Tetapi jangan risau, semua pengalaman inilah yang perlu dikembangkan oleh anak-anak.

Sebagai ibu bapa, disarankan untuk selalu bersiap sedia menghadapi segala kemungkinan yang mungkin berlaku. Rasa ingin tahu kanak-kanak itu boleh menyebabkan dia melakukan perkara baru. Sentiasa siapkan peti pertolongan cemas, mengandungi ubat-ubatan di tempat yang mudah diakses. Dengan cara itu, ibu dapat dengan mudah dan segera menangani luka yang muncul ketika anak mereka aktif. Ia mudah, pastikan kotak ubat selalu diisi dengan persediaan asas, seperti pembalut, plaster luka, alkohol pembersih, dan antiseptik.

Baca juga: Fakta Bercakap Bayi dalam Bahasa Isyarat

Sekiranya ibu masih ragu-ragu dan memerlukan nasihat pakar, cuba hubungi doktor untuk membantu memberi pertolongan cemas pada luka anak. Gunakan aplikasinya untuk menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada 2019. Perkembangan Kanak-kanak 13 Bulan.
Pusat Bayi. Diakses 2019. Perkembangan anak anda yang berusia 13 bulan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found