Kesihatan

3 Latihan Yang Dapat Meringankan Sakit Tumit Plantar Fasciitis

, Jakarta - Sakit tumit akibat fasciitis plantar dapat disembuhkan dengan melakukan jenis senaman tertentu. Plantar fasciitis adalah sejenis penyakit yang menyerang tisu penghubung antara tumit dan jari kaki. Bahagian penghubung ini dipanggil plantar fascia. Jadi, jenis senaman apa yang boleh dilakukan untuk menghilangkan rasa sakit kerana keadaan ini?

Baca juga: Berikut adalah 4 Cara Mengatasi Sakit Akibat Plantar Fasciitis

Tisu plantar fascia berfungsi sebagai peredam getaran, menyokong telapak kaki, dan membantu proses berjalan seseorang. Kesakitan pada tisu ini disebabkan oleh tekanan yang terlalu banyak dan dalam beberapa kes boleh menyebabkan kecederaan atau terkoyak di kawasan ini. Kecederaan yang disebabkan oleh tekanan yang terlalu banyak boleh mencetuskan keradangan dan sakit di tumit.

Secara amnya, tekanan penyebab penyakit ini berlaku berulang kali dan menyebabkan luka kecil atau air mata di tisu. Kecederaan pada tisu ini kemudian menyebabkan rasa sakit dan bengkak di kawasan tumit. Terdapat beberapa keadaan yang meningkatkan risiko penyakit ini menyerang, mulai dari usia, plantar fasciitis cenderung menyerang orang berusia 40 hingga 60 tahun. Selain itu, orang yang gemuk atau berat badan berlebihan juga berisiko menghidap penyakit ini.

Plantar fasciitis juga boleh berlaku kerana aktiviti fizikal atau sukan yang memberi banyak tekanan pada tumit. Keadaan ini berlaku kerana sukan yang memberi tekanan berlebihan pada tumit, seperti larian jarak jauh, aerobik, dan balet. Walaupun begitu, keadaan ini sebenarnya dapat diatasi dengan melakukan sukan tertentu, anda tahu.

Baca juga: Berikut adalah Gejala dan Punca Plantar Fasciitis

Meringankan Sakit Tumit Plantar Fasciitis dengan Bersenam

Rasa sakit yang timbul di tumit akibat penyakit ini dapat diatasi dengan melakukan sukan tertentu. Jenis senaman ini bertujuan untuk meregangkan otot betis dan fascia plantar. Anda boleh melegakan sakit tumit plantar fasciitis dengan bersenam dengan:

1. Gunakan Tuala

Latihan pertama boleh dilakukan dengan menggunakan tuala. Lakukan ini setiap pagi, sebelum bangun dari tidur, membungkus tuala di sekitar alas kaki anda. Kemudian, gunakan tuala untuk menarik jari kaki ke arah badan anda. Semasa melakukan ini, lutut lurus dan tahan kedudukan selama 30 saat. Ulangi pergerakan ini tiga kali pada setiap kaki.

2. Pembantu Kerusi

Selain bersenam dengan tuala, sakit plantar fasciitis juga dapat diatasi dengan bersenam menggunakan kerusi. Lakukan ini dengan duduk di kerusi, kemudian angkat dan letakkan kaki yang sakit di lutut kaki yang lain. Setelah kaki anda selesa, tarik jari kaki ke arah badan anda sehingga anda dapat merasakan regangan di betis dan kaki anda. Ulangi tiga kali pada setiap kaki dan tahan kedudukan selama 15-20 saat.

3. Bantuan Dinding

Latihan seterusnya yang boleh dilakukan adalah berdiri menghadap dinding, kemudian letakkan kedua telapak tangan ke dinding. Kemudian, letakkan telapak kaki menyentuh lantai pada masa yang sama dengan meluruskan lutut kanan dan membengkokkan lutut kiri. Pastikan kaki kanan anda berada di belakang anda semasa kaki kiri anda berada di hadapan. Setelah kedudukannya sempurna, condong ke depan dengan menolak pelvis anda ke dinding sehingga otot betis anda terasa kencang.

Baca juga: Atlet Berlari Terancam Dengan Plantar Fasciitis di Tumit

Masih ingin tahu mengenai sakit tumit plantar fasciitis dan latihan yang boleh anda lakukan untuk merawat simptomnya? Tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!