Kesihatan

Lebih Sihat, Tingkatkan Daya Tahan dengan Curcumin

Jakarta - Bercakap mengenai rempah dan ramuan tradisional, Indonesia pasti boleh dibanggakan. Kerana, rempah adalah salah satu kekayaan semula jadi negara ini. Dari sekian banyak jenis rempah, temulawak adalah salah satu yang mempunyai banyak faedah dan telah diuji secara saintifik. Kelebihan lain ialah halia mengandungi curcumin.

Curcumin, salah satu bahan dalam halia mempunyai banyak faedah, seperti meningkatkan daya tahan. Pentadbiran Makanan dan Dadah Indonesia (BPOM) juga memasukkan jahe sebagai salah satu ramuan herba yang dapat digunakan sebagai suplemen kesihatan di tengah-tengah wabak COVID-19 saat ini. Ya, tentu saja, selain daripada melaksanakan protokol kesihatan, anda perlu meningkatkan sistem imun anda.

Baca juga: Kelebihan Temulawak untuk Kecantikan

Mengapa Curcumin Dapat Meningkatkan Daya Tahan?

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, kurkumin dalam halia mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Memetik hasil kajian dalam jurnal Penyelidikan Farmakognosis pada tahun 2013, kandungan kurkumin di temulawak baik untuk daya tahan. Curcumin mempunyai fungsi anti-inflamasi, yang membantu meningkatkan fungsi kekebalan tubuh dalam melawan jangkitan dengan menekan ekspresi protein membran yang bertindak untuk memberikan isyarat perangsang yang diperlukan untuk pengaktifan sel T, dan menurunkan produksi sitokin pro-inflamasi.

Selain itu, secara keseluruhan, temulawak mempunyai manfaat untuk hati dan sistem pencernaan. Tumbuhan rempah ini dapat merangsang pengeluaran hempedu, sehingga proses pencernaan dan metabolisme makanan dalam tubuh dapat berjalan dengan baik.

Mekanisme tindakan kurkumin yang dapat menghambat sitokin berlebihan dalam tubuh dapat digunakan sebagai perlindungan sehingga tidak mudah dijangkiti COVID-19. Harus diingat bahawa sitokin adalah sejenis protein yang dihasilkan oleh sistem kekebalan tubuh, untuk melakukan berbagai fungsi penting sebagai penanda isyarat komunikasi antara sel-sel imun. Apabila mana-mana tisu di dalam badan dijangkiti, sitokin dilepaskan dan mengikat reseptor sel untuk melakukan fungsi yang berkaitan dengan keradangan.

Biasanya, sitokin keradangan hanya berfungsi sebentar dan akan berhenti apabila tindak balas imun badan tiba di kawasan jangkitan. Namun, dalam keadaan ribut sitokin, sitokin terus menghantar isyarat sehingga sel-sel dalam sistem kekebalan tubuh terus datang dan bertindak balas di luar kawalan. Nah, usaha untuk menekan ribut sitokin dapat dibantu dengan menggunakan kurkumin.

Tidak perlu repot-repot memotong, manfaat kurkumin yang berasal dari ekstrak temulawak yang disahkan oleh agensi pensijilan organik Indonesia, INOFICE, dapat ditemukan di Curcuma FCT. Kesan anti-radang, antioksidan dan imunomodulator temulawak dengan kualiti standard yang terdapat dalam Curcuma FCT banyak doktor mengesyorkan untuk meningkatkan daya tahan semasa wabak. Untuk mendapatkan 20 mg ekstrak kurkumin, diperlukan 7500 mg jahe segar, jadi produk Curcuma FCT sangat mudah dan senang digunakan oleh pesakit tanpa perlu bersusah payah membuat rebusan.

Kelebihan Gabungan Curcumin dan Piperine

Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Institut Penerbitan Digital Multidisiplin (MDPI) pada tahun 2017, mengungkapkan bahawa mengambil kurkumin saja tidak dapat memberikan manfaat kesihatan yang signifikan, kerana ketersediaan dan penyerapan bio yang lemah, kerana metabolisme dan penghapusannya yang cepat.

Baca juga: 5 Khasiat Temulawak untuk Kesihatan Kanak-kanak

Atas sebab ini, komponen atau bahan tambahan yang dapat meningkatkan ketersediaan bio diperlukan, seperti piperine. Piperine adalah sebatian aktif utama dalam lada hitam. Menurut hasil penyelidikan, dalam dos piperine yang ditentukan digabungkan dengan curcumin, penyerapan curcumin dapat meningkat hingga 2000 persen.

Oleh itu, jika kurkumin digabungkan dengan penambah seperti piperine, akan ada banyak manfaat kesihatan yang dapat dimanfaatkan oleh tubuh secara maksimum. Salah satunya adalah faedah dalam meningkatkan daya tahan.

Jadi, bagaimana anda boleh mendapatkan kombinasi curcumin dan piperine pada masa yang sama? Curcuma FORCE jawapan. Ketahui seberapa baik manfaat kurkumin untuk sistem imun, Curcuma FORCE hadir sebagai formula yang ditingkatkan dari Curcuma FCT yang merupakan suplemen kombinasi pertama kurkumin dan piperin di Indonesia, dengan ketersediaan bio yang lebih baik, sehingga dapat memberikan efek maksimum. Bolehkah anda bayangkan? Sekiranya Curcuma FCT memerlukan 7500mg halia segar di setiap tablet, sekarang di sini Curcuma FORCE Dengan ketersediaan bio yang lebih tinggi, tentunya kesan yang dirasakan di dalam badan akan menjadi lebih maksimal.

Dengan gabungan sinergistik kurkumin dan piperin, Curcuma FORCE mempunyai banyak faedah untuk badan. Sebilangannya adalah anti-radang, antioksidan, imunomodulator, dan hepatoprotektif.

Baca juga: Temulawak sebagai Ubat Semula jadi untuk Mengatasi Penyakit Hati

Kemudian, di mana anda boleh membeli Curcuma FORCE dan Curcuma FCT? Kali ini, Curcuma FORCE dan Curcuma FCT sudah tersedia di pelbagai farmasi. Sekiranya anda ingin mendapatkannya lebih mudah, anda boleh muat turun permohonan untuk membeli Curcuma FORCE atau Curcuma FCT melalui aplikasi tersebut. Duduk sahaja, makanan tambahan untuk meningkatkan sistem imun anda akan tiba dalam masa satu jam. Praktikal, bukan?

PT SOHO Global Health sebagai syarikat farmasi yang menghasilkan ubat-ubatan herba moden yang terus fokus mengembangkan potensi semula jadi Indonesia secara konsisten menunjukkan kesungguhannya dalam mengembangkan Temulawak. Pusat Kecemerlangan Penyelidikan Herba SOHO (SCEHR) adalah kemudahan perladangan dan penyelidikan yang dimiliki oleh SOHO yang memberi tumpuan kepada penyelidikan dan penanaman Temulawak. Produk SOHO telah melalui ujian ketoksikan yang hasilnya menyatakan bahawa produk SOHO temulawak selamat untuk dimakan. Selain itu, dengan konsep Seed to Patient, SOHO berinovasi agar temulawak yang digunakan diseragamkan, bermula dari proses pembenihan hingga diuji dalam ujian praklinik dan klinikal. Proses dari penanaman hingga pemprosesan juga telah mendapat sijil pertanian organik dari Inofice, sebuah badan pensijilan tanaman organik.

Rujukan:
Penyelidikan Farmakognosis. Diakses pada tahun 2020. Kegiatan perangsang imun dan anti-radang ekstrak Curcuma longa dan pecahan polisakarida.
Institut Penerbitan Digital Multidisiplin. Diakses pada tahun 2020. Curcumin: Kajian Kesannya Terhadap Kesihatan Manusia.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 10 Manfaat Kesihatan Kunyit dan Curcumin yang Terbukti.
Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Apakah itu Ribut Sitokin? Doktor Menerangkan Bagaimana Sistem Imun Pesakit COVID-19 Menjadi Maut.
Badan Pengawas Dadah dan Makanan Republik Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Garis Panduan Penggunaan Herba dan Makanan Tambahan Kesihatan dalam Menghadapi COVID-19 di Indonesia.