Kesihatan

Berhati-hati, ini adalah gejala awal pikun yang sering tidak disedari

Jakarta - demensia pikun atau demensia adalah istilah yang menggambarkan pelbagai gejala yang mempengaruhi fungsi kognitif seseorang, termasuk kemampuan berfikir, mengingat, dan menggunakan logik dengan baik. Keadaan ini bertambah buruk dari masa ke masa, jadi penting untuk mengetahui gejala demensia pikun lebih awal untuk mengambil langkah pencegahan yang tepat.

Demensia berlaku apabila sel saraf di otak seseorang berhenti berfungsi. Gangguan otak ini dikaitkan dengan usia, tetapi juga dapat terjadi pada usia produktif muda. Penuaan adalah bahagian penuaan yang tidak dapat dielakkan. Fungsi otak menurun berlaku secara semula jadi pada setiap orang dengan usia.

Walau bagaimanapun, demensia jarang terjadi pada usia dini, kecuali ada sebab tertentu seperti gangguan autoimun yang menyerang otak. Umumnya pikun pada usia muda sering disebabkan oleh faktor psikologi dan tekanan. Nah, berikut adalah gejala demensia senil awal yang berlaku tanpa menyedarinya.

  • Mudah dilupakan

Kehilangan ingatan adalah tanda awal penuaan, kerana memudahkan anda melupakan sesuatu. Keadaan ini dicirikan oleh kesukaran mengingat maklumat baru yang diperoleh atau maklumat yang telah lama disimpan di otak, seperti tempat atau tarikh.

Baca juga: 7 Cara Mencegah Demensia Senil pada orang tua

  • Selalunya Masa dan Tempat yang Salah

Kadang kala, anda mesti lupa arah atau hari. Bagi penderita demensia awal, gejala ini dapat dilihat dengan lebih jelas. Mereka yang mengalami masalah ingatan cenderung melakukan kesalahan tempat atau kejadian. Boleh jadi, bahkan penderita lupa di mana dia sekarang atau bagaimana dia sampai ke tempat itu.

  • Apatis

Gejala seterusnya demensia senil awal adalah tidak apatis. Anda dapat mengetahui dengan memerhatikan diri anda sama ada anda tiba-tiba kehilangan minat terhadap hobi atau aktiviti kegemaran anda. Mungkin juga tiba-tiba anda tidak mahu melakukan perjalanan atau melakukan aktiviti di luar rumah bersama keluarga atau rakan. Secara sederhana, anda boleh menjadi orang yang mempunyai sifat antisosial.

  • Buruk dalam Membuat Keputusan

Bagi penderita demensia awal, sukar untuk menentukan mana yang lebih munasabah atau rasional. Anda boleh membeli banyak barang yang sebenarnya tidak anda perlukan. Anda juga mungkin tidak dapat membuat keputusan untuk perkara atau masalah remeh. Malah, sebilangan pengidap demensia juga kurang memperhatikan kebersihan diri dan kemas.

Baca juga: Agar anda tidak pusing, cuba dengar muzik sebelum tidur

  • Berjuang sukar untuk dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran baru

Bagi seseorang yang mempunyai gejala awal pikun, mereka mungkin tidak mengingati orang yang mereka kenal atau mengikuti nasihat yang diberikan. Sudah tentu, mempunyai pengalaman baru boleh menakutkan, kerana sukar untuk menyesuaikan diri. Ini boleh menjadi tanda awal bahawa anda menyukai rutinitas yang dapat membosankan bagi orang lain.

  • Kehilangan Inisiatif

Adakah anda merasa kehilangan inisiatif, lebih suka menghabiskan berjam-jam menonton televisyen atau duduk-duduk tanpa melakukan sesuatu yang bermakna, atau bersikap pasif? Hati-hati, kerana ini adalah tanda demensia senil awal. Jangan menganggapnya ringan, anda perlu bertanya kepada doktor mengapa anda boleh mengalami perubahan drastik dan bagaimana menangani penuaan dini.

Baca juga: 6 Kaedah Berkesan untuk Mencegah demensia pikun pada usia produktif

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke doktor dan bertemu secara berhadapan, anda boleh muat turun permohonan . Perkhidmatan Doktor Tanya dalam aplikasi ini membantu anda dengan lebih mudah bertanya dan bersoal jawab dengan doktor, terutamanya dengan ciri-ciri Berbual dan Suara / Panggilan video . Apa yang anda minta doktor pakar? jawapan. Ayuh, gunakan sekarang!