Kesihatan

Cara Menjaga Kesihatan Jantung, Lakukan 5 Perkara Ini

, Jakarta - Menjaga jantung yang sihat adalah perkara penting yang harus dilakukan, memandangkan jantung adalah organ penting yang berfungsi tanpa henti. Organ ini mempunyai peranan yang sangat penting, iaitu mengepam darah ke seluruh badan untuk mengekalkan kelangsungan hidup. Pelbagai jenis gangguan atau penyakit boleh menyebabkan keadaan jantung bertambah buruk, bahkan boleh menyebabkan kematian.

Oleh itu, sangat penting untuk selalu menjaga kesihatan dan fungsi jantung untuk mengelakkan serangan penyakit. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menjaga kesihatan jantung, bahkan kebanyakan kaedahnya sangat mudah dan senang dilakukan. Salah satu perkara penting untuk menjaga kesihatan organ ini adalah mengamalkan gaya hidup sihat dan diet yang baik. Untuk lebih jelas, lihat perbincangan mengenai cara menjaga kesihatan jantung di bawah!

Baca juga: Tabiat Merokok Boleh Merosakkan Kesihatan Jantung

Cara Mudah untuk Menjaga Kesihatan Jantung

Menjaga kesihatan jantung dapat dilakukan dengan beberapa cara, terutama menjalani gaya hidup dan diet yang sihat. Menjaga kesihatan jantung bermaksud menjaga kehidupan. Sebabnya, apabila jantung berhenti makan nyawa manusia juga akan berhenti. Ada beberapa cara yang dapat digunakan untuk menjaga kesihatan jantung, yaitu:

1. Makanan Sihat

Salah satu cara terbaik untuk menjaga kesihatan jantung anda adalah dengan makan makanan yang sihat, terutama yang tinggi serat. Makanan kaya serat bermanfaat untuk menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL), yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Anda boleh mendapatkan pengambilan juga dari buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, kacang-kacangan, dan bijirin. Selesaikan juga pengambilan serat dengan meminum banyak air sehingga pencernaan lebih lancar.

2. Bersenam secara berkala

Latihan dan aktiviti fizikal yang kerap juga dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Oleh itu, salah satu kaedah terbaik untuk menghindarinya adalah dengan aktif secara fizikal atau melakukan senaman secara berkala. Di tengah-tengah kehidupan seharian yang sibuk, luangkan masa untuk bersenam selama kira-kira 20-30 minit setiap hari.

Baca juga: Makanan Kaya Serat Kuat Mencegah Penyakit Jantung Koronari

3. Berhenti Merokok

Orang yang aktif merokok mempunyai risiko penyakit jantung koronari yang lebih tinggi. Bukan hanya pada perokok, risiko penyakit ini juga meningkat pada orang di sekitar atau orang yang terdedah kepada asap rokok. Bahan beracun dalam rokok boleh merosakkan saluran darah jantung dan menyebabkan gangguan dalam aliran darah. Ini kemudian menyebabkan fungsi jantung terganggu kerana kekurangan nutrien dan pengambilan oksigen.

4. Kurangkan Lemak Tepu

Mengonsumsi lemak jenuh dan lemak trans dapat meningkatkan kolesterol dalam darah, yang dapat menyebabkan masalah jantung. Kolesterol yang terkumpul dapat menyumbat saluran darah di jantung dan mencetuskan penyakit. Oleh itu, sangat penting untuk membatasi penggunaan lemak tepu, seperti daging merah, kulit ayam, makanan goreng, dan produk tenusu tinggi lemak.

5. Dapatkan tidur yang cukup

Kurang tidur juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Orang dewasa memerlukan rehat minimum 7-8 jam dalam satu hari. Kekurangan rehat boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, diabetes, dan serangan jantung. Menguruskan tekanan juga dapat membantu mencegah penyakit jantung.

Baca juga: 5 Jenis Penyakit Berkaitan dengan Jantung

Selain itu, pastikan juga melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala untuk mengelakkan serangan penyakit. Anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi untuk membincangkan mengenai kesihatan jantung dan gaya hidup yang disyorkan. Doktor boleh dihubungi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2019. Meningkatkan Kesihatan Anda dengan Serat.
WebMD. Diakses 2019. Petua untuk Kesihatan Jantung yang Lebih Baik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Adakah Kolesterol Tinggi Menyebabkan Penyakit Jantung?
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana Anda Boleh Berolahraga untuk Membantu Mencegah Penyakit Jantung.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Merokok dan Penyakit Jantung.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found