Kesihatan

Apa Yang Berlaku Apabila Seseorang Mempunyai Kandungan Kalium Tinggi

, Jakarta - Kandungan kalium yang tinggi dalam tubuh seseorang adalah tanda ketidakseimbangan zat metabolik tubuh, salah satunya adalah kadar kalium dalam darah. Keadaan ini boleh menyebabkan penyakit yang disebut hiperkalemia. Jadi, apa yang berlaku pada badan apabila tahap kalium terlalu tinggi?

Kalium mempunyai peranan penting dalam tubuh, terutama untuk fungsi otot, saraf, dan jantung licin. Jumlah kalium yang melebihi had normal sebenarnya boleh menyebabkan gangguan pada tubuh, yang berkaitan dengan keadaan organ jantung. Kandungan kalium yang tinggi aka hiperkalemia boleh menyebabkan gangguan aktiviti elektrik di jantung.

Selalunya dicirikan oleh penurunan kadar denyutan jantung. Dalam kes yang lebih teruk, hiperkalemia bahkan boleh menyebabkan jantung berhenti berdegup, merosakkan, dan bahkan boleh menyebabkan kematian.

Baca juga: Terlalu Banyak Kalsium, Hati-hati dengan Batu Ginjal

Seseorang dinyatakan menderita hiperkalemia jika jumlah kalium dalam badan melebihi 5.0 mmol / L. Dalam keadaan normal, jumlah kalium yang ideal dalam badan ialah 3,5–5,0 mmol / L. Jika dilihat dari tahap kalium yang tinggi, hiperkalemia terbahagi kepada tiga jenis, iaitu hiperkalemia ringan, hiperkalemia sederhana, dan hiperkalemia teruk.

Dalam keadaan ringan, jumlah kalium dalam darah adalah 5.1-6.0 mmol / L. Sementara itu, hiperkalemia sederhana biasanya ditunjukkan oleh tahap kalium dalam darah 6.1-7.0 mmol / L. Dalam keadaan yang lebih teruk, terdapat hiperkalemia yang teruk. Hiperkalemia yang teruk berlaku apabila jumlah kalium dalam darah melebihi 7.0 mmol / L.

Keadaan ini boleh berlaku kerana masalah kesihatan, seperti kegagalan buah pinggang, hingga kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Hyperkalemia sering mencetuskan gejala, seperti keletihan, kelemahan, mual dan muntah, dan masalah pernafasan. Penyakit ini juga dapat menyebabkan penderita mengalami sakit dada, kesemutan dan mati rasa, berdebar-debar, lumpuh, dan gagal jantung. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, orang dengan hiperkalemia mungkin tidak mengalami gejala sama sekali.

Baca juga: Inilah Cara Yang Betul untuk Mengesan Keadaan Hyperkalemia

Ketahui Hyperkalemia dan Cara Mencegahnya

Kalium atau kalium adalah mineral baik yang diperoleh tubuh daripada makanan. Kalium adalah sebatian elektrolit yang menyumbang kepada keseimbangan elektrolit dalam badan. Selain kalium, tubuh manusia juga memerlukan sebatian elektrolit lain, seperti magnesium dan natrium. Bahan-bahan ini diperlukan untuk memastikan organ-organ tubuh berfungsi dengan normal.

Kalium mempunyai sejumlah manfaat untuk kesihatan tubuh manusia, yaitu menjaga kesihatan jantung, dan merapatkan kerja otot dan saraf. Sebatian ini mempunyai fungsi untuk menggerakkan nutrien yang diserap oleh tubuh ke dalam sel. Tahap kalium yang tinggi dalam darah boleh menyebabkan seseorang mengalami hiperkalemia.

Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah penyakit ini, salah satunya adalah dengan mengawal jumlah kalium dalam pengambilan makanan. Elakkan makan, atau hadkan jumlah pengambilan makanan yang dapat meningkatkan jumlah kalium dalam tubuh, seperti pisang, kentang, kacang, daging sapi, dan susu.

Mencegah hiperkalemia juga dapat dilakukan dengan memeriksa kalium secara berkala, terutama pada orang yang menderita diabetes, gagal ginjal, atau orang yang mengambil ubat yang dapat meningkatkan kadar kalium.

Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan dan mesti diatasi dengan segera, untuk mengelakkan komplikasi. Terdapat beberapa jenis komplikasi yang boleh disebabkan oleh penyakit ini, salah satunya adalah perubahan irama jantung yang boleh memberi kesan berbahaya. Di samping itu, keadaan ini juga boleh mencetuskan fibrilasi ventrikel, yang menyebabkan bahagian bawah jantung bergetar dengan cepat, tetapi tidak mengepam darah. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, hiperkalemia dapat menyebabkan jantung berhenti berdetak, dan mengakibatkan kematian.

Baca juga: 5 Jenis Rawatan untuk Mengubati Hiperkalemia

Ketahui lebih lanjut mengenai hiperkalemia dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai petua kesihatan dan hidup sihat. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!