Kesihatan

Adakah benar bahawa Ekstrak Kacang Hijau Boleh Mencegah Diabetes?

“Kacang hijau adalah salah satu makanan yang dipercayai memberi banyak manfaat untuk tubuh. Salah satu kelebihan kacang hijau adalah dapat mencegah diabetes, terutama pada seseorang yang mempunyai risiko tinggi. Oleh itu, disarankan untuk mengonsumsi kacang jenis ini secara berkala setiap hari agar tubuh tetap sihat. "

, Jakarta - Diabetes adalah penyakit sepanjang hayat. Oleh itu, penting untuk melakukan segala yang mungkin untuk mencegah diabetes sebelum ia berlaku. Salah satu cara yang dikatakan efektif dalam mencegah diabetes adalah dengan makan makanan yang sihat, seperti jus kacang hijau. Namun, adakah kaedah ini benar-benar dapat mencegah diabetes? Dapatkan jawapannya di sini!

Kelebihan Ekstrak Kacang Hijau untuk Mencegah Diabetes

Kacang hijau adalah salah satu jenis kekacang yang mempunyai khasiat seimbang dengan vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh. Selain sihat, rasa kacang hijau ketika diproses menjadi bubur juga sangat enak dan anda tidak perlu takut untuk memakannya dengan kerap. Juga disebutkan bahawa jus kacang hijau sangat baik untuk mencegah banyak penyakit, salah satunya adalah diabetes.

Baca juga: Inilah kelebihan kacang hijau untuk kesihatan

Bagaimana kacang hijau dapat mencegah diabetes? Kacang hijau mampu menurunkan kadar gula dalam darah yang merupakan penyebab utama diabetes. Bukan hanya diabetes, gula darah yang terlalu tinggi juga boleh menyebabkan banyak penyakit kronik yang lain. Oleh itu, adalah mustahak untuk menjaga kadar gula dalam darah di ambang yang selamat.

Kacang hijau dapat mencegah diabetes kerana beberapa sifat yang membantu menjaga kadar gula darah rendah. Ini kerana kandungan di dalamnya kaya akan serat dan protein, sehingga dapat memperlambat pembebasan gula ke dalam aliran darah. Juga disebutkan bahawa kandungan antioksidan vitexin dan isovitexin di dalamnya dapat membantu insulin berfungsi dengan lebih berkesan.

Juga diketahui bahawa kacang hijau dapat mencegah diabetes dengan menurunkan berat badan, anda tahu!

Jus kacang hijau kaya dengan serat dan protein yang membantu seseorang menurunkan berat badan. Seperti diketahui, obesiti dan diabetes berkait rapat antara satu sama lain. Dengan memakan kacang hijau, anda dapat menekan hormon lapar melalui kandungannya yang kaya dengan serat dan protein.

Baca juga: 9 Faedah Kacang Hijau yang Hebat

Sebenarnya, beberapa kajian menunjukkan bahawa serat dan protein dapat mendorong pembebasan hormon yang dapat membuat anda merasa kenyang, seperti peptida YY, GLP-1, dan kolesistokinin. Dengan membatasi selera makan, tentu saja pengambilan kalori yang berlebihan dapat dihilangkan, sehingga berat badan menurun dan jumlah ideal yang diinginkan dapat dicapai.

Oleh itu, pastikan anda makan kacang hijau sebagai cara untuk mencegah diabetes kerana kaya dengan nutrien dan antioksidan. Selain menurunkan berat badan, tekanan darah, dan kadar gula darah, makanan ini juga dapat melindungi tubuh dari serangan panas dan menjaga kesihatan pencernaan. Cuba pertimbangkan untuk makan makanan ini dengan kerap setiap hari.

Baca juga: Rasa Bubur Kacang Hijau, Inilah Kelebihannya

Anda juga boleh meminta doktor secara langsung dari berkaitan dengan faedah lain dari kacang hijau untuk mencegah diabetes dan semua penyakit kronik yang lain. Dengan mendapatkan jawapan secara langsung dari pakar perubatan, anda tidak perlu ragu lagi untuk melakukannya. Oleh itu, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Manfaat Kesihatan Kesan Kacang Mung.
Makanan untuk Hidup. Diakses pada tahun 2021. Apa Itu Kacang Mung: Manfaat, Fakta Pemakanan, dan Resipi.