Kesihatan

Ketahui Bahaya Berhubungan Seks semasa Buasir

Buasir boleh menimbulkan risiko semasa hubungan seks. Tekanan pada faraj semasa penembusan boleh mencetuskan ketegangan pada buasir. Ketegangan ini dapat menimbulkan rasa tidak selesa. Selain itu, melakukan hubungan seks semasa buasir juga boleh mencetuskan disfungsi ereksi pada lelaki. "

Jakarta -Buasir adalah urat bengkak di kawasan dubur yang boleh menyebabkan rasa sakit dan ketidakselesaan. Buasir berlaku kerana ketegangan pada dubur dan rektum.

Ketegangan ini disebabkan oleh beberapa perkara, mulai dari mendorong terlalu keras ketika membuang air besar atau buang air besar, berlama-lama di tandas ketika membuang air besar, sering menahan pergerakan usus, dan mengangkat benda berat. Diet yang kekurangan serat juga boleh menjadi penyebab buasir. Buasir bukan sahaja menyakitkan, tetapi juga berisiko semasa melakukan hubungan seks. Baca lebih lanjut di sini!

Penembusan Boleh Memberi Penekanan pada Buasir

Buasir bukan sahaja menghalang aktiviti umum tetapi juga aktiviti yang menyeronokkan seperti melakukan hubungan seks atau seks. Sekiranya anda melakukan hubungan seks dubur, buasir boleh menjadi keadaan yang menyakitkan.

Penembusan boleh menyebabkan geseran pada saluran darah di kawasan rektum, menyebabkan rasa sakit, pendarahan, dan bahkan membuat buasir bertambah buruk. Jadi, bagaimana dengan penembusan faraj?

Baca juga: Prosedur Perubatan untuk Merawat Buasir

Melakukan hubungan seks melalui faraj juga boleh mencetuskan risikonya sendiri. Sekiranya penembusan dilakukan terlalu keras, ada kemungkinan penembusan akan membuat buasir menjadi kaku. Sama seperti tekanan pada penembusan, penembusan berulang juga dapat memberikan ketegangan yang sama.

Oleh itu, cara yang selamat untuk memberikan keselesaan semasa melakukan hubungan seks bagi penghidap buasir adalah dengan mencari posisi seks yang selamat dan selesa. Jangan melakukan hubungan seks dubur ketika buasir berulang. Pastikan foreplay dimaksimumkan sehingga pelinciran vagina dimaksimumkan dan bersedia untuk menerima penembusan.

Selain penembusan, anda boleh mencuba penjarian atau seks oral sebagai alternatif untuk melakukan hubungan seks. Inilah yang dilakukan sekiranya pasangan yang menderita buasir adalah wanita. Bagaimana jika pasangan yang mengalami buasir lelaki, adakah risiko dan bahaya?

Dilancarkan dari News Medical Life Science, dinyatakan bahawa lelaki di bawah usia 40 tahun kemungkinan besar mengalami disfungsi ereksi jika mereka mempunyai buasir. Ini kerana pembengkakan saluran darah di sekitar perineum boleh menyebabkan kerengsaan tempatan dan disfungsi ereksi.

Disfungsi ereksi boleh menghalang aktiviti seksual. Lebih banyak maklumat mengenai bahaya atau risiko melakukan hubungan seks semasa buasir, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi !

Baca juga: 5 Tabiat Mencegah Buasir

Menjaga Buasir Bersih Sebelum dan Selepas Intim

Telah disebutkan sebelumnya bahawa aktiviti seksual yang terlalu bersemangat dapat memicu pembengkakan urat di dubur. Selain berhati-hati, anda juga perlu lebih bersih di kawasan buasir.

Kadang-kadang cecair pelincir yang mengalir dan terkena buasir boleh menyebabkan kerengsaan. Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kebersihan kawasan belakang sebelum dan selepas melakukan hubungan seks.

Baca juga: Berapa kali dalam seminggu hubungan intim yang ideal?

Kadang-kadang semasa hubungan seks, penerokaan dan perkara lain dapat dilakukan ketika foreplay. Jangan hanya menyentuh buasir. Sekiranya perlu, elakkan kawasan belakang untuk mengelakkan kerengsaan.

Aktiviti seksual tidak selalu harus dilakukan sekiranya anda dan pasangan tidak selesa kerana keadaan bengkak. Tetapi kadang-kadang, jika dilakukan dengan betul, persetubuhan dapat membantu melegakan sakit atau kesakitan buasir.

Berhubungan seks dapat menghasilkan hormon endorfin dan oksitosin yang mencetuskan kebahagiaan dan rasa selesa. Ini benar terutamanya jika anda dan pasangan anda mengalami orgasme. Orgasme dapat melegakan kesakitan fizikal dan menyedarkan mood positif.

Baiklah, jika inilah yang berlaku, melakukan hubungan seks dapat menjadi penghilang rasa sakit pada buasir yang anda rasakan. Namun, jangan memaksa diri, okey? Terutama jika misalnya pembengkakan buasir sangat mengganggu atau anda baru saja menjalani pembedahan membuang buasir.

Sekiranya anda mengalami buasir dan memerlukan maklumat mengenai rawatan yang betul, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut untuk cadangan kesihatan. Ayuh, muat turunaplikasinya sekarang!

Rujukan:
Pencegahan.com. Diakses pada tahun 2021. 6 Perkara Yang Perlu Tahu Setiap Wanita Mengenai Buasir, Menurut Seorang Doktor
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah risiko seks dubur?
Bustle.com. Diakses pada tahun 2021. Saya Mengidap Buasir. Masih bolehkah saya melakukan hubungan seks?
Berita Sains Kehidupan Perubatan. Diakses pada tahun 2021. Buasir boleh menyebabkan disfungsi ereksi