Kesihatan

Memegang Tangan Boleh Meringankan Tekanan, Inilah Faktanya

Jakarta - Ketika anda berada dalam suasana hati yang buruk dan tekanan, berpegangan tangan dari orang tersayang dapat menenangkan anda, bukan? Ini dibuktikan dengan penyelidikan yang dilakukan oleh ahli psikologi dari University of Virginia, terhadap pasangan yang bahagia dalam perkahwinan mereka.

James Coan, PhD., Dan rakan sekerja melakukan kajian, yang melibatkan sekitar 16 pasangan suami isteri yang bahagia pada awal 30-an. Pertama, suami dan isteri menilai kualiti perkahwinan mereka pada skala 0 hingga 151. Skor yang lebih rendah daripada 100 dianggap sebagai perkahwinan yang tertekan atau kurang bahagia. Untuk mengambil bahagian dalam kajian ini, kedua-dua suami dan isteri mesti mempunyai nilai yang tinggi.

Baca juga: Tekanan Berat, Tubuh Akan Mengalami Ini

Keajaiban Genggaman Tangan Yang Dapat Meringankan Tekanan

Melalui kajian ini, berpuluh-puluh pasangan suami isteri berusia 30-an dalam kategori kehidupan berkahwin bahagia diberi ujian. Si isteri mengalami kejutan elektrik pada pergelangan kaki dan memantau reaksi terhadap aktiviti otak.

Ketika pemberitahuan diberikan kepada para isteri bahawa mereka akan mengalami kejutan elektrik, terlihat peningkatan aktivitas otak melalui pemeriksaan MRI fungsional (fMRI). Kemudian, ketika para isteri tersengat elektrik ketika mendapat tangan suami mereka, gambaran aktiviti di otak mereka kelihatan lebih tenang.

Dari kajian kecil itu, dapat disimpulkan bahawa berpegangan tangan dapat membuat isteri lebih tenang dan kurang tertekan, ketika berada dalam situasi yang mengancam. Memegang tangan dapat memperlambat degupan jantung, menurunkan tekanan darah, dan mengurangkan pengeluaran hormon stres (kortisol).

Ini kerana apabila terdapat hubungan fizikal dengan orang yang disayangi, tubuh akan menghasilkan lebih banyak bahan kimia otak yang disebut serotonin yang menyebabkan perasaan bahagia. Secara tidak langsung, ini mengurangkan pengeluaran hormon stres. Akhirnya, tekanan yang anda rasakan dikurangkan kerana anda merasa lebih santai atau tenang.

Semua pasangan dalam kajian ini berkahwin dengan bahagia. Namun, ada yang menilai kualiti perkahwinan mereka lebih tinggi daripada yang lain. Imbasan otak isteri menunjukkan bahawa kesan berpegangan tangan dengan pasangan yang diancam adalah lebih besar dalam hubungan yang lebih kuat.

Ini bermaksud bahawa isteri dalam perkahwinan yang bahagia didapati mempunyai otak yang paling tenang ketika mereka memegang tangan suami mereka dalam keadaan terancam. Namun, para penyelidik tidak mengimbas otak suami.

Oleh itu, tidak jelas apakah otak suami juga berehat di bawah tekanan memegang tangan isteri mereka. Para penyelidik juga mendedahkan bahawa penemuan ini mungkin juga tidak berlaku untuk pasangan dalam hubungan yang kurang bahagia.

Baca juga: Jangan Abaikan Tekanan Yang Mengalami, Inilah Cara Mengatasinya

Faedah Lain Memegang Tangan

Genggaman tangan orang yang disayangi telah terbukti dapat menghilangkan tekanan dan memberi kesan yang menenangkan. Selain itu, berpegangan tangan juga dapat memberikan pelbagai faedah lain, seperti:

1. Mempererat Hubungan

Semasa memegang tangan orang yang disayangi, saraf di otak dirangsang kerana sebahagian besar ujung saraf berada di tangan. Ini membawa kepada penghasilan hormon yang disebut oxytocin, yang juga dikenali sebagai hormon cinta dan kebahagiaan.

Peningkatan hormon ini memberi kesan positif pada badan dan membuat anda berasa gembira dan hangat. Itu juga yang membuat anda merasa lebih berhubung. Memegang tangan adalah satu bentuk komunikasi bukan lisan yang membawa anda lebih dekat dengan orang yang anda sayangi dan mewujudkan ikatan yang lebih kuat.

2.Melegakan Sakit

Apabila anda memegang tangan orang yang anda sayangi, gelombang otak diselaraskan dengan rasa sakit dan melegakannya, menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal itu Prosiding Akademi Sains Nasional . Memegang tangan dapat menimbulkan rasa empati, yang mempunyai kemampuan mengurangkan rasa sakit.

3. Membantu Melawan Ketakutan

Apabila anda berada dalam situasi yang menakutkan atau semasa menonton filem seram, pegang tangan orang yang anda sayangi. Ini dapat menenangkan anda, membuat anda merasa aman, dan memberi anda kekuatan untuk melawan rintangan dan ketakutan.

Semasa kegelisahan atau ketakutan, otak membawa kepada rembesan hormon adrenalin di kelenjar adrenal. Hormon ini bertanggungjawab untuk pertarungan atau tindak balas penerbangan badan. Memegang tangan orang yang dikasihi boleh menyebabkan penurunan tahap hormon ini dan membuat anda lebih santai.

4. Meningkatkan Kualiti Tidur

Apabila anda berada dalam keadaan fikiran yang tenang, lebih mudah bagi anda untuk tertidur, bukan? Nah, memegang tangan orang yang disayangi juga boleh memberi kesan yang sama pada tubuh.

Genggaman tangan dapat menenangkan fikiran dan badan, kemudian memasukkan anda ke mod tidur. Bukan hanya itu, memegang tangan pasangan anda lebih kerap dapat meningkatkan kualiti tidur, terutama jika anda mempunyai gaya hidup sihat dan mengelakkan pengambilan kafein pada waktu malam.

Baca juga: Tekanan Membuat Makan berlebihan, Inilah Cara Mencegahnya

5. Sistem Keimunan Meningkatkan

Tahap hormon kortisol yang tinggi dapat melemahkan sistem imun. Genggaman tangan orang yang dikasihi dapat menurunkan tahapnya dengan ketara. Ini secara tidak langsung dapat meningkatkan fungsi sistem imun.

6. Meningkatkan Kesihatan Otak

Memegang tangan orang yang dikasihi dapat mengaktifkan kawasan di otak yang dapat mengurangkan tahap tekanan. Fikiran yang lebih tenang dapat berfungsi dengan lebih baik dan optimum.

Di samping itu, berpegangan tangan yang baik mencetuskan neurotransmitter di otak yang bertanggungjawab untuk rembesan endorfin atau hormon gembira. Bahan kimia ini dapat meningkatkan mood dan membantu otak berfungsi dengan lebih baik.

Itulah sedikit penjelasan mengapa pegangan tangan dapat menghilangkan tekanan, dan faedah lain yang dapat diperoleh daripadanya. Sekiranya berpegangan tangan tidak cukup untuk memberi kesan yang menenangkan, atau anda merasakan gejala kegelisahan dan kemurungan, gunakan aplikasinya untuk membincangkannya dengan ahli psikologi, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Memegang Tangan Boleh Mengurangkan Tekanan.
Laman Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Memegang Tangan Boleh Memberi Kegembiraan Dan Meningkatkan Kesihatan Anda.