Kesihatan

Pengambilan pil kawalan kelahiran semasa mengandung, apakah kesannya?

, Jakarta - Kontraseptif penting bagi pasangan suami isteri yang menunda atau mencegah kehamilan. Biasanya kontrasepsi akan dipilih atau hanya digunakan apabila isteri telah melahirkan anak pertamanya. Salah satu jenis yang cukup banyak digunakan adalah pil kawalan kelahiran yang mesti diminum oleh isteri secara kerap.

Pil kawalan kelahiran sebenarnya adalah salah satu kaedah kontraseptif yang paling popular di Indonesia. Keberkesanan pil kawalan kelahiran dalam mencegah kehamilan boleh mencapai 92 peratus. Namun, sebenarnya, wanita masih boleh hamil semasa mengambil pil kawalan kelahiran. Ini berlaku kerana mereka kurang disiplin dalam pengambilan pil kawalan kelahiran secara berkala. Penting untuk diingat bahawa bahaya boleh timbul ketika ibu masih secara rutin mengambil pil kawalan kelahiran selama kehamilan. Ingin tahu apa kesannya? Inilah ulasannya!

Baca juga: Terlupa mengambil pil kawalan kelahiran, apa risikonya?

Kesan Penggunaan Pil Kawalan Lahir Semasa Kehamilan

Ada kalanya kehamilan berlaku tanpa dirancang oleh suami dan isteri. Walaupun masih mengambil pil kawalan kelahiran, ibu hanya mengetahui status kehamilan apabila tanda-tanda kehamilan dapat dilihat dengan jelas. Walaupun banyak kajian telah dilakukan untuk menentukan keselamatan dan kesan sampingan pil kawalan kelahiran, hingga kini masih belum banyak kajian yang dilakukan mengenai kesan penggunaannya selama kehamilan. Namun, disyaki terdapat beberapa kesan yang boleh terjadi disebabkan olehnya. Antaranya:

  • Meningkatkan Kepekatan Vitamin A. Berdasarkan sejumlah kajian mengenai hubungan antara penggunaan kontraseptif oral dan kelainan janin, didapati bahawa pil kawalan kelahiran mengandungi hormon eksogen yang dapat meningkatkan kepekatan vitamin A dalam tubuh wanita hamil. Kepekatan vitamin A ini sebenarnya tidak baik untuk kesihatan janin kerana boleh menyebabkan kesan teratogenik. Secara sederhana, teratogenisitas adalah gangguan yang disebabkan oleh zat vitamin A pada tubuh janin. Secara amnya, ini akan menyebabkan kelainan pada struktur mata janin, seperti kerosakan pada retina. Di samping itu, terdapat juga kesan pada sistem saraf pusat yang dicirikan oleh gangguan seperti hidrosefalus. Kelainan lain dalam bentuk kecacatan pada struktur jantung, kelainan telinga, dan kelainan dalam pembentukan struktur tulang tengkorak pada janin.
  • Menurunkan Kepekatan Asid Folik. Bukan hanya itu, pengambilan pil kawalan kelahiran semasa kehamilan juga dapat mengurangkan kepekatan asid folik dalam tubuh wanita hamil. Asid folik adalah nutrien penting semasa kehamilan. Asid folik adalah bahan penting untuk pembentukan struktur badan janin dan organ dalaman janin agar dapat berkembang dengan sempurna. Apabila asid folik dikurangkan, tahap risiko kecacatan janin dapat meningkat.

Baca juga: 5 Gangguan Kongenital pada Bayi

Namun, tidak semua kajian mengatakan perkara yang sama. Sebagai contoh, penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2016 oleh pasukan kolaborasi penyelidik dari Universiti Harvard dan Stanford di Amerika Syarikat. Mereka mendapati bahawa penggunaan pil kawalan kelahiran semasa kehamilan atau sebelum kehamilan tidak memberi kesan negatif pada janin, dari segi kesihatan dan tidak ada risiko buruk terhadap kehamilan.

Bukan hanya itu, terdapat 10 kajian lain yang dilakukan pada tahun 1990 dengan tujuan untuk menyelidiki kesan pil kawalan kelahiran terhadap kehamilan. Akibatnya, tidak ada hubungan yang jelas dan kekal antara pengambilan pil kawalan kelahiran semasa kehamilan dan kecacatan kelahiran pada janin. Namun, mereka telah mendapati bahawa ada kemungkinan kecacatan jantung janin disebabkan oleh pengambilan pil kawalan kelahiran semasa kehamilan.

Walaupun peratusannya sangat kecil. Secara khusus, kelainan ini adalah sindrom jantung kiri hipoplastik , yang merupakan kecacatan apabila bahagian kiri jantung janin tidak terbentuk sepenuhnya. Akibatnya, akan berlaku gangguan fungsi jantung dalam menyampaikan darah ke seluruh badan.

Bukan hanya itu, kelainan pada perkembangan saluran gastrointestinal seperti usus juga boleh berlaku kerana pengambilan pil kawalan kelahiran semasa kehamilan. Ini dikenali sebagai gastroschisis, iaitu keadaan ketika tisu usus janin terletak di luar badan. Beberapa kecacatan lain juga dapat muncul, seperti kelainan pertumbuhan lengan janin dan kelainan dalam pembentukan saluran kencing janin.

Baca juga: Kepentingan Memilih Kontraseptif Mesra Alam

Kuncinya, disiplin semasa mengambil pil kawalan kelahiran atau menggunakan kaedah lain

Walaupun masih diperdebatkan, lebih baik mencegah kecacatan pada janin dengan menerapkan disiplin ketika mengambil pil kawalan kelahiran. Elakkan mengambil pil kawalan kelahiran semasa mengandung dan pastikan anda mengambil pil kawalan kelahiran tepat pada waktunya dan jangan sesekali membuangnya. Walau bagaimanapun, jika ibu bukan jenis orang yang berdisiplin, kaedah kontrasepsi lain juga boleh dipertimbangkan. Ini penting untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini berlaku.

Ingin mendapatkan maklumat kontraseptif yang tepat untuk anda dan suami? Jangan risau, kerana anda boleh berbual dengan pakar obstetrik melalui aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja untuk memberi anda nasihat kesihatan yang anda perlukan.

* artikel ini telah diterbitkan di SKATA

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found