Kesihatan

6 Gangguan Kehamilan yang Muncul pada Trimester Kedua

Jakarta - Kehamilan memang merupakan saat gembira yang dinantikan oleh bakal ibu. Mana tidaknya, kehadiran ahli baru dalam keluarga pasti menjadikan rumah lebih sesak. Walaupun begitu, kehamilan selalu sinonim dengan pelbagai perubahan yang berlaku di dalam badan kerana pengaruh hormon yang juga berubah. Tidak jarang, ibu akan mengalami pelbagai gangguan kehamilan pada setiap trimester.

Umur kehamilan yang berbeza, perubahan yang pasti berbeza. Berikut adalah beberapa gangguan kehamilan yang sering berlaku ketika ibu memasuki trimester kehamilan kedua:

1. Sembelit

Pergerakan usus yang sukar menjadi gangguan kehamilan yang sering dirasakan oleh ibu. Keadaan ini berlaku kerana peningkatan pengeluaran hormon kehamilan dan mempengaruhi prestasi proses pencernaan. Agar tidak menjadi lebih teruk, ibu dapat mengatasinya dengan minum lebih banyak air dan makan makanan berserat.

2. Kemunculan stretch mark di beberapa bahagian badan

Seiring dengan perut ibu yang semakin besar, kulit dan otot di beberapa bahagian badan akan mengalami regangan berlebihan. Kesannya, ibu akan mudah terkena tanda regangan atau linea nigra, umumnya pada bahagian perut, betis, hingga ke faraj. Namun, ibu tidak perlu risau, kerana gangguan kehamilan ini biasanya akan hilang setelah si kecil dilahirkan.

3. Badan Mudah Lelah dan Achy

Pada trimester kedua kehamilan, keletihan dan sakit badan menjadi masalah yang tidak dapat dielakkan. Jadi, jangan terkejut apabila ibu akan merasa badan terasa sakit di bahagian belakang, pinggul, hingga ke pelvis. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari kurangnya aktiviti, duduk atau berdiri terlalu lama, otot yang tegang, hingga kekurangan pengambilan kalsium.

Baca juga: Mengkaji Kelahiran Sejak Trimester Kedua

4. Kerap membuang air kecil

Janin yang sedang membesar akan memberi tekanan pada pundi kencing ibu, oleh itu ibu akan sering merasa ingin membuang air kecil. Anda tidak perlu risau, cukupkan pengambilan cecair badan anda supaya anda tidak mengalami dehidrasi kerana kekerapan membuang air kecil yang semakin banyak berlaku pada trimester kedua kehamilan ini.

5. Pendarahan

Pendarahan adalah gangguan kehamilan yang diduga paling berbahaya semasa trimester kedua kehamilan. Sebabnya, berlakunya masalah ini boleh menyebabkan keguguran jika tidak dirawat dengan segera. Keadaan ini sering disebabkan oleh masalah plasenta, seperti gangguan plasenta, gejala persalinan prematur, plasenta previa, dan pecah rahim. Sekiranya ibu mengalaminya, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan segera.

6. Kesukaran Tidur

Tidak semua ibu dapat mengandung yang baik. Ini ditunjukkan oleh sebilangan ibu yang cenderung sukar tidur pada trimester kedua kehamilan ini. Kesukaran tidur ini boleh disebabkan oleh perubahan hormon yang menyebabkan ibu mudah cemas, bimbang, perubahan metabolisme. Tidak jarang ibu juga akan mengalami mimpi buruk ketika tidur yang membuat ibu panik dan trauma.

Baca juga: Trimester Kedua Sudah tiba masanya untuk Memenuhi Nutrien Ini

Itu adalah beberapa gangguan kehamilan yang sering terjadi ketika ibu memasuki trimester kedua. Jangan memandang rendah, tanyakan kepada doktor anda setiap kali anda mengalami perubahan yang tidak biasa di dalam badan anda. Jangan lupa untuk muat turun permohonan supaya lebih mudah bagi ibu untuk bertanya kepada pakar obstetrik. Tanya Perkhidmatan Doktor dalam aplikasi anda boleh menggunakannya bila-bila masa, kerana doktor akan selalu menolong anda 24 jam sehari.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found