Kesihatan

Lebih Lanjut Mengenai Mitos & Fakta Menstruasi

, Jakarta - Pelbagai jenis mitos haid yang beredar membuat kebanyakan wanita risau dan mereka tidak bebas melakukan banyak perkara semasa haid. Tetapi tidak semua mitos ini benar. Jangan percaya, periksa dahulu kebenaran mitos haid di sini.

Mitos # 1 Anda Tidak Boleh Mencuci Rambut Semasa Menstruasi

Pernah dengar mitos ini? Dikatakan bahawa jika seorang wanita yang sedang haid mencuci rambutnya, itu akan menyebabkan sakit kepala, sehingga pada akhirnya tidak sedikit wanita yang bersedia untuk tidak mencuci rambut selama berhari-hari sehingga haid mereka selesai. Tetapi adakah mitos ini benar?

Fakta: Faktanya ialah wanita yang sedang haid memang boleh mengalami sakit kepala. Tetapi ia bukan kerana keramas, tetapi kerana sindrom pramenstruasi. Sebaliknya, anda perlu mencuci rambut secara berkala untuk menjaga kebersihan rambut dan kulit kepala.

Minuman Soda Mitos # 2 Dapat Menggalakkan Haid

Haid yang tidak lancar akan membuatkan anda sakit dan tidak selesa melakukan aktiviti seharian. Ada mitos bahawa dengan minum minuman ringan, haid anda dapat berjalan lancar.

Fakta: Satu kajian membongkar mitos ini dan menunjukkan bahawa tidak ada hubungan antara minuman ringan dan aliran haid. Punca haid tidak teratur adalah kerana hormon yang bertugas mengatur kitaran haid tidak seimbang, perubahan berat badan, atau disebabkan tekanan. Cara untuk melancarkan haid bukanlah dengan minum minuman ringan, tetapi dengan bersenam, makan makanan sihat dan minum banyak air.

Mitos # 3 Anda Tidak Boleh Minum Minuman Sejuk Semasa Menstruasi

Wanita juga dilarang meminum minuman sebelum haid kerana dapat membuat jadual kedatangan tetamu bulanan ini terlambat. Ini kerana minuman sejuk dianggap membeku darah haid dan membuat dinding rahim mengeras.

Fakta: Menstruasi berkaitan dengan sistem pembiakan wanita, sementara makanan dan minuman berkaitan dengan sistem pencernaan. Jadi, pengambilan minuman sejuk tidak memberi kesan kepada kelewatan haid seseorang. Menstruasi yang datang lewat disebabkan oleh tiga perkara, iaitu masalah pada dinding rahim, masalah hormon dari ovari, dan masalah psikologi, seperti tekanan.

Mitos # 4 Anda Tidak Boleh Berenang

Wanita yang sedang haid dilarang berenang kerana akan membuat air kolam menjadi merah, dapat menghentikan kitaran haid, dan bahkan dapat menyebabkan kemandulan.

Fakta: Sebenarnya, anda tidak perlu takut darah haid mencemari kolam renang kerana tekanan air di kolam akan menghalang darah keluar semasa anda berada di dalam air. Walau bagaimanapun, tekanan air kolam tidak akan menghentikan darah haid keluar sama sekali. Di samping itu, aktiviti sukan ini tidak akan mempengaruhi kesihatan pembiakan wanita yang sedang haid. Namun, kebanyakan wanita mengakui bahawa tidak selesa untuk berenang ketika mereka sedang haid, terutama jika terdapat banyak darah yang keluar.

Mitos # 5 Jangan melakukan hubungan seks

Banyak pasangan menangguhkan hubungan seks kerana wanita itu sedang haid. Berhubungan seks semasa haid dianggap menjijikkan atau kotor.

Fakta: Menurut beberapa pakar, melakukan hubungan seks ketika haid sebenarnya dapat melegakan kekejangan di perut. Ini boleh berlaku kerana ketika anda mencapai orgasme, otot rahim anda menguncup dan melepaskan, yang dapat membuat perut anda kram lebih baik. Di samping itu, darah haid juga boleh berguna sebagai pelincir semula jadi untuk memudahkan hubungan seksual.

Sekiranya anda mengalami gangguan dalam kitaran haid dan merasa sakit yang tidak normal semasa haid, cuba tanyakan kepada doktor mengenai keadaan ini melalui aplikasi . Hubungi doktor dan bincangkan keadaan yang anda alami Panggilan Video / Suara dan Berbual. Sekarang, sudah mempunyai ciri Makmal Perkhidmatan Rumah yang memudahkan anda menjalankan pelbagai jenis ujian kesihatan. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Tanpa perlu bersusah payah meninggalkan rumah, tinggallah pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.