Kesihatan

Laparoskopi Dapat Membantu Program Hamil

Jakarta - Ada banyak cara pasangan melakukannya sehingga mereka dapat segera memiliki anak, dari IVF hingga inseminasi. Namun, tahukah anda bahawa laparoskopi juga dapat membantu hamil? Kaedah laparoskopi adalah kaedah pembedahan invasif minimum yang sering digunakan untuk mengenal pasti atau merawat masalah kesuburan, walaupun ia juga digunakan untuk ujian lain, termasuk apendektomi dan penghapusan pundi hempedu.

Sudah tentu, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana laparoskopi boleh mempengaruhi peluang wanita hamil. Memang, setiap kes kehamilan mempunyai keunikan tersendiri, tetapi anda harus tahu bahawa pembedahan laparoskopi sangat jarang menyebabkan kesan negatif terhadap kesuburan wanita. Dalam banyak kes, pembedahan ini dapat meningkatkan kemungkinan pembuahan.

Bagaimana Laparoskopi Digunakan dalam Bidang Kesuburan?

Tidak sedikit wanita yang mengalami kesukaran untuk hamil kerana masalah kemandulan. Maksudnya, mungkin ada masalah dengan sistem pembiakan yang mencegah seorang wanita hamil. Salah satunya adalah kemandulan faktor pelvis, yang berlaku kerana pembentukan jaringan parut akibat kecederaan, jangkitan, kista ovari, dan endometriosis.

Baca juga: Ketahui Pembedahan Laparoskopi untuk Menghilangkan Lampiran

Ya, semua itu boleh mempengaruhi fungsi sistem pembiakan wanita. Nah, laparoskopi digunakan untuk membantu mendiagnosis masalah yang sering tidak dapat dikenal pasti melalui pemeriksaan ultrasound. Dalam beberapa kes, doktor dapat merawat atau memperbaiki masalah yang berlaku semasa prosedur.

Walaupun begitu, tentu anda masih perlu membincangkan semua rancangan dengan pakar obstetrik dan tidak membuat keputusan sepihak. Walaupun anda mempunyai keinginan yang kuat untuk mempunyai anak, semua prosedur program kehamilan pasti mempunyai risiko yang berbeza bagi setiap wanita. Mungkin kaedah ini selamat untuk orang lain tetapi tidak untuk anda. Sekiranya anda ingin menggunakan prosedur ini untuk program kehamilan, tanyakan dahulu doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Ciri ini akan memudahkan anda berbual dengan pakar sakit puan bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Kelebihan Pembedahan Laparoskopi yang Perlu Anda Ketahui

Adakah Laparoskopi akan Mengurangkan Kemungkinan Mengandung?

Bagi sebilangan wanita yang menjalani prosedur laparoskopi untuk membuang fibroid atau lesi endometriotik atau menghilangkan penyumbatan dari tiub fallopio, kaedah ini sebenarnya meningkatkan kemungkinan kehamilan. Walaupun begitu, terdapat kes-kes apabila laparoskopi dapat mempengaruhi kemampuan untuk hamil. Ada apa-apa?

  • Masa pemulihan

Sekiranya anda ingin hamil secara semula jadi, menjalani laparoskopi boleh mengganggu pembuahan kerana memerlukan beberapa minggu untuk pulih selepas pembedahan. Anda mungkin merasa kembung dan sakit beberapa hari selepas pembedahan, dan tentu akan memerlukan sedikit masa untuk sembuh sepenuhnya. Doktor pasti mengesyorkan agar anda menunggu sehingga sayatan sembuh sepenuhnya sebelum memulakan hubungan semula.

  • Tisu parut

Setiap kali wanita menjalani pembedahan perut atau pelvis apa pun, selalu terdapat risiko parut di dalam rongga pelvis, walaupun ini jarang berlaku dengan laparoskopi berbanding dengan jenis pembedahan lain dengan sayatan yang lebih besar seperti prosedur pembedahan terbuka. Kerana, dalam beberapa kes, tisu parut boleh menyukarkan kehamilan, misalnya jika terdapat kerosakan pada saluran tuba.

Baca juga: Adakah Terdapat Komplikasi Dari Laparoskopi?

Setelah kesihatan pulih dari semua jenis penyakit, sudah tentu program kehamilan akan lebih mudah dilakukan. Selalu makan makanan yang seimbang dan tidak ada salahnya memeriksa masa subur anda agar program ini lebih berjaya.

Rujukan:
Pusat Reproduksi California Selatan. Diakses 2019. Mendapat Kehamilan selepas Laparoskopi: Apa yang Perlu Anda Ketahui.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Apa yang Perlu Diketahui mengenai Laparoskopi untuk Kemandulan.
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2019. Laparoskopi untuk Ujian dan Rawatan Kemandulan Pembedahan.