Kesihatan

Ketahui Sebab-sebab Gatal-gatal pada Ibu Menyusu

"Terdapat banyak gangguan yang cenderung terjadi pada ibu menyusui, salah satunya adalah gatal-gatal. Gejala boleh bermula dari gatal pada kulit hingga ruam. Penyebab gatal-gatal pada ibu yang menyusu boleh berbeza-beza. Untuk mengelakkan penyakit ini, penting untuk mengetahui penyebabnya. "

, Jakarta - Gatal-gatal adalah salah satu masalah yang sering terjadi pada ibu yang menyusui. Sekiranya tidak diperiksa, keadaan ini mungkin sukar disembuhkan. Gatal-gatal yang timbul tentu saja menimbulkan rasa tidak selesa. Sebelum berlaku, ada baiknya mengelakkan semua punca gatal-gatal pada ibu yang menyusukan bayi. Untuk maklumat lebih lanjut, baca ulasan berikut!

Sebilangan Penyebab Gatal-gatal pada Ibu Menyusu

Tidak sedikit ibu yang baru melahirkan hanya menumpukan perhatian kepada bayinya dan lupa menjaga diri sendiri. Selain itu, perubahan hormon yang dialami wanita setelah melahirkan dapat menjadikan mereka lebih mudah terkena beberapa penyakit. Salah satu masalah yang boleh berlaku pada ibu menyusu adalah gatal-gatal.

Baca juga: Hives berulang, Berikut adalah 5 makanan untuk melegakannya

Gangguan ini disebabkan oleh alergen yang menghasilkan protein yang disebut histamin, yang kemudian dilepaskan ke aliran darah. Ini boleh menyebabkan sistem imun bertindak balas secara negatif. Akibatnya, reaksi negatif dalam bentuk kulit merah dan gatal di pelbagai bahagian badan berlaku, yang juga dikenali sebagai gatal-gatal.

Dinyatakan bahawa gatal-gatal pada ibu yang menyusui dicatatkan mempengaruhi 20 peratus daripada jumlah keseluruhan. Gangguan ini boleh berlaku secara tiba-tiba dan masa berlakunya berbeza. Gatal-gatal boleh mempengaruhi lengan, punggung, dan telapak kaki, walaupun beberapa wanita juga diperhatikan mengalaminya di kaki.

Lalu, apakah penyebab gatal-gatal pada ibu yang menyusu?

1. Alahan

Penyebab gatal-gatal yang paling biasa pada ibu menyusu adalah reaksi alahan. Walaupun anda tidak pernah mengalami alergi sebelumnya, perubahan hormon dapat menjadikan tubuh anda lebih sensitif kerana perlu menyesuaikan diri dengan sesuatu yang baru. Beberapa penyebab alahan yang menyebabkan gatal-gatal pada ibu menyusu termasuk debu, debunga, gigitan serangga, bahan kimia, dan ubat-ubatan.

Ibu juga boleh menjalankan pemeriksaan berkaitan dengan gatal-gatal di hospital yang pernah bekerjasama . Anda boleh memilih tempat dan masa yang anda inginkan dengan membuat pesanan melalui aplikasi . Muat turun permohonan sekarang untuk mendapatkan akses mudah ke kesihatan sekarang!

Baca juga: Ketahui Jenis Ubat Berkesan untuk Mengatasi Gatal-gatal

2. Jangkitan

Jangkitan juga boleh menjadi salah satu penyebab gatal-gatal pada ibu yang menyusu. Masalah yang disebabkan oleh bakteria atau virus boleh merosakkan sistem imun buat sementara waktu. Akibatnya, gatal-gatal boleh terjadi pada ibu yang menyusui yang mungkin disertai oleh alahan lain. Jangkitan juga boleh berlaku semasa ibu melahirkan yang akhirnya mencetuskan gatal-gatal.

3. Masalah dengan Jantung

Hati adalah salah satu organ yang bekerja keras semasa mengandung. Semasa melahirkan anak, hati mungkin lambat menjalankan fungsinya seperti menyaring toksin dan sisa dari darah. Apabila ini berlaku, enzim hati mungkin tidak seimbang yang boleh menyebabkan gatal-gatal dan masalah kulit yang lain. Masalah ini juga boleh disebabkan oleh sampah yang terkumpul dalam darah kerana hati tidak menapisnya dengan bersih.

Punca lain dari gatal-gatal pada ibu menyusu bukan hanya disebabkan oleh masalah fizikal, tetapi juga mental dan emosi, yang tentunya boleh mempengaruhi sistem imun. Sudah tentu, ada banyak perkara yang perlu ditangani dan banyak perubahan berlaku yang perlu anda lakukan. Beberapa masalah mental dan emosi yang boleh menyebabkan masalah ini adalah kegelisahan, kemurungan, tekanan, kurang tidur, serangan panik, dan lain-lain.

Baca juga: Hives Boleh Berjangkit? Pertama Ketahui Fakta

Sekiranya ibu mengalami gatal-gatal yang sering berulang, ada baiknya menjalani pemeriksaan untuk menentukan penyebabnya. Dengan cara itu, langkah penyembuhan yang paling tepat dapat diambil agar masalah ini dapat diselesaikan dan tidak berulang. Gatal yang berlaku akibat gatal-gatal perlu diatasi agar aktiviti harian tidak terganggu.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua Mengenai Mengubati Gatal-gatal Selepas Kehamilan.
Tangisan Pertama. Diakses pada tahun 2021. Gatal-gatal Selepas Bersalin - Punca, Gejala, dan Rawatan.