Kesihatan

Ini adalah Tanda Kehamilan yang Sihat

, Jakarta - Perubahan yang berlaku di dalam badan dapat dikenali sebagai tanda kehamilan. Namun, ini mungkin membingungkan bagi kebanyakan bakal ibu. Bukan hanya pada wanita yang mengalami kehamilan untuk pertama kalinya, malah tanda-tanda kehamilan yang sihat juga dapat membingungkan bagi setiap wanita.

Ibu-ibu mungkin tertanya-tanya sama ada perubahan yang mereka alami adalah normal atau merupakan tanda-tanda yang perlu diperhatikan. Adakah perkembangan janin masih berjalan dan berjalan seperti biasa? Salah satu cara untuk mengetahuinya adalah dengan melakukan pemeriksaan ginekologi. Namun, ibu juga dapat mengenali tanda-tanda kehamilan yang sihat dengan beberapa perubahan. Ada apa-apa?

Baca juga: Lakukan ini untuk kehamilan yang sihat pada trimester pertama

Tanda Kehamilan yang Sihat

Tidak lama selepas diisytiharkan hamil, ibu akan mula mengalami beberapa perubahan, baik dari segi fizikal dan mental. Tetapi jangan risau, ini sebenarnya normal semasa mengandung. Jadi, apakah perubahan yang dapat muncul dan menjadi tanda kehamilan yang sihat?

1. Mual dan Muntah

Salah satu tanda awal kehamilan adalah loya dan muntah sakit pagi . Ini adalah perkara biasa dan biasanya berlaku pada trimester pertama kehamilan. Semasa mengandung, tubuh mengalami perubahan hormon. Nah, itulah penyebab gejala mual dan muntah. Lama kelamaan, gejala ini biasanya akan mereda atau hilang.

2.Mudah letih

Wanita hamil berasa lebih letih. Ia juga dikaitkan dengan perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan. Nah, wanita hamil tidak perlu risau jika mereka menjadi letih dan mengantuk dengan lebih mudah, kerana ini boleh menjadi tanda kehamilan yang sihat dan berjalan sebagaimana mestinya. Untuk mengatasinya, pastikan anda mendapat rehat yang cukup dan makan makanan yang sihat. Awas jika anda mudah letih disertai sakit kepala yang teruk, sakit dada, muka pucat, dan berdebar-debar jantung yang cepat.

Baca juga: Panduan untuk Pemeriksaan Kehamilan yang Selamat semasa Pandemik COVID-19

Sekiranya itu berlaku, wanita hamil disarankan untuk segera mendapatkan rawatan perubatan atau pergi ke hospital. Untuk mempermudah, gunakan aplikasi untuk mencari senarai hospital yang sesuai dengan keperluan anda. Tetapkan lokasi dan cari hospital terdekat. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

3. Sakit Payudara

Perubahan fizikal adalah satu perkara yang mesti dialami semasa mengandung. Salah satunya adalah penampilan kesakitan atau kelembutan pada payudara dan ini adalah perkara biasa. Perubahan biasanya akan bermula pada trimester pertama kehamilan dan bermula dengan payudara terasa lebih besar, lebih sensitif, dan kurang menyakitkan.

4. Pergerakan Janin

Sudah tentu, tanda yang paling jelas bahawa kehamilan berjalan dengan baik dan sihat adalah pergerakan janin. Sebenarnya, ini dapat dirasakan pada trimester awal kehamilan, tetapi biasanya akan lebih ketara pada akhir trimester kedua. Selain tanda-tanda kehamilan yang sihat, pergerakan janin juga sering muncul sebagai tindak balas terhadap rangsangan atau bunyi di sekitarnya.

5. Perubahan Mood Calon Ibu

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, perubahan hormon adalah salah satu perkara yang biasa bagi wanita hamil. Ini sebenarnya boleh memberi kesan mood dan menjadikan mood ibu masa depan menjadi tidak stabil ( perubahan emosi ). Selain perubahan hormon, ini juga boleh disebabkan oleh faktor lain, seperti tekanan dan keletihan.

Baca juga: Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Anda Keguguran

Walaupun ini normal dan boleh menjadi tanda kehamilan yang sihat, wanita hamil masih harus mengetahui beberapa perkara agar risiko komplikasi atau gangguan semasa kehamilan dapat dielakkan. Sekiranya anda mengalami gejala atau tanda-tanda kelainan, jangan ragu untuk meminta pertolongan daripada pasangan anda atau orang di sekitar anda, sehingga mereka dapat dirawat dengan cepat. Pastikan juga melakukan pemeriksaan rutin untuk mendapatkan kehamilan yang sihat.

Rujukan
Klinik Imbasan Bayi. Diakses pada tahun 2021. 7 Tanda Kehamilan Anda Baik.
Rompers. Diakses pada tahun 2021. 7 Cara Mengetahui Kehamilan Anda Berjalan Baik, Menurut Pakar.