Kesihatan

Cara Mengajar Anjing Negara untuk Lebih Patuh

, Jakarta - The mutt atau dalam bahasa Inggeris adalah anjing kampung adalah anjing yang keturunannya tidak dikenali secara rasmi. Mutan adalah hasil percampuran pelbagai jenis anjing dari pelbagai baka. Nah, kambing mudah dijumpai di jalan raya atau tempat-tempat tertentu.

Masalah penampilan, sifat, tingkah laku, ukuran dan kesihatan kambing sukar untuk diramalkan. Mutan mungkin mempunyai sifat marah atau kadang-kadang menunjukkan keagresifan. Pada beberapa kesempatan, mereka memiliki naluri berburu atau menggembala.

Keldai cukup pandai berenang dan mengambil barang (yang mungkin anda lemparkan). Anjing ini tidak dapat diramalkan, kadang-kadang dia boleh menjadi sangat bertenaga atau sangat malas. Persoalannya, bagaimana cara mengajar anak anjing untuk menjadi lebih patuh?

Baca juga: Hati-hati dengan Masalah Pencernaan pada Anjing pada Musim Hujan

Melatih Anjing Desa Lebih Sejajar

Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan sehingga si mati menjadi patuh, termasuk:

1. Latih tubi dari usia dini

Cara mengajar anak anjing menjadi anjing yang patuh harus bermula dengan melatihnya sejak awal. Latihan dari usia dini menjadikan anjing ini lebih senang "dikawal". Sebabnya, tingkah laku dan sifat mereka sukar diramal.

Akan tetapi, apabila anda mengenali dan melatihnya dari usia dini, hubungan "istimewa" akan terjalin antara anak anjing dan anda. Lama kelamaan, anjing peliharaan anda dan anda akan mempunyai hubungan yang kuat.

Anjing negara atau anjing kampung cenderung cerdas dan cerdas, jadi latihan ini tidak akan sukar. Oleh itu, latih mereka dari usia muda dan bina sifat dan tingkah laku positif yang konsisten di dalamnya.

2. Beri Hadiah

Gunakan kaedah latihan positif, iaitu memberi hadiah sebagai sumber motivasi. Sama seperti anjing keturunan lain, kambing akan lebih bermotivasi ketika diberi ganjaran atau hadiah.

Contohnya, jika anda melatih mereka untuk duduk, beri mereka hadiah sekiranya mereka berjaya melaksanakan arahan yang diberikan. Anda boleh memberi ganjaran dalam bentuk makanan ringan, pujian, atau belaian yang penuh kasih sayang.

3. Menjadikan Senaman Senang

Latihan yang membosankan pasti akan membuat anjing anda malas melakukannya. Pendek kata, buat latihan lebih menyeronokkan. Sebagai contoh, menerapkan beberapa permainan atau permainan ke dalam sesi latihan. Ingat, anjing belajar dengan lebih mudah ketika mereka gembira.

Baca juga: Ketahui Masa Terbaik untuk Anjing Lelaki Disterilkan

4. Mesti konsisten

Cara melatih mutt untuk menjadi lebih patuh tentunya mesti melatih dirinya secara konsisten. Konsistensi adalah kunci untuk latihan berjalan dengan berkesan dan berjaya.

Singkat cerita, melatih anak anjing untuk dapat memberi salam, duduk, menangkap bola, atau menggunakan tandas, tidak cukup untuk melakukan hanya satu atau dua kali.

Walaupun dia dapat melaksanakan arahan yang anda berikan, teruskan melatihnya secara konsisten. Tujuannya adalah agar latihan dapat menghasilkan hasil yang maksimum, dan sesuai dengan harapan anda.

5. Terapkan Pengukuhan Positif

Pada dasarnya, terdapat pelbagai cara untuk melatih anjing kesayangan anda. Walau bagaimanapun, kebanyakan jurulatih profesional bersetuju bahawa membina peneguhan positif (peneguhan positif) adalah cara terbaik untuk anjing dan pemiliknya.

Menggunakan kaedah peneguhan positif bermaksud bahawa anda menghargai tingkah laku yang anda suka, dan tidak memberi penghargaan untuk semua tingkah laku yang tidak sesuai.

Sebagai contoh, anda boleh memuji, memberi penghargaan, atau membawanya berjalan-jalan jika anjing berjaya menyelesaikan sesi latihan, atau menunjukkan tingkah laku yang anda harapkan.

6. Beri Perhatian Lebih

Keldai cukup liar dan cenderung bebas. Boleh dikatakan, mereka tidak mendapat perhatian seperti anjing lain. Nah, inilah yang membuat mongel kadang-kadang sukar dikendalikan, kerana mereka terbiasa dengan apa yang mereka suka.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah Selesema pada Anak Anjing

Oleh itu, beri perhatian lebih kepada menyentuh hatinya, agar kamu lebih dekat dan dapat menakluknya. Contohnya, cuba luangkan masa untuk bermain dengan mereka, berjalan-jalan, atau beri mereka makanan berkualiti secara berkala.

Oleh itu, ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana melatih mutt agar lebih patuh? Kenapa anda boleh meminta doktor haiwan secara langsung melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
dogime.com. Diakses pada tahun 2021. Maklumat Baka Anjing Mongrel
Menggigil Mongrel. Diakses pada tahun 2021. Cara Melatih Anjing Anda Menginap
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Cara Melatih Anjing Anda.