Kesihatan

7 Punca Telinga Gatal Yang Berbahaya untuk Kesihatan

Jakarta - Telinga gatal sering dianggap perkara biasa. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan telinga gatal. Mungkin telinga gatal adalah tanda keadaan kesihatan yang lebih serius. Oleh itu, penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan telinga gatal. Inilah maklumatnya.

1. Dermatitis Saluran Telinga

Dermatitis saluran telinga boleh berlaku kerana radang kulit di dalam dan di sekitar saluran telinga. Biasanya, keadaan ini berlaku sebagai reaksi alergi terhadap benda asing, seperti penggunaan barang kemas atau produk kecantikan.

2. Jangkitan Telinga (Otitis Externa)

Otitis externa adalah jangkitan pada saluran yang menghubungkan saluran telinga luar dengan gendang telinga. Otitis externa juga dikenali sebagai telinga perenang kerana sering dialami oleh kanak-kanak dan orang dewasa yang menghabiskan banyak masa untuk berenang.

Air sisa yang memasuki saluran telinga dapat menjadi tempat pembiakan bakteria dan jamur, yang dari masa ke masa menyebabkan gatal, sakit, dan jangkitan dan membuat telinga menjadi merah dan bengkak. Jangkitan boleh berlaku kerana kerosakan pada lapisan luar telinga atau geseran penggunaan Putik kapas atau fon kepala atau calar.

3. Kulit Kering

Jangan salah, penyebab telinga gatal juga disebabkan oleh kulit kering di telinga. Keadaan ini boleh berlaku apabila telinga tidak menghasilkan lilin telinga yang mencukupi sebagai pelincir. Selain gatal, kulit kering di telinga juga menyebabkan kulit mengelupas dari dalam telinga.

4. Penggunaan Alat Bantu Dengar

Punca telinga gatal juga boleh disebabkan oleh reaksi alergi terhadap alat pendengaran yang digunakan. Menggunakan alat ini boleh menyebabkan air terperangkap di telinga.

5. Penumpukan Lilin Telinga

Punca telinga gatal yang seterusnya adalah kerana earwax yang terkumpul. Perlu diingat, badan dapat menghasilkan lilin telinga terlalu banyak yang menyebabkan lilin terkumpul di saluran telinga. Sekiranya dibiarkan, lilin boleh menyekat saluran telinga, menyebabkan rasa sakit dan gatal di telinga.

6. Psoriasis

Psoriasis adalah penyakit jangka panjang (kronik) yang menyerang kulit. Gejala psoriasis biasanya muncul di mana-mana bahagian kulit, termasuk telinga. Dengan gejala seperti ruam merah pada kulit, kulit menebal, terasa kering dan bersisik, dan mengelupas. Biasanya, sel kulit dengan psoriasis berkembang lebih cepat daripada biasa, menyebabkan sel kulit mati berkumpul dan menjadikan kulit menebal, kering dan gatal. Biasanya psoriasis sering berlaku pada orang berusia 1-35 tahun, tetapi juga boleh dijumpai pada orang berusia lebih dari 50 tahun.

7. Rhinitis

Rhinitis adalah keradangan pada lapisan rongga hidung yang bermusim atau juga dapat dialami secara berterusan kerana alahan. Rinitis alergi boleh berlaku kerana sistem kekebalan tubuh bertindak balas dengan benda asing atau sumber alergi (alergen) dengan melepaskan histamin, yang merupakan bahan kimia yang dihasilkan oleh sel-sel dalam tubuh ketika mengalami reaksi alergi atau jangkitan. Histamin apabila dihasilkan secara berlebihan, boleh menyebabkan masalah dan mengganggu beberapa fungsi badan. Pada rinitis kadang-kadang bukan sahaja hidung berair dan kerap bersin, tetapi gatal-gatal telinga juga boleh berlaku.

Itulah tujuh penyebab telinga gatal yang memudaratkan kesihatan. Sekiranya anda mengadu telinga gatal, segera berjumpa doktor . Anda boleh menghubungi doktor melalui ciri Hubungi Doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Untuk menggunakan aplikasi awak perlu muat turun permohonan di App Store dan juga, Google Play.

Baca juga:

  • 4 Punca Telinga Mengikat Yang Perlu Diperhatikan
  • 5 Fakta Mengenai Earwax
  • Ada Bisul di Telinga? Inilah punca dan cara mengatasinya