Kesihatan

Ketahui 5 penyakit yang menyembunyikan kelenjar tiroid

Jakarta - Tiroid adalah salah satu organ yang sering mengalami gangguan. Sebenarnya, kelenjar tiroid adalah penghasil dan juga tempat menyimpan hormon yang mengatur fungsi tubuh, termasuk degupan jantung.

Bukan hanya itu, kelenjar ini yang terletak di bahagian bawah leher juga membantu mengatur tekanan darah, suhu badan, dan proses mengubah makanan menjadi tenaga. Lalu, penyakit apa yang boleh membendung kelenjar ini?

1. Nodul Tiroid

Keadaan ini dicirikan oleh benjolan pepejal atau berisi air yang terbentuk di dalam kelenjar tiroid. Tetapi apa yang mesti diketahui, benjolan ini boleh menjadi tumor jinak atau lebih daripada satu kista. Malangnya, penyakit ini jarang menimbulkan gejala. Oleh itu, ia hanya dapat dikesan ketika penghidapnya melakukan pemeriksaan kesihatan umum.

2. Gondok

Gondok tidak asing bagi banyak orang. Keadaan ini dicirikan oleh pembengkakan kelenjar tiroid yang dapat dilihat sebagai benjolan di leher. Jangan memandang rendah keadaan ini, jika benjolan menekan tekak, ia boleh menyebabkan perubahan suara, batuk, dan kesukaran menelan dan bernafas.

3. Hipotiroidisme

Keadaan ini berlaku apabila tiroksin terlalu sedikit dihasilkan oleh kelenjar tiroid. Pakar mengatakan, keadaan ini umumnya dialami oleh wanita tua berusia lebih dari 60 tahun. Gejala penyakit ini boleh dicirikan oleh sembelit, keletihan, kenaikan berat badan tanpa sebab yang jelas, kulit kering, dan kepekaan terhadap sejuk.

4. Makam

Dari banyak perkara yang boleh mengganggu prestasi tiroid, penyakit Graves adalah salah satu penyebab yang harus diperhatikan. Pakar mengatakan, penyakit ini menyebabkan hipertiroidisme atau pengeluaran hormon tiroid yang berlebihan. Nah, seseorang yang mempunyai penyakit ini, sistem ketahanannya akan menyerang kelenjar tiroid (autoimun), dan bukannya melindungi tubuh.

Kelenjar tiroid adalah kelenjar endokrin yang mempunyai peranan penting bagi tubuh untuk mengawal aktiviti badan. Walau bagaimanapun, apabila kelenjar ini terlalu aktif dan menghasilkan lebih banyak tiroid, ia akhirnya akan menyebabkan hipertiroidisme.

5. Tiroiditis Hashimoto

Yang ini juga merupakan sejenis penyakit autoimun yang cenderung menyerang wanita. Penyakit ini berlaku apabila sistem ketahanan badan menyerang tiroid. Penghidapnya mungkin mengalami pembengkakan di bahagian depan tekak, seperti gondok. Bukan hanya itu, gejala Hashimoto juga dapat dicirikan oleh kenaikan berat badan, kemurungan, ketidakseimbangan hormon, keletihan, dan sakit otot atau sendi.

Penyakit ini memang boleh menyerang sesiapa sahaja dan pada usia berapa pun, tetapi hakikatnya wanita lebih cenderung menghidap tiroiditis Hashimoto daripada lelaki. Sebenarnya, wanita 10 kali lebih mudah terkena penyakit ini, anda tahu.

Punca Penyakit Tiroid

Pada dasarnya, pengeluaran hormon tiroid yang tidak mencukupi boleh menyebabkan ketidakseimbangan tindak balas kimia di dalam badan. Nah, menurut pakar, ada pelbagai penyebab yang boleh menyebabkan penyakit tiroid. Contohnya, penyakit autoimun, terapi radiasi, pembedahan tiroid, atau rawatan untuk hipertiroidisme. Selain itu, gangguan tiroid ini juga dapat dipicu oleh jangkitan kelenjar tiroid oleh bakteria atau virus.

Bukan hanya itu, kata pakar, tahap hormon tiroid yang tinggi atau rendah juga sering menyebabkan penyakit tiroid. Lalu, apa yang boleh mencetuskan hormon tiroid yang terlalu tinggi atau rendah?

  • Pembuangan kelenjar tiroid secara pembedahan.

  • Kelenjar tiroid yang rosak, contohnya disebabkan oleh radiasi.

  • Permulaan masalah pada kelenjar pituitari atau hipotalamus di otak.

  • Tahap yodium yang tinggi di dalam badan.

Ada keluhan dengan kelenjar tiroid? Jangan berlengah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 5 Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Kelenjar Tiroid
  • Ketahui Lebih Banyak Punca Hyperthyroidism
  • 5 Makanan yang Baik untuk Penghidap Tiroid
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found