Kesihatan

Hati-hati, Tinea Capitis boleh menjadikan kepala anda botak dan botak

Jakarta - Keliru mengapa tiba-tiba kulit kepala menjadi bising dan botak? Dalam dunia perubatan, keadaan ini boleh disebabkan oleh tinea capitis. Masih tidak dikenali dengan penyakit ini? Tinea capitis adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan kulat dermatofit pada kulit kepala.

Dalam kebanyakan kes, keadaan ini biasanya dialami oleh kanak-kanak lelaki berumur 3-7 tahun. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga dapat dialami oleh orang dewasa, anda tahu. Jangan main-main dengan tinea capitis jika anda tidak mahu kepala anda botak dan botak. Ingin mengetahui simptom dan penyebab tinea capitis? Inilah penjelasannya.

Baca juga: Kelemumur atau Dermatitis Seborrheic? Ketahui Perbezaannya

Dari Botak hingga Botak

Seseorang yang mempunyai tinea capitis umumnya mengalami pelbagai gejala. Simptom utama yang biasanya muncul adalah kulit kepala yang bising dan botak. Sebenarnya, tinea capitis boleh menyebabkan keradangan dan kebotakan yang meluas.

Selain kebotakan dan kebotakan, ada gejala lain yang muncul, seperti:

 • Kehadiran corak pustula berkerak di satu lokasi, atau ia boleh merebak;

 • Kehadiran bentuk gangguan kulit yang menyebabkan kulit kepala bersisik (seborrheic);

 • Kehilangan rambut yang kurang kelihatan;

 • Kehadiran titik hitam, tanda keguguran rambut dari kulit kepala yang bersisik;

 • Kemunculan luka purulen atau kerion (kudis);

 • Kulit kepala boleh terasa gatal.

Dalam beberapa kes, tinea capitis boleh menyebabkan demam tahap rendah 37.8 hingga 38.3 darjah Celsius, atau kelenjar getah bening di leher. Menurut pakar di A.S. Perpustakaan Nasional Perubatan - MedlinePlus, tinea capitis boleh menyebabkan keguguran rambut dan parut kekal. Itu membimbangkan, bukan?

Baca juga: Selain kelemumur, ternyata inilah penyebab kepala gatal

Serangan Kulat Berjangkit

Apa yang anda fikir adalah penyebab tinea capitis? Masalah kesihatan yang dapat membuat kulit kepala ini botak disebabkan oleh jamur dermatofit. Kulat ini boleh berkembang pada tisu kulit. Dalam kebanyakan kes, jangkitan ini sering berlaku pada kulit yang lembap dan berkeringat.

Lokasi serangan adalah umum di lapisan luar kulit kepala dan batang rambut. Jangkitan tinea lebih cenderung berlaku sekiranya:

 • Jarang membersihkan, mandi atau mencuci rambut;

 • Kulit basah untuk waktu yang lama (seperti berpeluh);

 • Mempunyai kecederaan ringan pada kulit kepala.

Tinea capitis sering menyerang kanak-kanak dan hilang ketika memasuki usia baligh. Walau bagaimanapun, tinea capitis dapat menyerang sesiapa sahaja tanpa pandang bulu. Ada satu perkara lagi yang mesti dipertimbangkan, tinea capitis yang menjadikan komedo ini boleh berjangkit.

Terdapat pelbagai cara menyebarkan atau menyebarkan tinea capitis. Ini boleh terjadi melalui kontak langsung dengan kulit penderita, atau dari haiwan (binatang ternakan, kucing, atau babi) kepada manusia. Selain itu, tinea capitis dapat menular melalui objek yang telah terkontaminasi dengan jamur.

Contohnya, anda boleh mendapat tinea capitis jika anda menggunakan barang-barang pesakit. Contohnya, menggunakan sisir, topi, atau pakaian yang telah digunakan oleh orang-orang dengan tinea capitis.

Jangan panik setelah membaca penjelasan di atas, kerana ada beberapa petua yang dapat kami lakukan untuk mencegah tinea capitis.

Baca juga: Perlu Tahu Cara Mengatasi Gatal Pityriasis Rosea

Pencegahan Tinea Capitis

Ingin mengetahui cara mudah untuk mencegah tinea capitis? Inilah petua:

 • Sentiasa menjaga kebersihan tangan;

 • Basuh rambut dan kulit kepala dengan kerap menggunakan syampu, terutamanya selepas potongan rambut;

 • Tidak berkongsi penggunaan barang, seperti sikat, tuala, dan pakaian, dengan orang lain, atau meminjamkan barang tersebut kepada orang lain;

 • Mengelakkan haiwan yang dijangkiti;

 • Berkongsi maklumat mengenai tinea capitis dengan orang lain mengenai cara mengelakkan daripada dijangkiti dan cara mencegahnya.

Ada keluhan pada kulit kepala atau masalah lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada Disember 2019. Kurap pada Kulit Kepala (Tinea Capitis).
Klinik Mayo. Diakses pada Disember 2019. Penyakit dan Keadaan. Kurap (Kulit Kepala).
MedlinePlus. Diakses pada Disember 2019. Kurap dari Kulit Kepala.